În viziunea omului de afaceri grec, anul care a început se conturează ca unul dificil, însă acesta nu pierde din vedere potenţialul pe termen mediu al ţării.
2012 a debutat cu amintirea încă proaspătă a celui mai bun an de la începutul crizei încoace. Dat fiind contextul economic internaţional însă, acesta nu reuşeşte să se „scuture” de toate scenariile negative ce au devenit deja o obişnuinţă. Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanţă More Real Estate Services, apreciază că anul ce tocmai a început va fi extrem de dificil pentru oricine nu este foarte bine pregătit, pentru oricine nu are o strategie anticriză. Situaţia va fi mai grea decât în 2011 pe anumite segmente imobiliare, iar pe piaţă vor apărea mai multe proprietăţi executate silit.
Cu toate că mediul de afaceri din real estate-ul autohton este unul dificil, totuşi acesta este mai favorabil decât în ţări precum Grecia, Spania, Italia sau Portugalia, notează însă el. În acelaşi timp, potenţialul pe termen mediu şi lung al ţării noastre rămâne încă valabil. „Dacă vedem piaţa într-o perspectivă pe următorii trei-cinci ani, potenţialul există: când lumea va ieşi din criză, România se va număra printre primele cinci ţări europene care vor profita de noile oportunităţi”, subliniază Papageorgiadis.
Retailul, „vedeta” anului 2012
În opinia omului de afaceri grec, în următoarele 12 luni, retailul va fi singurul segment imobiliar care se va „mişca” în mod vizibil. Asta pentru că acest sector are încă nevoie de multe categorii de produse şi servicii, în plan există şi alte proiecte de gen, iar mulţi jucători sunt în continuare interesaţi să intre pe piaţă. În acelaşi timp, când e vorba de obţinerea unei finanţări, proiectele de retail sunt singura investiţie pe care băncile o înţeleg şi o acceptă mai uşor în această perioadă, pentru că generează cash-flow.
Această previziune e susţinută şi de evoluţia pieţei investiţiilor pe parcursul lui 2011. Papageorgiadis spune că tendinţa generală a fost cea de achiziţie a aşa-numitelor distressed-assets (active aflate în dificultate financiară), excepţie făcând doar investiţiile pe segmentul de retail (inclusiv terenuri pentru dezvoltarea de proiecte de acest tip). Pe de altă parte, în categoria activelor cu probleme s-au numărat atât clădiri de apartamente finalizate, dar nevândute, cât şi malluri şi clădiri de birouri sau terenuri.
Nici 10% din ofertă nu e pe măsura cerinţelor investitorilor
Care este, în momentul de faţă, cel mai căutat tip de proprietate pentru investitorii instituţionali? „Toată lumea caută o combinaţie între locaţie de top şi preţ cât mai mic, dar şi finanţare”, spune CEO-ul More Real Estate Services. Când există o combinaţie între aceşti parametri, are loc şi tranzacţia. Există şi cazuri în care preţul unei proprietăţi este foarte atractiv, iar tranzacţia poate avea loc chiar dacă nu există finanţare din partea unei bănci. În momentul de faţă, în piaţă nu există foarte multe proprietăţi care să îndeplinească toate aceste criterii. Potrivit lui Papageorgiadis, nici 10% din proprietăţile aflate la vânzare nu sunt potrivite pentru investitori.