Premierul Emil Boc a avut o întrevedere cu reprezentanţii băncilor pentru a discuta posibilitatea continuării programului guvernamental.
În condiţiile în care mai multe bănci au început deja să epuizeze plafoanele acordate pentru creditele Prima Casă, o întrebare firească era dacă Guvernul va decide continuarea programului. În urma unei întâlniri cu reprezentanţii băncilor, premierul Emil Boc a anunţat că, deşi o suplimentare a volumului de garanţii pentru Prima Casă nu va fi posibilă, există totuşi o soluţie pentru continuarea acestui program. „Le-am înaintat băncilor o propunere (…). Scopul nostru este ca, utilizând actualul plafon al garanţiilor guvernamentale, să mărim numărul de beneficiari, numărul de tineri care să beneficieze de programul Prima Casă. Analizăm împreună cu băncile posibilitatea de a împărţi riscul garanţiei între stat şi bancă. Astăzi, riscul este suportat 100% de către stat. Propunerea noastră este să împărţim acest risc: 50% statul – 50% banca”, a explicat Boc.
Propunerea statului, facultativă
Concret, potrivit acestui scenariu, reducând la jumătate volumul garanţiilor acordate de către stat până acum, ar mai putea fi aprobate credite în valoare de aceeaşi sumă care a fost deja utilizată. „Nivelul garanţiilor guvernamentale nu poate fi nelimitat. Avem şi alte programe guvernamentale care trebuie să beneficieze de garanţii de stat, mă refer la sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii în esenţă, a mediului privat”, a subliniat premierul. Acesta a precizat că băncile au primit termen până miercurea viitoare pentru a analiza propunerea Executivului. Acceptarea posibilităţii de împărţire a riscului cu statul este opţională, nu obligatorie. Potrivit lui Boc, printre băncile care s-au arătat deschise la această propunere se numără BCR, BRD, Raiffeisen, Alpha Bank.
Băncile ar putea creşte dobânzile, dar nu cu mult
Una dintre temerile fireşti ale unui potenţial aplicant la programul Prima Casă ar fi aceea că, în condiţiile suportării unui risc crescut, băncile ar putea mări dobânzile. Premierul a admis această posibilitate, însă cu anumite precizări. „Noi avem în ordonanţa de urgenţă un plafon maximal şi astăzi dobânzile sunt sub acel plafon maximal pe care legea l-a impus. Şi acolo, în marja aceea, ei trebuie să discute”, a subliniat acesta. El a adăugat însă că o majorare a dobânzilor practicate în prezent ar duce la o scădere a atractivităţii diferitelor produse. „Băncile, dacă doresc să nu fie atractive, să mărească dobânda. Acele bănci care vor mări dobânda vor rămâne fără clienţi. Există o competiţie pe piaţă şi în consecinţă clientul va alege între acela care oferă o dobândă mai mică şi o dobândă mai mare”, a spus premierul. Acesta a precizat că, până în prezent, riscul de neplată a creditelor garantate de către stat a fost foarte scăzut, de sub 1%, chiar şi în ani grei din punct de vedere economic, ca 2009 şi 2010. Astfel, din peste 37.000 de garanţii, doar 21 de persoane au avut probleme cu plata ratelor. În acest context, băncile nu ar trebui să aibă o problemă cu acceptarea unui grad de risc de 50%.
În ceea ce-i priveşte pe cei care au beneficiat până acum de programul Prima Casă, aceştia nu ar fi câtuşi de puţin afectaţi de noile măsuri. Reprezentanţii Guvernului au explicat că modificările contractuale vor avea loc doar între Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, jumătate din valoarea ipotecii deja acordate urmând a fi cesionată către bancă. Astfel, singura obligaţie a beneficiarilor va fi să-şi plătească ratele în continuare.
Potrivit informaţiilor oficiale, până în momentul de faţă, au fost acordate 37.632 de garanţii prin Programul Prima Casă, în valoare de 1,5 miliarde euro. „Practic, putem spune că scopul social al programului a fost atins până în acest moment, astfel încât un număr important de tineri să poată avea acces la Prima Casă”, este de părere premierul. Acesta a precizat şi că plafonul alocat pentru anul 2011 a fost consumat în proporţie de 50,7%, respectiv 101 milioane de euro. Din volumul total al creditelor acordate până acum, 51% au vizat apartamente cu două camere. În funcţie de evaluare, 31% din garanţii au fost cuprinse între 50.000 şi 60.000 de euro, 25% s-au situat sub 30.000 de euro, 24% s-au ridicat la 30.000-40.000 de euro, iar 20% au variat între 40.000 şi 50.000 de euro.