Față de perioada de boom, un român are nevoie de mult mai puțin timp pentru a-și cumpăra o casă din economii.
Prețurile locuințelor din România se află în continuare pe o pantă ascendentă, atât în ceea ce privește sumele cerute, cât și valorile finale, de tranzacționare. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat, la nivel național, cu aproape 11% pe parcursul lui 2017, de la 1.050 la 1.164 de euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) arătau că, la nivelul ultimului trimestru al anului trecut, prețurile de tranzacționare pentru proprietățile rezidențiale autohtone erau cu 5,6% mai mari decât în perioada similară a anului precedent.
Locuințele rămân accesibile per ansamblu
Datele statistice arată însă că această tendință de creștere a prețurilor nu influențează în mod major puterea de cumpărare a românilor. Astfel, potrivit indicelui de accesibilitate a locuințelor calculat de compania de consultanță Coldwell Banker România, perioada necesară pentru economisirea contravalorii unui apartament nou cu două camere în București se situa, la începutul acestui an, la 9,8 ani – ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de perioada similară a anului precedent, când pentru aceasta era nevoie de 9,5 ani. Mai exact, în ianuarie 2018 un bucureștean avea nevoie de aproximativ 117 salarii medii pe economie pentru achiziția unei locuințe de 50 de metri pătrați, față de 114 salarii în ianuarie 2017. Spre comparație, același indicator se situa, în 2008, la 33 de ani, în condițiile în care un bucureștean ar fi avut nevoie, pe atunci, să economisească 395 de salarii pentru a-și putea cumpăra un apartament.
Creșterea salariilor o compensează pe cea a prețurilor
Cum se explică faptul că locuințele se mențin la un nivel ridicat de accesibilitate, în ciuda creșterilor susținute de preț, dar și scumpirii euro? Cauza este reprezentată de creșterea salariilor, care a reușit, în mare parte, să o contrabalanseze pe cea a prețurilor. Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), salariul mediu net lunar pe economie s-a majorat cu semnificativ pe parcursul lui 2017, de la o valoare de 2.300 de lei în luna ianuarie, la 2.629 de lei în decembrie. În primele două luni din 2018, acest indicator a revenit la un nivel foarte apropiat lunii noiembrie (2.464 de lei), situându-se la 2.484 și, respectiv, 2.487 de lei (în condițiile în care veniturile pe ultima lună a anului cuprind și bonusuri).
Andrei Rădulescu, Directorul departamentului de Analiză Economică din cadrul Băncii Transilvania, este de părere că între evoluția prețurilor locuințelor și cea a salariilor reale există o evidentă corelație. În opinia sa, faptul că acestea din urmă și-au încetinit creșterea în ultima perioadă este semnificativ, iar în evoluția prețurilor locuințelor urmează „o perioadă de ajustare, de decelerare”.
Marius Iulian Matache
Chiar dacă pare imposibili, nu trebuie să ai un venit ff mare ca sa poti sa faci economii pentru o casa. Cu un salariu decent, am reusit să economisesc, iar după căsatorie eu și soția mea ne-am mutat intr-un amartament nou-nouț din Cosmopolis. Este suberb complexul. Stiam ca soția isi doreste sa stea intr-o zona nepoluata, fara aglomerata excesiva din trafic. A fost cadoul perfect pentru nunta 🙂