Imobiliare: Proprietarii vand apartamentele vechi cu 1.277 euro/mp

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 7 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 07 Octombrie 2009

Preturilor apartamentelor vechi cu 2 camere in cele mai mari orase din tara, mai putin Cluj-Napoca, au scazut in T3 cu 9-14% din cauza lipsei unei mase critice de cumparatori cu potential de finantare, “Prima Casa” neavand succesul scontat, arata o analiza realizata de site-ul imobiliare.ro.

Si in trimestrul trei, trendul de scadere a fost resimtit in orasele analizate, mai putin in Cluj-Napoca. Prima Casa nu a impulsionat vanzarile, iar rezultatele nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor proprietarilor si agentiilor imobiliare. In conditiile in care cererea ramane mica, celor care sunt presati sa vanda nu le ramane decat sa scada preturile in continuare. Mai devreme sau mai tarziu, proprietarii isi vor da seama ca nu are sens sa astepte prea mult si vor duce preturile acolo unde exista cerere”, este de parere directorul general al site-ului imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

Pretul apartamentelor in Capitala

In Capitala, pretul mediu de strigare, cerut de vanzatori pentru un apartament cu doua camere situat in blocurile construite inainte de Revolutie cu o suprafata de 54 mp, a scazut cu peste 8.000 de euro, coborand de la o medie de 77.385 euro (1.443 euro/mp), inregistrata la inceputul lunii iulie, pana la 69.008 euro (1.277 euro/mp) la sfarsitul lunii septembrie.

Daca in continuare pretul de strigare se mentine destul de ridicat, pretul de tranzactionare este considerabil mai mic. Pe piata exista oferte garantate de agentiile imobiliare sub pretul mediu in cartierele Drumul Taberei, Militari, Brancoveanu sau Rahova.

In Brasov, apartamentele cu 2 camere costa 998 euro/mp

De asemenea, piata imobiliara din Brasov continua sa inregistreze scaderi considerabile. La sfarsitul lunii septembrie, pretul mediu de strigare pentru un apartament vechi cu doua camere si o suprafata de 53 mp a fost cu peste 8.000 de euro mai mic decat la inceputul lunii iulie, urmand o evolutie asemanatoare cu cea a Capitalei.

Astfel, la sfarsitul trimestrului trei, pentru un apartament cu doua camere, agentiile imobiliare si proprietarii cereau un pret mediu de 52.795 de euro (998 euro/mp) fata de 61.395 euro (1.145 euro/mp). Cel mai mic nivel, 50.500 euro, a fost atins la sfarsitul lunii august. In zone precum Tractorul, Astra, Gemenii sau 13 Decembrie, exista pe piata numeroase oferte sub pretul mediu.

Ritmul de scadere din Constanta s-a accelerat in perioada analizata. Astfel, la sfarsitul trimestrului trei, pretul mediu de strigare pentru o astfel de categorie imobiliara cu o suprafata de 52 mp, a fost de 55.376 euro (1.115 euro/mp) fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii iulie de 63.429 euro (1.299 euro/mp). In Constanta, exista apartamente cu doua camere mai ieftine in zonele Tomis II sau Tomis Nord.

Cele mai accesibile preturi, in Iasi

Potrivit analizei, dintre cele sase orase analizate, in Iasi, pretul apartamentelor cu doua camere este cel mai accesibil. Daca la inceputul intervalului analizat, pretul mediu cerut pentru un apartament vechi cu doua camere si o suprafata de 52 mp era de 53.705 euro (1.020 euro/mp), la sfarsitul lunii septembrie, pretul mediu cerut pentru acelasi tip de proprietate a coborat la 46.629 euro (915 euro/mp). Chiar si in aceste conditii, cererea este in continuare foarte redusa, semnalele din piata indicand ca exista in continuare un potential de scadere.

In Timisoara, preturile cerute pentru apartamentele vechi cu doua camere au continuat sa scada constant pe parcursul trimestrului trei, apropiindu-se la finalul intervalului de pragul psihologic de 1.000 euro/mp.

Astfel, pretul mediu de strigare a scazut de la 60.000 euro (1.107 euro/mp), valoare inregistrata la inceputul lunii iulie, pana la 54.313 euro (1.017 euro/mp), la sfarsitul intervalului analizat. In zonele Bucovina, Girocului, Steaua sau Aradului, exista oferte garantate de agentiile imobiliare sub pretul mediu.

Nu aceeasi situatie se intalneste in Cluj-Napoca. Dupa mai multe luni de scadere, pretul mediu cerut pentru un apartament cu doua camere din Cluj-Napoca a inregistrat o tendinta de usoara crestere in intervalul analizat, osciland foarte putin in jurul valorii de 56.500 euro (1.086 euro/mo).

Cea mai mare valoare medie, 57.223, a fost atinsa la jumatatea lunii septembrie, iar valoarea medie minima, 55.033 euro, a fost inregistrata la mijlocul lui iulie. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe