Impactul Covid-19 asupra ofertei de pe piața rezidențială nouă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 26 Februarie 2021, Ultima actualizare: 07 August 2024
Sursă foto: Pixabay.com

În ciuda dificultăților create de pandemie, volumul total al locuințelor finalizate în 2020 are șanse să depășească nivelul-record consemnat în 2019.

După cum era de așteptat, situația din domeniul sanitar și-a făcut simțite efectele nu doar asupra cererii de locuințe din piață, ci și asupra ofertei. Astfel, potrivit celui mai recent raport publicat de Analize Imobiliare, datele pe București relevă atingerea unui nivel minim al numărului de apartamente noi disponibile spre vânzare în trimestrul al doilea din 2020, adică exact în perioada de urgență. La acel moment, oferta pe acest segment s-a diminuat cu aproximativ 9,4% față de trimestrul anterior, respectiv de la 10.600 la 9.600 de proprietăți.

Citește și:
Piața rezidențială din România și-a reluat creșterea în T4 2020. Cum au evoluat prețurile locuințelor, în raport cu cererea și oferta?

Cererea pentru proprietăți rezidențiale în T4 2020: interes sporit pentru case și terenuri, dar și pentru apartamente cu grădină

Revenire după ieșirea din starea de urgență

Numărul locuințelor noi disponibile spre vânzare în Capitală s-a majorat, însă, în a doua jumătate a anului, astfel că la finele lui 2020 acesta revenise la același nivel ca la începutul anului. Dacă numărul proiectelor rezidențiale cu unități finalizate disponibile spre vânzare în București s-a menținut relativ constant, cu o ușoară scădere (de la 140 la 130) în a doua jumătate a anului, variații mai mari au fost înregistrate în privința proiectelor aflate în construcție (de la 180 la 150, apoi la 160).

În Ilfov, anul 2020 a început în forță, cu un total de 3.900 de apartamente noi disponibile spre vânzare, reprezentând un avans de 30% față de cele 3.000 de unități locative consemnate în ultimul pătrar al anului precedent. De remarcat este că oferta pe acest segment de piață s-a menținut pe un trend crescător în primele nouă luni din an, dar s-a diminuat ușor în trimestrul al patrulea, de la 4.200 la 4.000 de proprietăți – evoluție ce poate fi considerată, însă, sezonieră. Și în împrejurimile Capitalei poate fi observată tendința de scădere a numărului de proiecte în construcție cu unități locative scoase la vânzare: de la un total de 60 în primele două trimestre din 2020, acesta a coborât la 50 în cea de-a doua jumătate a anului. Proiectele cu locuințe finalizate, pe de altă parte, s-au redus de la 70 la 50 în trimestrul al doilea, nivel la care s-au menținut până la finele anului.

Citește și:
2019, cel mai bun an pentru construcțiile de locuințe de la Revoluție încoace

Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Avans de 4,4% în primele 9 luni din 2020

În ceea ce privește construcțiile de locuințe, cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) relevă că în al treilea trimestru al anului trecut au fost finalizate, în întreaga țară, un total de 18.725 de unități locative – cifră ce marchează un avans de 26% comparativ cu cele trei luni anterioare, când au fost date în folosință 14.846 de locuințe. Față de perioada similară a anului anterior, când la nivel național au fost livrate 19.233 de unități locative, poate fi observată o ușoară scădere, în cuantum de 2,6%.

În urma evoluției consemnate în perioada iulie-septembrie, volumul livrărilor de locuințe din primele nouă luni ale acestui an s-a cifrat la un total de 48.490 de unități. Spre comparație, în perioada similară a anului anterior, la nivel național erau finalizate mai puține unități, anume 46.437. Această cifră echivalează cu un avans anual de 4,4% – în scădere de la o diferență (pozitivă) de 9,4% consemnată în primul semestru din an.

În acest context, numărul livrărilor de locuințe pe tot parcursul lui 2020 ar putea fi apropiat sau chiar ușor mai crescut decât în anul anterior. De adăugat ar fi că în 2019 au fost finalizate, la nivel național, 67.512 locuințe, în creștere cu circa 13% față de anul anterior – volum mai mare decât cele sonsemnate în 2008 și, respectiv, 2009 și reprezentând, deci, un record al ultimilor 29 de ani.

Citește și:
Prețurile apartamentelor în cel mai bine cotate cartiere ale marilor orașe

Evoluția autorizațiilor de construire

Un alt indicator important pentru evoluția pieței rezidențiale îl reprezintă și numărul autorizațiilor eliberate pentru construirea unor clădiri de locuințe. Potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), la nivel național au fost emise, în trimestrul al treilea din 2020, 12.734 de asemenea avize. De remarcat este că această cifră echivalează cu un avans semnificativ, în cuantum de 38%, comparativ cu trimestrul anterior – când erau eliberate doar 9.233 de autorizații de construire.

Și comparativ cu perioada similară a anului anterior, când erau emise 11.855 de autorizații, poate fi observată o tendință ascendentă a indicatorului analizat. Este vorba, însă, de un avans mai temperat, de 7,4%, dar cu atât mai important dacă avem în vedere că în T2 2020 era consemnată o scădere de aproape 21% față de 2019, pe fondul provocărilor ridicare de situația din domeniul sanitar.

În contextul scăderii numărului de autorizații eliberate pe durata stării de urgență, acest indicator a consemnat, pe parcursul primului semestru al acestui an, un recul de aproximativ 5% față de 2019, de la 32.200 la 30.612 de asemenea avize. De menționat este însă că, pe fondul evoluției pozitive înregistrate în cel de-al treilea pătrar al anului trecut, ecartul față de 2019 s-a mai îngustat – acesta cifrându-se, în T2 2020, la 12%. Deși diminuarea interesului pentru obținerea unor permise de construire a unor clădiri rezidențiale poate indica o viitoare scădere a activității de construcție de pe această piață, rămâne de văzut cum vor sta lucrurile după publicarea rezultatelor pe ultimul trimestru al anului trecut.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Autorizaţii de construire: segmentul locuinţelor se contractă mai rapid decât cel al clădirilor rezidenţiale

Peste 65% dintre avizele pentru clădiri acordate în luna aprilie au vizat zona rurală. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna aprilie 2011 au fost eliberate 3.711...

citește mai departe
Autorizaţiile pentru clădiri rezidenţiale au scăzut cu 3% în T1 2011

Peste 67% dintre avizele pe luna martie au fost emise în zona rurală. Primele luni din 2011 indică o uşoară scădere a interesului pentru demararea de noi construcţii pe...

citește mai departe
Numărul autorizaţiilor de construire s-a majorat cu o treime în februarie

Cel mai mare avans a fost înregistrat în zonele Nord-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Est. A doua lună a acestui an relevă un reviriment în sectorul construcţiilor. Potrivit datelor Institutului Naţional...

citește mai departe
INS: Mai puţine autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, mai multe pentru locuinţe

Suprafaţa medie utilă a unei unităţi locative ce a primit aprobare pentru construcţie în luna ianuarie se ridică la 119,6 metri pătraţi. Prima lună a acestui an arată relevă...

citește mai departe
Autorizaţiile pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 13% faţă de 2009

Până în luna noiembrie, regiunea de Nord-Vest a înregistrat cel mai mare declin al aprobărilor pentru construcţia de locuinţe noi. În primele 11 luni ale acestui an au fost...

citește mai departe