Ieftinirile apartamentelor pe 2012, spulberate de cursul euro. Care este singurul oraş în care preţurile au scăzut

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 10 Iulie 2012, Ultima actualizare: 10 Iulie 2012

Deşi proprietarii de apartamente noi şi vechi şi-au mai redus pretenţiile în acest an, această concesie nu este resimţită la modul real de către cumpărători.

La prima vedere, evoluţia pieţei rezidenţiale din prima jumătate a acestui an a fost una favorabilă celor care au decis sau încă se mai gândesc la achiziţia unei locuinţe. Astfel, potrivit Indicelui imobiliare.ro, preţurile apartamentelor din marile oraşe ale ţării s-au situat în unanimitate pe un trend descendent. Variaţia puternică a cursului euro din ultimele şase luni a făcut însă ca, în majoritatea cazurilor, apartamentele scoase la vânzare să fie, de fapt, mai scumpe în lei comparativ cu începutul anului.

Declin în teorie, scumpiri în practică
În Bucureşti, scăderea înregistrată de preţurile exprimate în euro pentru locuinţele vechi şi noi în primele şase luni ale anului s-a situat la aproximativ 4%. Astfel, dacă la începutul lui 2012 preţul mediu solicitat de proprietarii din Capitală era de 1.179 de euro pe metru pătrat util, la finele lunii iunie pretenţiile acestora scăzuseră la 1.132 de euro pe metru pătrat util. Raportându-ne însă la valoarea în lei a locuinţelor din Bucureşti, vom observa că tendinţa descendentă a preţurilor a fost contrabalansată de creşterea euro. Astfel, apartamentele noi şi vechi sunt acum mai scumpe cu circa 0,6% faţă de începutul anului, luând în considerare cursul valabil la începutul lunii ianuarie (de 4,3219 RON pentru un euro) comparativ cu valoarea actuală a monedei europene (4,5275 RON).

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în celelalte mari oraşe ale ţării. În Braşov, spre exemplu, la începutul lui 2012 un apartament costa, în medie, 859 de euro pe metru pătrat util. Acum, preţul mediu cerut pe aceeaşi unitate de suprafaţă se ridică la 853 de euro, teoretic cu 0,8% mai puţin decât în ianuarie. Practic însă, locuinţele braşovene sunt, de fapt, cu 4% mai scumpe faţă de începutul anului (149,45 lei pe metru pătrat util).

Stabilitate în Cluj
În Cluj-Napoca, Indicele imobiliare.ro indica, la finele lunii iunie, o valoare de 906 euro pe metru pătrat util, faţă de 948 de euro pe metru pătrat util la începutul anului, ceea ce echivalează cu o scădere de aproximativ 4,4%. În fapt însă, preţurile locuinţelor din oraş s-au menţinut relativ stabile pe parcursul acestui an, cu o creştere de 0,1% la şase luni a preţului exprimat în lei.

În Constanţa, preţul cerut pentru apartamentele vechi şi noi la începutul lui 2012 era de 926 de euro pe metru pătrat util, cu 3,2% mai mult decât preţul mediu din luna iunie, respectiv 894 de euro pe metru pătrat. Raportat în lei însă, locuinţele de la malul mării sunt, de fapt, mai scumpe cu 1,1% faţă de luna ianuarie.

Excepţia care confirmă regula
Pentru Timişoara, Indicele imobiliare.ro afişa o valoare de 810 euro pe metru pătrat la începutul lunii ianuarie. Acum, acelaşi indicator arată o valoare de 796 de euro pe aceeaşi unitate de suprafaţă, cu aproximativ 1,7% mai puţin decât în urmă cu şase luni. În lei însă, apartamentele din oraşul din vestul ţării sunt acum cu 2,9% mai scumpe faţă de acum şase luni, cumpărătorii trebuind să plătească un plus de aproximativ 103 lei pe un metru pătrat.

În Ploieşti, preţul mediu cerut de proprietarii de locuinţe noi şi vechi se ridica în ianuarie la 871 de euro pe metru pătrat util. Acum, apartamentele din oraş costă, în medie, 827 euro pe metru pătrat util, cu 4,5% mai puţin. Datorită acestei marje mai mari de scădere, Ploieştiul este, de fapt, singurul oraş în care locuinţele s-au ieftinit efectiv în ultimele şase luni. În lei, scăderea înregistrată prima jumătate a acestui an s-a ridicat la 0,5%.

Părerile cititorilor
3 păreri
  • titu

    furturile din guvernarea boc ar trebui sa scumpeasca
    piata imobiliara

  • Mircea Sangriu

    Ca sa se pata pune in miscare piata imobiliara in Romania din nou na in 2005-6 , ar trebuii scazute preturile la toate proprietatile , ca in 2001-2, si atunci valul de iefinire va da drumul la circulatia banilor, iar in decurs de 5-6 ani din nou vor sarii in aer preturile la imobiliare. Daca se tine la pret sus , nu se va rezorva nimic bun. Luati exemplu la piata imobiliara Americana, unde se merge numai pa amprumut la banca nu pe cash.si deja a inceput sa se ridice preturile in majoritatea statele . Succes !

  • Enescu

    Fenomenul este generalizat pentru localitati cu mai mult de 200000 locuitori; valorile nu indica, insa ,realitatea, desi ele se incadreaza in statistica medie / fenomen. Sa apreciaza ca valorile dela finele anului 2007 ar reprezenta o corelatie acceptabila intre “valoare -pret-confort/calitate” ; nici exprimarea in moneda euro/oscilanta “coordonat” cu alte obiective ,nu indica decat o “stare ” perisabila/pasagera.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cât plătești pentru un apartament la începutul lui 2025? Daniel Crainic, Imobiliare.ro: Acesta poate fi un an al oportunităților de moment, în care va fi important să stăm cu ochii pe piață – HARTĂ

Anul 2025 începe cu surprize pe piața imobiliară. Prețurile ating un nou record în cel mai scump oraș din țară și înregistrează evoluții spectaculoase în principalul centru economic al...

citește mai departe
Retrospectivă Imobiliare.ro: Cinci tendințe care au dominat piața rezidențială și ce anticipează experții pentru 2025

Anul 2024 a fost unul bun pentru piața rezidențială, evoluția sa pozitivă fiind susținută inclusiv de condițiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparație cu 2023. Cererea...

citește mai departe
Craiova, Sibiu și Oradea, prețuri în creștere în 2024. Cât plătesc cumpărătorii pentru un apartament?

Majorări considerabile ale prețurilor au putut fi observate în 2024 pe unele dintre piețe imobiliare secundare. În Craiova și în Sibiu, de exemplu, apartamentele sunt la începutul lui decembrie...

citește mai departe
Cât costă apartamentele vechi din marile orașe înainte de Crăciun? Scumpiri accelerate în Brașov- HARTĂ

Dacă analizăm segmentul vechi al pieței rezidențiale, putem spune că locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an în Brașov. Discutăm despre un avans cu 20%, potrivit Indicelui...

citește mai departe
Cât costă apartamentele noi din marile orașe la final de an? leșenii au acces la cele mai ieftine locuințe – HARTĂ

Cumpărătorii care vor să se mute în casă nouă în decembrie trebuie să se aștepte să achite, în medie, 3.114 de euro/mp util pe apartamentele din Cluj-Napoca finalizate începând...

citește mai departe