De la inceputul anului mai multe persoane au incercat sa ridice nivelul preturilor proprietatilor imobiliare. Chiar fara a avea clienti (!) acestia par sa fi reusit sa impinga in sus nivelul preturilor cerute. In acelasi timp, preturile sunt la acelasi nivel sau chiar la unul putin inferior celui inregistrat in decembrie 2009 atunci cand ne referim la cifrele reale la care s-au realizat tranzactiile. De ce se intampla acest lucru? Cine are de pierdut? Cine de castigat? Ce se va intampla ulterior?
De ce proprietarii cer preturi mai mari, chiar neavand clienti carora sa vanda?
Unii pur si simplu s-au plictisit sa tot ceara mai putin. Acestia nu gandesc in termeni de business ci abordeaza piata din aceeasi perspectiva ca si in perioada 2006 – 2008.
Pentru multi este o chestiune de orgoliu. Facand confuzie intre sentimente si respectul de sine si business, ei cred ca daca cer mai mult devin si mai importanti.
Sunt de parere ca urmeaza o strategie. Se obisnuisera sa schimbe preturile in fiecare zi, in fiecare saptamana.
Acest fapt dadea clientilor un sentiment de nesiguranta, care doreau sa cumpere inainte ca preturile sa creasca.
Acum prea multi proprietari sunt de parere ca, inducand din nou acelasi sentiment clientii vor reveni si preturile isi vor reincepe raliul.
Au vazut o imbunatatire a cursului leu/euro si au crezut ca economia romaneasca este din nou puternica.
Nu au vrut sa auda ca PIB-ul este inca pe un trend negativ, pentru al 6-lea trimestru consecutiv (cu incepere din ultimul trimestru al lui 2008). Nu le-a pasat sa verifice ca euro scazuse comparativ cu toate celelalte monede, nu doar fata de leu.
Unele canale media incearca sa le flateze auzul promovand “o viitoare crestere a preturilor”.
Cei care insetati de vesti bune inteleg ce vor din fiecare stire citita/ auzita/ vizionata. Si unele canale media au inceput acest joc de la inceputul anului.
Cine are de pierdut din aceasta nejustificata “moda”?
In primul rand, proprietarii, si mai ales cei care sunt cu adevarat nevoiti sa vanda! Vor fi blocati si vor ramane cu proprietatile lor pentru o perioada de timp si mai indelungata avand in vedere ca transmit potentialilor clienti un mesaj total gresit.
Jucatorii din piata. Incepand cu majoritatea consultantilor imobiliari, pana la notari si bineinteles insusi Statul Roman, avand in vedere ca taxele vor fi mai putine.
In plus, economia va ramane blocata fara “locomotiva imobiliara” care a condus economia pe parcursul mai multor ani.
Piata si potentialul acesteia. Tot ce ne asteptam sa se intample va fi decalat, pentru ca doar tranzactiile vor pune in miscare piata si nu doar “preturile cerute”.
Cine are de castigat ? O anumita categorie de proprietari. Adevaratii oameni de afaceri sunt foarte in largul lor in aceasta noua situatie.
Acestia prefera ca preturile sa ramana intr-un mod artificial ridicate pentru ca ei sa fie in stare sa vanda la preturile reale practicate astazi (si acestea sa fie considerate deja reduse).
In acest fel ei vor evita sa vanda la niveluri ale preturilor chiar mai mici. (Pentru ca daca nu ati observat, in cazul in care clientii nu primesc o reducere, nu vor mai accepta deloc sa cumpere).
Astfel, in loc sa micsoreze si mai mult preturile, adevaratii oameni de afaceri se bucura de pe urma celor multi care cer ei insisi preturi mai mari.
Acest fapt le va permite sa incheie tranzactii fara a fi supusi presiunii.
Unii dintre consultantii imobiliari. Flatandu-i pe proprietari, acestia spera sa ii atraga ca si clienti. Cu toate ca poate nu vor avea nicio tranzactie in prezent acestia spera sa puna bazele relatiei necesare pentru a putea vinde in viitor atunci cand vor reveni clientii.
Ce fel de strategie este aceasta ? Incearca sa se prezinte drept cei care “inteleg proprietatea la adevarata ei valoare”, pentru a fi alesi de catre proprietari care isi doresc mai multi bani si care se gandesc “ah, acesta este omul meu, stie cat valoreaza cu adevarat proprietatea mea”.
Investitorii – cumparatori care au rabdare.
Economia este inca pe un trend negativ, prea multi cetateni raman fara locuri de munca, prea multi vor ajunge sa aiba nevoie urgenta de bani pe parcursul anului.
Cerand preturi nebunesti pierd timp si vor fi fortati sa vanda pentru si mai putini bani, atunci cand vor avea nevoie de ei “aici si acum”. Si atunci se vor relua tranzactiile.
“Rechinii de imprumuturi” – “camatari”.
Cand oamenii ajung in impas fie vand, fie apeleaza mai intai la cateva metode “alternative”.
Din pacate vor pierde mult mai mult alegand aceasta varianta.
Ce urmeaza?
Preturile mai ridicate vor bloca tranzactiile. Numai cand acestea vor fi reduse un client va fi atras sa investeasca.
Investitorii straini vor ramane in asteptare, pana cand preturile vor reveni la realitate.
Perioada de stabilitate va fi pusa in pericol. Speram sa ajungem la o perioada de stabilitate in care preturile sa atinga un nivel care sa stimuleze din nou tranzactiile.
Avand in vedere ca oamenii cer preturi mai mari fara a fi urmati de client, decalam atingerea celui mei de jos nivel si de a ne stabiliza acolo, blocand atat proprietarii cat si piata.
Lucrurile se vor agrava din septembrie. Este un fenomen care se intalneste intotdeauna in cazul pietelor care se indreapta pe un trend descendent. Din mai multe motive.
“Si atunci imi cereti sa imi dau proprietatea pe un pret de nimic?” Aceasta este intrebarea pe care multi o vor adresa dupa ce vor parcurge acest articol si probabil ca alti cativa ma vor si injura.
Nu, nu le cer oamenilor sa “piarda bani”, proprietatile pe care le detin le apartin si sunt indreptatiti sa ceara pentru ele cat vor. De fapt, daca este cineva care nu are nevoie se bani, ar trebui pur si simplu sa stea si sa astepte vremuri mai bune.
Dar situatia prezenta (“ridicam preturile, asteptam si speram ca vor reveni clientii”) va devein un boomerang pentru proprietari afectandu-le interesele proprii pe termen lung.
Pe deasupra va constitui o catastrofa pentru cei care ar fi dispusi sa vanda la preturile de astazi dar i-au auzit pe ceilalti si au ridicat pretul cerut, intrand in blocaj chiar daca aveau nevoie de bani.
Preturile vor creste atunci cand vor reveni investitorii, si nu cand isi doresc unii Acesta este un adevar general valabil pe care multi insista sa nu il accepte.
Piata romaneasca a fost condusa de interesul manifestat de investitorii straini si de noile puteri castigate de romani. Si bancile au ajutata enorm de asemenea, si in plus, restul Europei devenise prea scump. Este vreunul dintre acesti factori valabil in prezent ?
Nu. Cum sa avem atunci preturi mai mari? Unii spun: “Daca realitatea nu corespunde credintelor mele, pacat de ea”.
Le doresc sa nu plateasca prea scump aceasta abordare.
Articol preluat de pe bloombiz.ro