Pentru cei care se află acum în căutarea unei locuințe, este esențial ca aceasta să fie adaptată condițiilor actuale de piață, în materie de preț și suprafață.
După doi ani de recesiune, în piața rezidențială autohtonă se conturează o nouă direcție. “Nu cred că în următorii doi-trei ani se va mai lansa un ansamblu rezidențial mare, de peste 300 de apartamente. Ce cred eu că vor avea succes de acum încolo sunt proiectele mici, de câteva zeci de unități”, este de părere Nicu Dinu, Sales&Marketing Manager în cadrul firmei Alege Casa. Acesta precizează că, în vreme ce majoritatea marilor dezvoltatori așteaptă să vândă ce au construit până acum, ansambluri de mici dimensiuni au început deja să apară în zone precum Prelungirea Ghencea, Drumul Taberei, Militari, Titan. Această orientare a pieței este aprobată în mod tacit și de către bănci. Potrivit unui raport de piață realizat recent de Colliers International, în această perioadă finanțarea acordată de bănci este orientată spre proiectele de mici dimensiuni, cu valori de investiţie cuprinse între 3 şi 10 milioane de euro. Din punctul de vedere al dezvoltatorilor, asemenea proiecte sunt rentabile pentru că presupun o investiție inițială mică, pe care o pot suporta în mare parte din fonduri proprii.
Apartamente cu două camere la sub 50.000 de euro
Cum stau lucrurile din perspectiva cumpărătorilor? Daniel Tudor, seful diviziei de real estate a Volksbank, VB Services, spune că, pentru cei care vor să cumpere o locuință acum, este foarte important ca aceasta să fie adaptată la parametrii actuali ai pieței. Unul dintre principalele avantaje oferite de ansambluri constă în suprafețele mai reduse ale locuințelor – și, deci, în prețurile mai accesibile. Nicu Dinu spune că, la început, mai toți dezvoltatorii voiau să construiască apartamente cât mai spațioase. După doi ani de recesiune însă, aceștia văd mult mai bine cum stau lucrurile, înțeleg care este puterea reală de cumpărare a românilor. “Am văzut la târgurile imobiliare prețuri la care n-am fi visat nici măcar în iarnă”, subliniază Dinu. Acesta precizează că piața rezidențială oferă acum destule oferte interesante. Ca exemplu general, un apartament nou cu două camere poate fi găsit și cu mai puțin de 50.000 de euro – e adevărat, nu în zone centrale sau semicentrale ale orașului.
Costuri mici de întreținere a spațiilor comune
Un al doilea beneficiu al proiectelor rezidențiale de mici dimensiuni este reprezentat de costurile mai mici de întreținere a spațiilor comune. Nicu Dinu spune că cheltuielile ridicate de acest tip reprezintă o problemă pentru o bună parte dintre ansamblurile construite în perioada de boom a pieței. În unele cazuri, costurile per apartament pot depăși 100-150 de euro, ceea ce reprezintă o reală problemă pentru potențialii cumpărători. În general, spune Dinu, cu cât un ansamblu dispune de mai multe facilități – pscină, sală de gimnastică, pază etc. – cheltuielile de întreținere sunt cu atât mai mari.
Nu în ultimul rând, un alt avantaj al ansamblurilor de mici dimensiuni este dat de perioada redusă de construcție – aspect extrem de important pentru cumpărători, mai ales pentru cei care apelează la Prima Casă, care vor să se mute cât mai repede.
Focus pe termen mediu
În acest context, companii de vânzări imobiliare nu ezită să facă din ansamblurile rezidențiale de mici dimensiuni concentrarea activității lor. Daniel Tudor spune că, încă de la început, VB Services s-a orientat tocmai spre astfel de proiecte, cu un număr de 40-50 de unități, realizabile în circa nouă luni de la demararea lucrărilor. Compania a început cu două ansambluri în portofoliu, după care, în decurs de un an și jumătate, numărul acestora a ajuns la nouă. Printre zonele în care se află situate proiectele se numără Titan, Fundeni, Muncii, Vitan. Tudor spune că momentan se află în derulare negocieri pentru preluarea altor trei-patru proiecte pentru vânzare. Pe termen mediu, ansamblurile de mici dimensiuni reprezintă nișa cu cel mai mare potențial de creștere, conchide reprezentantul VB Services.
horatiu
interesant