Imobiliare: Bucurestiul are un deficit de 140.000-170.000 locuinte

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 27 Ianuarie 2010, Ultima actualizare: 27 Ianuarie 2010

In Bucuresti sunt construite 404 apartamente la 1.000 de locuitori, mai putin decat Varsovia, Praga si Budapesta, iar pentru a ajunge la nivelul celor trei capitale europene mai are nevoie de 140.000-170.000 de locuinte, potrivit unui studiu al Colliers International. 

“Cu 404 apartamente la 1.000 de locuitori, Bucurestiul este in urma celor mai importante capitale din Europa Centrala si de Est, potrivit Mediafax.

Prin urmare, pe termen lung, Bucurestiul ar mai avea nevoie de aproximativ 140.000 – 170.000 de locuinte pentru a ajunge la nivelul capitalelor europene analizate (…), pentru a face fata populatiei in continua crestere si pentru a inlocui treptat locuintele mai vechi de 50 de ani, care ar trebui scoase din uz”, se arata intr-un comunicat al companiei de servicii imobiliare.

Consultantii Colliers sustin, luand in calcul nivelul in crestere al populatiei din Bucuresti si activitatea redusa din domeniul constructiei de locuinte noi, ca nevoia se adanceste de la an la an.

Deficitul de apartamente in Bucuresti s-a accentuat cu atat mai mult cu cat ritmul constructiilor noi a fost mult mai lent.

Doar 7% din totalul locuintelor finalizate in cele patru capitale in perioada 2000 – 2008 au fost livrate in Bucuresti“, se precizeaza in comunicat.

Stocul total de apartamente finalizate pana acum in Bucuresti a depasit 11.000 de unitati, dupa ce anul trecut au fost livrate peste 6.000 de apartamente.

Spre comparatie, in 2008 stocul de apartamente noi s-a triplat, 3.300 de apartamente fiind finalizate in cursul anului respectiv.

“Livrarile de apartamente noi au rezultat in primul rand din proiectele mari (de peste 200 de unitati) care au fost lansate pe piata in perioada 2006-2007.

Nivelul record al livrarilor a fost atins dupa ce un numar semnificativ de proiecte s-au grabit sa finalizeze apartamentele, avand deja intarzieri de sase pana la 12 luni si fiind constransi de cumparatorii care isi asteptau apartamentele”, se mentioneaza in comunicat.

Datele Colliers arata ca inca 5.000 de apartamente se asteapta sa fie livrate in 2010, dar o parte ar putea fi amanate.

“Tinand cont ca aproximativ 2.000 de apartamente care erau anuntate pentru cea de-a doua jumatate a anului 2009 au fost reportate pentru prima parte a anului in curs, ne asteptam ca cel putin 30% din locuintele anuntate a fi livrate anul acesta sa nu isi onoreze promisiunile.

Anul 2011 va oferi cele mai putine variante de apartamente finalizate si cel mai probabil nivelul activitatii de livrare se va incadra intre plafonul din 2007 si cel din 2008, in functie de cate proiecte vor mai inregistra intarzieri anul acesta si vor fi amanate pentru 2011″, sustin consultantii Colliers.

Pentru 2011, Colliers estimeaza livrari de 1.300 de locuinte, ridicand stocul total la 17.300 unitati. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe