Aplicarea de la 1 ianuarie 2010 a legii care impune existenta certificatului energetic la incheierea tranzactiilor imobiliare va incuraja reducerea preturilor apartamentelor cu indice termic scazut sau nereabilitate termic.
“Acest certificat energetic are, in primul rand, un rol informativ: ajuta la estimarea costurilor cu incalzirea pentru o locuinta, deci la determinarea pretului platit pentru intretinere, lucru de care este interesat orice cumparator”, considera Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), pentru Adevarul.
Proprietarii care vor sa vanda apartamentele vor fi obligati sa apeleze la serviciile unui auditor certificat de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
In Romania exista in prezent doar 700 de auditori energetici. Acum, orice proprietar poate obtine un certificat energetic in maximum trei zile, daca prezinta cartea tehnica a imobilului. De la inceputul lui ianuarie, obtinerea actului fara de care cladirea nu va putea fi construita, vanduta sau inchiriata va dura minimum 30 de zile.
Articol preluat de pe bloombiz.ro