” Ar trebui renuntat total la TVA la tranzactiile imobiliare sau cel putin la locuintele care ar trebui sa fie accesibile pentru cat mai multa lume”, a declarat Ionut Negoita, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia omului de afaceri, sfarsitul lui 2009, inceputul lui 2010, va aduce primele falimente rasunatoare in imobiliare.
Spuneti-ne mai multe despre oferta imobiliara actuala.
Am facut un studiu pentru prima perioada a anului si mi-am dat seama ca oarecum piata imobiliara a avut ceva modificari: se vand si se cauta apartamentele cu doua camere. Inainte se vindeau foarte bine si garsonierele.
Mai mult decat atat, se cauta suprafete mai mici si, bineinteles, la un pret mai accesibil. Noi aproape am epuizat stocul de apartamente cu doua camere.
Atunci am zis ca ar trebui sa venim cu variante de apartamente cu doua camere pentru ca cele pe care le aveam prinse in oferta nu erau suficiente.
Am luat decizia ca doua blocuri din cele pe care le avem sa le modificam. 280 de garsoniere le-am transformat in apartamente cu doua camere si am rezolvat doua lucruri: avem un stoc foarte bun de apartamente cu 2 camere si, pe de alta parte au aparut 4 modele noi de apartamente foarte accesibile.
Avem un tip de apartament de 52 de mp la 45.000 euro plus cei 5%, TVA-ul. Avem un tip de apartament care costa 49.000 care are inclus si un Chevrolet Spark. Practic, la 49.000 se poate achizitiona o casa noua si o masina noua.
Reconfigurarea blocurilor are legatura cu Prima Casa?
Inainte sa inceapa programul, 4 din cele 5 tipuri de apartamente se incadrau sub 62.000 de euro. In momentul acesta, vazand si cererea mare pe apartamentele cu doua camere, dar si programul Prima Casa, am venit si cu aceasta alternativa.
In iulie, ati declarat ca programul Prima Casa nu v-a adus decat 35 de cereri.
Situatia nu s-a modificat foarte mult, dosarele au fost depuse, din pacate procedura este greoaie. Probabil, saptamana viitoare vom semna primele contracte prin acest program.
Noi am vandut cam 300 de apartamente fara programul Prima Casa, dar 70% dintre ele au fost prin sistemul nostru de rate.
La inceputul anului, am venit cu un sistem propriu tocmai ca sa inlocuim bancile care s-au miscat foarte greu. Nu mi-am facut mari sperante cu acest program Prima Casa, sper totusi sa se imbunatateasca si sa devina mai usor accesibil.
Unii ar cataloga oferta dumneavoastra ca fiind una disperata.
Nu este disperata. Mi se pare normal ca intr-o perioada de criza, produsele sa fie adaptate cererii si posibilitatilor potentialilor cumparatori. Nu cred ca 300 de apartamente in 8 luni de zile e un numar mic in aceasta perioada, nu avem de ce sa fim disperati. Incercam la maximum sa vindem din produsele noastre chiar si intr-o perioada foarte grea.
Ce parere aveti despre situatia fratelui dumneavoastra? Acuzatiile va ating si pe dumneavoastra, din moment ce sunteti parteneri?
Vorbim, in primul rand, despre o lege foarte ambigua in care peste 7000 de romani intra sub incidenta acestei legi si au efectuat minim 5 tranzactii. Cum poate fi o lege buna in timp ce peste 7000 de romani o incalca?
E vorba de o abordare amatoriceasca insa nu pot sa uit faptul ca suntem intr-un context care ne duce cu gandul la campania electorala.
Fratele meu e in PSD, a fost in comisia Ridzi, prima data informatiile au aparut in presa. Fratele meu nu a fost in tara saptamana trecuta, i s-a lasat o citatie neconforma cu regulile de baza.
Informatiile au rasuflat in presa de la ANAF care are obligatia prin lege de a pastra confidentialitatea acestor informatii. Aceasta suma a fost aruncata in presa, noi nu stim absolut nimic despre aceasta chestiune.
E vorba de o denigrare la adresa membrilor comisiei si nu e singurul care are parte de asa ceva. Mai mult decat atat, referitor la TVA noi nu am incasat TVA-ul de la clienti. Toate tranzactiile s-au facut prin notariat.
S-a stiut foarte clar si din declaratia lui de avere despre locuintele dezvoltate pe persoana fizica, s-a discutat si in emisiuni. Cred ca e vorba de o gaselnita si se urmareste ceva.
E vorba de modul prin care s-au desfasurat lucrurile si nu e vorba daca m-au afectat. Pana la urma suntem aici, afacerile noastre, spre deosebire de ale altora, sunt 100% in Romania, nu avem nicio proprietate in strainatate, nu plecam nicaieri, suntem persoane mature, ne asumam orice si vom lamuri si aceasta speta.
Nu e posibil ca organele statului sa fie manipulate de catre anumite persoane. Suntem in Europa de ceva timp si pretindem democratie.
Analistii externi au avertizat in legatura cu posibila aparitie a unei noi bule financiare. Ce se va intampla cu piata imobiliara din Romania in cazul unui al doilea “tsunami” financiar?
Piata imobiliara din Romania este deja foarte grav lovita. Daca ar mai dura mult, lucrurile s-ar agrava. Cu totii speram intr-o revenire a pietei imobiliar, chiar daca nu spectaculoasa. Altfel vom fi intr-o situatie delicata.
Cresterea economica de anul trecut in mare parte s-a datorat exploziei domeniului imobiliar. Acesta este un domeniu care ar trebui sa fie in continuare un motor al dezvoltarii.
Mai mult decat atat, e foarte bine ce a facut guvernul, in primul rand guvernul Tariceanu, cu cei 5% TVA-ul la tranzactii imobiliare.
Ar trebui facut mai mult de atat. Ar trebui renuntat total la TVA la tranzactiile imobiliare sau cel putin la locuintele care ar trebui sa fie accesibile pentru cat mai multa lume.
Avem o situatie foarte grava, plecand de la spatiul locativ foarte neadecvat, foarte multe locuinte care, la primul cutremur, ar cadea. Reconsolidarea nu s-a intamplat, au fost initiative si au ramas la stadiul de vorbe.
Pe de alta parte s-ar dinamiza sectorul imobiliar si ar antrena si alte avantaje, plecand de la taxe sau de la impozite pe cladiri.
Pana in acest moment, nici un dezvoltator important nu a dat faliment. Cand vor aparea caderile rasunatoare despre care se tot vorbea acum cateva luni?
Daca nici un dezvoltator important nu a dat faliment, asta nu inseamna ca lucrurile sunt roz. Sunt foarte multi in dificultate, dar majoritatea dezvoltatorilor imobiliari lucreaza cu ajutoare de la banci.
Bancile consuma, au o anumita procedura si anumiti pasi.
Ei isi consuma etapele respective si incearca sa continue colaborarea cu respectivele firme. Undeva spre sfarsitul anului, inceputul anului viitor, vor fi consumate aceste etape si atunci vor aparea realele falimente.
Morala crizei imobiliare ar fi: daca ai teren in camp, nu inseamna ca o sa te umpli de bani. Ce se va intampla cu acesti numerosi proprietari care cereau preturi aberante sperand sa se imbogateasca peste noapte?
Din pacate, terenurile au fost cele mai afectate din toate domeniile imobiliare. Vor ramane cele mai afectate multa vreme. S-a mizat pe o anumita crestere a preturilor, nu aveau unde sa se duca mai mult de atat.
Sunt suprafete atat de mari de terenuri incat nici in 200 de ani de acum incolo nu le putem pune in valoare, adica nu vom putea construi pe ele.
Foarte multe terenuri achizitionate cu bani multi vor ramane cu dedicatie agricola, probabil pentru totdeauna sau vreo 100 de ani de acum incolo. Terenurile ajunsesera la preturi catre triplu.
Preturile reale ar fi undeva la o treime fata de ce se cerea anul trecut.
Interviu de Oana Dumitroiu.
Articol preluat de pe bloombiz.ro