Primele locuri în clasamentul accesibilităţii sunt ocupate de zone rezidenţiale ce au început să fie cu adevărat „exploatate” de-abia după 2007-2008.
Când vine vorba de achiziţionarea unei locuinţe în actualul context economic, primul criteriu de selecţie pentru majoritatea cumpărătorilor este preţul. Zona în care este situată respectiva proprietate ocupă abia al doilea loc pe lista factorilor luaţi în considerare de către potenţialii cumpărători, după cum reiese dintr-un studiu realizat de www.imobiliare.ro cu câteva luni în urmă.
Ca urmare, îţi prezentăm mai jos un clasament al zonelor din Bucureşti în care poţi găsi cele mai ieftine apartamente noi, realizat pe baza datelor prelucrate de compania imobiliară Real Time. De menţionat este că analiza ia în considerare atât ansamblurile rezidenţiale situate propriu-zis în interiorul Capitalei, cât şi pe cele din zona periurbană a oraşului.
1. Zona de vest:
Potrivit anunţurilor făcute de dezvoltatori, aici pot fi găsite atât cele mai ieftine garsoniere din Capitală, cât şi cele mai accesibile apartamente cu două camere. Preţurile celor dintâi pornesc de la 28.900 de euro, în timp ce, pentru a doua categorie, pragul minim este de 41.800 de euro.
Pentru locuinţele cu trei şi patru camere, preţurile minime practicate de dezvoltatorii din zona de vest pot fi considerate accesibile, dar nu sunt, totuşi, şi cele mai mici din piaţă. Astfel, pentru prima categorie pretenţiile developerilor pornesc de la 70.000 de euro, iar pentru cea de-a doua categorie încep de la 169.000 de euro.
2. Zona de sud:
Garsonierele construite în această parte a Capitalei pornesc de la o valoare minimă de 29.500 de euro, în vreme ce locuinţele cu două camere pot fi achiziţionate cu cel puţin 45.900 de euro. Pe de altă parte, un apartament cu trei camere are un preţ minim de 72.000 de euro. Interesant este că, deşi la celelalte categorii locative zona de sud se situează peste preţurile practicate în vest, aici se pot găsi totuşi cele mai ieftine locuinţe cu patru camere din Bucureşti, la 100.800 de euro.
3. Zona de nord:
Aici, o garsonieră porneşte de la 37.800 de euro, în vreme ce o locuinţă cu două camere are un preţ minim de 50.000 de euro. Dezvoltatorii din această parte a Capitalei pun însă la dispoziţia celor interesaţi cele mai ieftine apartamente cu trei camere, ce încep de la 62.400 de euro. Nu în ultimul rând, locuinţele cu patru camere pot fi achiziţionate cu minimum 123.600 de euro.
4. Zona de est:
În est, preţul minim pentru o garsonieră nou-construită se ridică la 39.000 de euro, în vreme ce un apartament cu două camere porneşte de la 54.000 de euro. O locuinţă cu trei camere poate fi achiziţionată cu cel puţin 84.000 de euro, iar una cu patru camere cu 106.000 de euro.
5. Zona centrală:
În centrul Capitalei, o garsonieră într-un ansamblu rezidenţial nou-construit costă aproape tot atât cât una situată în est (38.900 de euro), însă preţul minim al unui apartament cu două camere este semnificativ mai ridicat, ajungând la 72.000 de euro. Totodată, în centru pot fi găsite cele mai mari preţuri practicate pentru locuinţele cu trei şi patru camere – 113.000 de euro şi, respectiv, 189.000 de euro.
Unde se găsesc cele mai mari discrepanţe
Potrivit studiului realizat de Real Time, în zona de nord şi în centrul Capitalei pot fi găsite cele mai mari diferenţe între preţurile minime şi maxime practicate de dezvoltatori pe categorii de apartamente. Această situaţie ilustrează evoluţia construcţiilor rezidenţiale din perioada de boom a pieţei până acum. Astfel, la început investitorii au luat în vizor nordul şi centrul Bucureştiului, percepute ca zone exclusiviste, proiectând aici ansambluri de lux, cu suprafeţe, finisaje şi preţuri de măsură. În 2007-2008 însă, dezvoltatorii au început să se extindă spre zone mai puţin exploatate, precum vestul, estul şi sudul, unde au construit încă de la început proiecte adaptate clasei medii. Odată cu acutizarea crizei, şi investitorii din nord şi centru au încercat să se adapteze noilor cerinţe ale pieţei, proiectând apartamente mai mici şi mai ieftine. În acest sens, de o libertate mai mare de mişcare au beneficiat cei care au luat în vizor zona de nord, aceştia putând achiziţiona terenuri la preţuri sensibil mai mici decât în perioada de boom şi având totodată avantajul unei arii mai largi de acţiune.
Citeşte şi 10 ansambluri rezidenţiale unde poţi găsi un apartament nou cu până la 60.000 de euro.