Găsești mai repede un cumpărător în Cluj-Napoca pentru locuința ta anul acesta decât în 2022, arată datele Imobiliare.ro.
Din momentul listării anunțului de vânzare pentru un apartament și până în momentul tranzacționării acestuia trec, în medie, 70 de zile. Anul trecut, proprietarii finalizau procesul de vânzare a locuințelor scoase pe piață în circa 80 de zile.
Pentru a face o comparație, în București ai nevoie de aproape 60 de zile pentru a vinde un apartament, piața de la nivelul Capitalei fiind și cea pe care s-au tranzacționat cele mai multe imobile pe parcursul lunii trecute.
Clujul a ocupat, la rândul său, o poziție privilegiată în clasamentul național al județelor unde s-au tranzacționat cele mai multe imobile în octombrie, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Circa 3.000 de case, terenuri și apartamente au fost vândute pe plan local.
Județul Cluj s-a aflat în competiție strânsă cu Timișul, unde s-au vândut puțin peste 3.100 de imobile pe parcursul lunii trecute.
Prețurile din Cluj-Napoca, principalul pol imobiliar și de business al județului, au crescut accelerat în ultimii ani și au ajuns, în prezent, în jurul valorii de 2.400 de euro/mp util, conform datelor Imobiliare.ro.
În doar doi ani, majorările făcute de proprietari și dezvoltatori au atins pragul de 30% în cazul apartamentelor, în timp ce în Capitală prețurile s-au scumpit cu doar 4%, iar în Timișoara cu 11%.
Pentru apartamente situate în blocurile de la periferia orașului se solicită un preț mediu de 2.210 euro/mp util, în timp în zona semicentrală cumpărătorii plătesc circa 2.617 euro/mp util. Centrul orașului este cel mai scump. Se solicită, în medie, 2.951 de euro/mp util pentru un apartament poziționat aici.
Cum determini prețul corect?
Stabilirea prețului corect pentru o proprietate este un pas extrem de important în procesul de vânzare a acesteia. Un preț care nu este realist poate îndepărta încă de la început potențialii cumpărători și poate face ca locuința să rămână pentru o perioadă îndelungată în piață.
Proprietarii pot fi tentați să-și supraevalueze locuințele din considerente subiective, precum un atașament emoțional sau vestea că o cunoștință a vândut la un preț mai mare o casă sau un apartament.
Un punct bun de pornire în estimarea prețului corect aferent unei proprietăți poate fi utilizarea instrumentului prețExpert dezvoltat de Imobiliare.ro. Îl poți accesa aici. Prin intermediul său poți afla în doar câteva secunde cât valorează o proprietate imobiliară.