In mai toate tarile din estul Europei, raportul dintre pretul locuintelor si veniturile populatiei este mult mai mare decat in tarile dezvoltate, una dintre cauzele care au generat aceasta stare de fapt fiind in mod evident politica autoritatilor privitoare la modul de impozitare a proprietatilor.
Astfel, cotele reduse de impozitare au facut ca detinerea unei locuinte sa nu ii coste prea mult pe proprietari, in timp ce gradul mic de fiscalizare a pietei chiriilor a generat venituri suplimentare semnificative, toate acestea contribuind din plin la dezvoltarea bulei imobiliare dupa anul 2000. Iata mai jos o comparatie intre impozitele pe locuinte aplicate in mai multe tari.
Ce impozite se platesc in tarile din Europa de Est
Romania – impozitul pe cladiri, in cazul persoanelor fizice, se determina prin aplicarea unei cote de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii, insa pe de alta parte, companiile sunt suprataxate, acestea platind anual un impozit cuprins intre 0,25% si 1,5%, cea mai mare parte a primariilor marilor orase aplicand procente care se apropie de nivelul maxim (in Bucuresti, companiile platesc 1,5%). In ce priveste cota aplicata populatiei, ea creste cu 65% – 300% in cazul in care proprietarul detine mai multe locuinte.
Bulgaria – cota de impozit este de 0,15%, usor mai mare decat in Romania;
Polonia – suma maxima pe care autoritatile locale o pot solicita este de 0,59 zloti pe mp util (19 zloti in cazul companiilor!), respectiv echivalentul a 0,6 lei;
Cehia – cota variaza de la o regiune la alta, insa suma platita anual se situeaza de multe ori sub 100 euro. In momentul in care vinzi o proprietate, trebuie sa platesti o taxa echivalenta cu 3% din valoarea tranzactiei;
Ce impozite se platesc in tarile dezvoltate
Germania – baza de calcul la nivel federal este de 0,35%, insa la nivel de Land mai adauga diversi coeficienti care duc procentul mediu la 1,9%. Venitul din chirii este taxat progresiv cu rate de pana la 45%.
Scotia – se plateste o taxa anuala numita “council tax”, care depinde de valoarea locuintei si include si unele servicii oferite de primarie (salubrizare, canalizare etc). Caz concret – un prieten care locuieste langa Edinburgh a platit anul trecut 1.850 lire sterline, respectiv ~0.8% din valoarea casei in care locuieste;
Danemarca – pentru locuintele cu o valoare de piata ce nu depaseste ~400.000 de dolari, impozitul este de 1%. Pentru locuintele cu o valoare mai mare, impozitul este de 3%, insa exista diverse reduceri in functie de vechimea imobilului. Veniturile din chirii sunt impozitate cu procente curinse intre 3.67% si 15%;
Italia – intre 0,4% si 0,9% din valoarea proprietatii. Veniturile din chirii sunt impozitate cu 23-43%;
Spania – se plateste o suma echivalenta cu 0,5 – 1% din valoarea proprietatii. Venitul din chirii pentru nerezidenti este taxat cu 25%.
SUA – procentul difera de la un stat la altul, media fiind de aproximativ 1%;
Cateva idei de final
1. Dupa cum se poate observa, pe segmentul persoanelor fizice, impozitul pe proprietate este extrem de scazut in Romania (la fel si in cazul Poloniei sau Bulgariei), insa cel putin pana in acest moment, niciun guvern nu a avut curajul sa majoreze semnificativ acest impozit – s-a “umblat” putin doar la cei care au mai multe locuinte.
2. Dincolo de faptul ca afecteaza veniturile bugetare, taxele mici platite de proprietari contribuie din plin la mentinerea unor preturi mari pe piata imobiliara.
3. Este adevarat ca multora le este greu sa plateasca un impozit de 0,5-1% din valoarea locuintei, dar pentru cei cu adevarat saraci se pot aplica diverse reduceri sau scutiri, astfel incat impozitul sa fie suportabil.