Pe parcursul ultimilor ani (avand in vedere ca nu s-au construit multe apartamente) oamenii obisnuiau sa cumpere dreptul de achizitie a unui apartament intr-o cladire viitoare. Astazi situatia este total diferita si pe cumparatori ii asteapta un stoc important de apartamente din care pot sa aleaga.
De asemenea, mai exista si multe alte proiecte in curs de constructie. Care dintre cele doua optiuni este mai buna? Este vital ca dumneavoastra sa stiti ce avantaje si dezavantaje prezinta acestea pentru a putea economisi bani si pentru a sti in ce trebuie sa investiti.
Apartamentul la cheie
Avantaje: Titluri clare, gata de a va muta in el
Un apartament deja finisat prezinta cateva avantaje clare pe care oamenii le iau serios in considerare.
De obicei statutul legal al acestuia este clar. Daca dezvoltatorul a incheiat procesul de intabulare si toate celelalte proceduri care stabilesc dreptul de proprietate, achizitionati o proprietate perfect transparenta.
Va puteti muta imediat sau foarte curand. Nu trebuie sa asteptati, nu trebuie sa va faceti griji legate de evolutia lucrarilor si de bugete.
Daca va place, este al dumneavoastra.
Orice banca il poate finanata. Atunci cand statutul apartamentului este clar, orice banca va poate acorda finantarea.
In acest caz nu depindeti de o anumita banca daca doriti sa achizitionati proprietatea accesand un imprumut.
Nu riscati sa va pierdeti banii. Platiti pentru ceva ce obtineti acum si nu in viitor. Nu trebuie sa riscati cu plata in avans, totul este foarte transparent (sau poate fi).
Platiti ceea ce utilizati. Atunci cand cladirea este in curs de constructie, platiti pentru ceva ce veti utiliza in viitor.
Astfel ca pana atunci, platiti pentru doua case, dintre care folositi doar una dintre ele.
Va puteti cunoaste vecinii. In cazul in care exista deja locatari veti avea sansa sa va cunoasteti vecinii inainte de a va muta.
Vi se pare irelevant? Mai bine mai ganditi-va o data.
Daca beneficiati de o buna calitate a constructiei atunci nu va trebui sa mai faceti investitii suplimentare.
Care sunt sansele ca acest lucru sa fie valabil: cu cat pretul platit a fost mai mic, cu atat este mai putin probabil ca apartamentul dumneavoastra sa fie bine construit si sa beneficieze de finisaje de calitate.
Imprejurimile sunt placute. Daca dezvoltatorul a terminat de amenajat zona din imprejurimi veti evita sa locuiti 6 – 18 luni intr-un loc plin de praf, unde muncitorii inca lucreaza etc.
Va puteti face o imagine clara in ceea ce priveste costurile lunare.
Costuri legate de incalzire, intretinerea liftului etc., care sunt deja puse in functiune, si despre care puteti obtine informatii.
Primul sfat important: Faceti o lista cu toate problemele pe care arhitectul dumneavoastra (si dumneavoastra) le-a descoperit.
Negociati pretul cu proprietarul bazandu-va pe cifre reale, si nu incercati sa reduceti din pret “doar pentru ca asa vreti dumneavoastra”.
Cu cat exista mai multe apartamente neocupate in cadrul proiectului, cu atat va va fi mai usor sa negociati pretul.
Al 2-lea sfat important:
Unii proprietari va ofera posibilitatea sa inchiriati un apartament si sa folositi in viitor acesti bani de chirie drept plata in avans in cazul in care va decideti sa achizitionati apartamentul in viitor.
Aceasta este o optiune foarte buna asa ca este bine sa o aveti serios in vedere.
Verificati contractul pe care il veti semna si identificati “smecheriile” ascunse.
Si mai ales fiti atenti la preturile pe care dezvoltatorul le practica pentru servicii de electricitate etc.
Apartamentul la cheie
Dezavantaje: Este imposibil sa preveniti ca anumite greseli sa aiba loc, multe costuri suplimentare
Un apartament la cheie presupune de asemenea si mai multe neajunsuri, mai ales atunci cand pretul a fost mai mic si nu l-ati verificat cu atentie inainte de achizitie:
Multe dintre greseli au fost deja facute. De exemplu, un perete de rigips plasat necorespunzator.
Asfel, ca daca unele dintre detaliile apartamentului nu va plac, va trebui sa le schimbati dumneavoastra, nu veti putea negocia cu dezvoltatorul sa le modifice pentru dumneavoastra.
De obicei constructia si finisajele nu sunt de buna calitate.
Mai mult de jumatate dintre cei care au cumparat un apartament nou la cheie se plang de o calitate inferioara a constructiei si de tot felul de probleme legate de finisaje.
Prea multe costuri suplimentare ascuse. Cele doua situatii mentionate mai sus va vor afecta bugetul, luand in considerare faptul ca va trebui sa refaceti totul de la inceput.
Acest lucru presupune timp si bani.
Un cost de achizitie mai ridicat.
Este evident ca pretul unui apartament la cheie este mai ridicat decat cel al unei locuinte in curs de constructie.
Asfel veti ajunge sa platiti multi bani si apoi sa faceti o investitie in plus pentru a rezolva problemele existente.
Un posibil venit suplimentar este preluat deja de vanzator.
Un pret mai ridicat inseamna ca potentialul viitor al proprietatii ca si investitie are mai putine sanse sa se ridice mult deasupra nivelului pietei.
Cel mai probabil veti observa o apreciere mai lenta avand in vedere ca investitia de baza a fost mai mare.
Costurile utilitatilor vor fi mai ridicate. Unii dezvoltatori nu prevad fiecare apartament cu un contoar separat care sa masoare consumul de gaz, electricitate etc.
Acestia se conecteaza ei insisi la retea, incarcandu-le nota de plata proprietarilor cu aceste costuri.
Este la latitudinea dumneavoastra daca doriti sa o achitati, dar cel putin ar trebui sa o faceti in cunostinta de cauza inainte de a va da acordul.
Al 3-lea sfat important: Puteti vedea ca exista multe apartamente in cladiri neocupate.
Inainte de a achizitiona acolo, adersati-va intrebarea: De ce este acest loc neocupat?
Sunt eu singurul mai inteligent care vede ceea ce altii nu au fost in stare?
Sa fie oare doar din cauza crizei?
Daca intrebati vanzatorul nimic rau nu vi se poate intampla, e posibil sa primiti drept raspuns niste povesti interesante.
Al 4-lea sfat important: Fiti precauti cand vine vorba de “cladirile fantoma”, cu 100 de apartamente in care sunt luminate doar 3 dintre ele in partea dreapta.
Daca sunteti roman, ganditi-va de doua ori daca doriti sa locuiti intr-o cladire achizitionata in totalitate de investitori straini, care nu vor locui niciodata acolo si care sunt blocati in incercarea lor de a vinde.
Astfel ca, in cazul in care cladirea este “vanduta” dar nu locuieste nimeni in ea, ganditi-va la acest lucru cu multa grija. Pentru ca astfel si costurile dumneavoastra lunare vor fi mai ridicate.
Articol preluat de pe bloombiz.ro