Ieșim din modul de supraviețuire? Cumpărătorii vor locuințe mai bune, chiar dacă sunt mai scumpe!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Publicat pe: 20 Martie 2018, Ultima actualizare: 20 Martie 2018

Iesim din modul de supravietuire? Cumparatorii vor locuinte mai bune, chiar daca sunt mai scumpe

Pe măsură ce piața se maturizează, cumpărătorii își îndreaptă atenția spre proprietăți cu un standard mai înalt – fără a fi, totuși, de lux. Asta în ciuda prețurilor mai ridicate.

Cel mai recent raport de piață realizat de Coldwell Banker arată că, în București și împrejurimi, ponderea locuințelor din categoria middle-market se apropie din ce în ce mai mult de cea a segmentului mass-market. Spre comparație, dacă unitățile din cea din urmă categorie au prețuri de tranzacționare cuprinse între 800 și 1.200 de euro pe metru pătrat util, în cel dintâi caz prețurile pornesc de la 1.200 de euro pe metru pătrat util (și pot ajunge chiar aproape de 2.000 de euro pe metru pătrat util). Dincolo de creșterea, per ansamblu, a disponibilității de plată a bucureștenilor, reprezentanții Coldwell Banker punctează că o parte importantă dintre cumpărători sunt interesați de o tranzacție de tip „upgrade” – vor, așadar, să facă trecerea de la o locuință veche, mai mică sau cu o localizare mai puțin favorabilă la o proprietate mai satisfăcătoare din aceste puncte de vedere.

„Dezvoltarea segmentului middle-market s-a produs ca urmare a creșterii constante a veniturilor și, implicit, a gradului de accesibilitate a achiziționării unei noi locuințe, existând un procent tot mai ridicat de pontențiali cumpărători care doresc să cumpere o locuință cu un amplasament bun, semicentral sau în apropierea marilor centre de birouri, cu suprafețe mai generoase și cu finisaje de o bună calitate. Acești potențiali cumpărători sunt puțin influențați de creșterea dobânzilor, amânând pentru mai mulți ani achiziționarea unei locuințe din pricina absenței unei oferte conforme cu cerințele lor.”

Coldwell Banker

Încrederea investitorilor, la un nivel record

Potrivit datelor companiei de consultanță, peste 14.000 de unități locative se află în acest moment în construcție în București și împrejurimi. „Numărul finalizărilor din 2018 urmează să fie influențat de dificultățile întâmpinate pe piața forței de muncă în construcții și de respectarea ritmului de dezvoltare asumat de către investitori”, subliniază reprezentanții Coldwell Banker. Aceștia precizează, totodată, că încrederea investitorilor în rezidențialul local se află la cel mai ridicat nivel din istoria modernă a pieței, în zona Capitalei aflându-se în dezvoltare nouă proiecte de amploare, programată să totalizeze peste 1.000 de locuințe fiecare (tot în 2018 urmează a fi lansate alte trei ansambluri de acest tip).

„2018 poate fi anul maturizării pieței rezidențiale locale, care se află într-un moment favorabil de care investitorii încearcă să profite din plin: ritmurile de vânzări sunt bune, iar cererea pentru locuințe de calitate este ridicată și solvabilă. Majorarea dobânzilor, diminuarea fondurilor Prima Casă, creșterea costurilor de dezvoltare și evenimentele macroeconomice negative pot reprezenta un risc pe termen mediu și lung iar dezvoltatorii vor înregistra succes doar dacă planurile de business vor fi realizate temeinic.”

Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România

Crește ponderea achizițiilor de locuințe noi

Conform raportului citat, o altă tendință resimțită anul trecut pe piața bucureșteană a fost reprezentată de majorarea interesului pentru achiziționarea de locuințe noi, în detrimentul unora vechi. „Cu toate acestea, segmentul locuințelor vechi continuă să dețină ponderea majoritară în totalul tranzacțiilor, reprezentând o opțiune viabilă în special datorită amplasamentului bun și a prețului mai redus comparativ cu al unei locuințe noi similare din aceeași zonă”, punctează reprezentanții companiei. În opinia acestora, tendința de diminuare a numărului de tranzacții cu locuințe finalizate înainte de 1990 va continua să se manifeste și în 2018, cumpărătorii fiind dispuși să plătească cu până la 25% mai mult pe o locuință nouă în aceeași zonă. Principalele motive din spatele acestei disponibilotăți crescute de plată sunt suprafețele mai generoase disponibile pe segmentul rezidențial nou dar și gradul de confort mai ridicat al unei asemenea proprietăți.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Maria

    Normal ca romanii s-au mai desteptat si ei, s-au mai plimbat prin tari straine au vazut cum arata o locuinta, nu trebuie sa cauti una in care doar sa supravietuiesti si atat..trebuie sa-ti si placa, sa arate modern, sa-ti faca placere stai in ea. Asa avem noi in Cosmopolis un apartament, delicious de frumos, l-am amenajat dupa gustul meu, dar si el..a avut potential inca de la inceput.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe