Ne-a placut comunismul. Aveam toti de lucru, aveam fabrici, aveam uzine, aveam terenuri agricole care scoateau productii spectaculoase(pe hartie). Ne-a placut, pentru ca altfel nu se explica, de ce, dupa atatia ani dupa Revolutie nu ne-am debarasat de practicile din vremurile demul apuse. Si ne referim aici la planurile cincinale.
Am inlocuit productia de cartofi cu “productia” de blocuri, rezultatele fiind aproximativ aceleasi, comparand cele doua perioade. In locul cartofilor mici, gaunosi si lipsiti de gust, au rasarit blocuri cu arhitecturi bizare si culori stridente, unde, la prima ploaie, tencuiala a inceput sa crape iar blocul sa scartie din incheieturi. Terenurile arabile s-au umplut de blocuri, constructorii raportand aceeasi productie la hectar. Nici cealalta ramura principala a agriculturii nu a fost uitata de marii constructori ai tarii, crescatoriile de animale lasand locul crescatoriilor de oameni. Astfel, un nou concept arhitectural a impanzit orasele tarii: blocul de tip hala, parte din ferma rezidentiala.
Ne-a placut industria. Ne-am mandrit ani la randul cu faptul ca in Romania producem de toate si ca nu avem nevoie de ajutorul vecinilor. Ne-a placut intr-atat incat ne-am mutat in fostele fabrici cu toata familia. Sa nu ne imaginam acum muncitori traind printre masinariile invechite. Nu. Acestea au umplut demult depozitele de fier vechi. Fostele birouri au fost transformate in blocuri de locuinte, iar fostii lucratori s-au bucurat si si-au cumparat locuinte hidoase si intortocheate(pentru ca reconversiile nu permit prea multa creativitate), numai pentru a respira acelasi aer pe care in trecut il respirau sefii de departament sau directorul general. Fabrica de locuinte, a devenit astfel varianta industriala pentru constructiile romanesti.
In anii de boom imobiliar, toata lumea construia. Mancam constructii pe paine. Am construit pe orizontala, pe verticala, pe camp, in padure, pe platformele industriale, in ferme, in livezi si chiar in parcuri. Din Romania agrar-industriala de la inceputul secolului trecut, transformata de regimul comunist in Romania industrial-agrara, inversand polii economiei, am ajuns in anii 2006-2008 sa traim in Romania constructiilor. Trei schimbari majore in mai putin de 100 de ani de civilizatie. Incotro ne indreptam?
Va urma!
Echipa Blitz Imobiliare, Leonard M.