Gica Popescu, pe urmele lui Tiriac

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 7 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 07 Octombrie 2009

” Ion Tiriac este omul de afaceri pe care-l apreciez cel mai mult. A venit de jos si, cu o mare abilitate si multa inteligenta, a stiut sa faca pasul si sa treaca de la sport la business. Este un exemplu pe care ar trebui sa-l ia toti sportivii”, a declarat Gheorghe Popescu, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia fostului fotbalist, “convertit” in businessman cu multe investitii in real estate, criza actuala are si un aspect pozitiv, pentru ca va curata piata de bisnitari, de speculanti.

Cum se va termina acest an pentru piata imobiliara, in conditiile in care datele privind economia nu sunt foarte bune?

Din punctul meu de vedere, acest an este terminat pentru ca mai sunt doua luni de zile in care se mai pot face anumite lucruri. Nu vad nici un fel de speranta ca lucrurile sa se indrepte.

Stim cu totii ca aceasta criza se adanceste, nu numai in sectorul imobiliar. Eu, personal, cred ca aceasta criza va dura si anul viitor.

Cum vedeti evolutia preturilor la apartamente in 2010?

Atata timp cat aceasta criza va continua, este normal ca preturile sa scada la toata gama din piata imobiliara, nu ma refer numai la apartamente.

Cred ca aceasta scadere este normala pentru ca, la un moment dat, preturile ajunsesera la o cota artificiala care era mult departe de puterea de cumparare a romanilor.

Aceasta criza are si un aspect pozitiv, va curata piata de bisnitari, de speculanti, iar cei care intr-adevar au o structura de business imobiliar importanta vor rezista chiar daca le va fi foarte greu si poata ca vor fi nevoiti sa faca fuziuni de capital sau sa vina cu banii de acasa.

Vor disparea speculantii care au ridicat foarte mult preturile si lucrurile se vor aseza acolo unde le este locul.

Ce se va intampla cu apartamentele vechi? Cat credeti ca ar trebui sa coste un astfel de apartament?

Eu cred ca interesul pentru apartamentele vechi va scadea odata cu iesirea pe piata a proiectelor care sunt acum in stand-by.

Sunt foarte multe proiecte care, din cauza crizei, au stagnat si sunt convins ca o data cu iesirea pe piata a acestor noi proiecte, interesul pentru cele vechi va scadea.

Cei care vor dori sa vanda apartamentele vechi vor fi nevoiti sa scada foarte mult pretul, fiind o oferta importanta in randul celor noi.

Care a fost cea mai importanta investitie a dumneavoastra?

Am avut sansa sa intru in acest segment imobiliar in perioada de explozie, in ultimii 5 ani, cand piata imobiliara a crescut foarte mult.

Odata cu ianuarie 2008, am simtit cu totii o stagnare, urmata de o panta descendenta. Au fost 3 ani de zile de o crestere incredibila, de un interes fantastic al investitorilor pe piata romaneasca si, de aceea, speculantii au facut ca preturile sa creasca foarte mult.

Care a fost cea mai prosta investitie a dumneavoastra care v-a adus cele mai mari pierderi?

Cea mai neinspirata este hotelul micut de 45 de camera pe care l-am facut in orasul de unde am plecat, la Calafat. L-am inceput cand aveam 20 si ceva de ani si aveam un puternic sentiment al locului de unde provin.

Viziune am avut in business, insa am ales locatia gresita. Nu-mi pare rau fiindca am facut ceva in orasul unde m-am nascut, unde am crescut, unde traiesc parintii mei. Acea investitie, facuta in alta parte, ar fi fost mult mai avantajoasa.

Ce planuri de business aveti in perioada urmatoare?

Situatia in care ne aflam noi este cunoscuta de toata lumea. Avem foarte multe proiecte blocate datorita incertitudinii create de aceasta criza.

Daca am sti cand va avea finalitate, am putea sa facem o planificare de demarare a proiectelor.

Va trebui ca aceasta criza sa se opresca, sa atinga pragul de jos si atunci vom putea face o estimare de crestere. Deocamdata, toata lumea asteapta sa vada ce se intampla.

Va ganditi sa va dezvoltati proiectele pe care deja le aveti sau veti dezvolta altele noi?

Avem multe perspective insa este foarte greu sa luam decizii atata timp cat nu stim pana la ce nivel se adanceste aceasta criza.

Nu te poti baza pe ce se arata la televizor pentru ca lucrurile se schimba de la o zi la alta.

De asemenea, toate semnalele care se dau dinspre clasa politica fac ca investitorii straini sa dea un pas inapoi pentru ca le e teama ca ceea ce se decide astazi va cadea maine.

Majoritatea businessurilor mele au legatura cu parteneri din strainatate care intreaba intotdeauna: “ce se intampla la voi acolo?”. Nu pot avea incredere, atata timp cat nu exista o stabilitate politica importanta.

Ce segment din business vi se pare cel mai tentant?

Sunt lucruri deja stiute ca avem investitii in piata imobiliara. Un lucru la care tin foarte mult este o firma de design interior.

Se numeste Disenate si o detin impreuna cu un partener strain si impreuna cu sotia mea, cea care se ocupa de acest business.

Este un lucru unic pe piata romaneasca, este un concept nou, este o firma de design cu productie proprie, facem proiecte unice.

Am terminat de curand hotelul Iaki din Mamaia. Disenate este un business de suflet pe care intentionez sa-l dezvolt foarte mult in perioada care vine.

Ceea ce facem noi nu face nimeni in tara si vrem ca acest lucru sa fie cunoscut si sa-l dezvoltam cat mai mult cu putinta.

Cat v-au ajutat relatiile pe care vi le-ati facut in lumea sportului?

Daca nu as fi avut cariera de sportiv si daca nu mi-as fi facut numele si imaginea pe care mi-am facut-o in sport, era foarte greu sa patrund in business.

Imaginea de om serios, de om de cuvant, de om muncitor am luat-o din sport si am pus-o in business. Mi-a fost mult mai usor.

Detii contacte, lumea te cunoaste. Insa detii si o obligativitate. In momentul in care lumea stie ca esti un om serios si de incredere, nu ai voie sa gresesti pentru ca toata aceasta imagine pe care ti-ai creat-o in sport, in momentul in care nu faci lucrurile cum trebuie in business, se destrama peste noapte.

Pretentiile sunt foarte mari in momentul in care lumea vine si investeste sume foarte mari de bani bazandu-se pe sprijinul tau.

Daca nu as fi avut acest capital de imagine, de notorietate pe care il am din fotbal, ar fi fost imposibil sa ajung la nivelul de business pe care l-am atins intr-o perioada foarte scurta.

Care este omul de afaceri din Romania pe care il apreciati cel mai mult si de ce?

Ion Tiriac, cu siguranta. In primul rand, vine din sport, este un exemplu pe care ar trebui sa-l ia toti sportivii.

Este un om care a venit de jos si, cu o mare abilitate si multa inteligenta, a stiut sa faca pasul si sa treaca de la sport la business.

Acolo trebuie sa tinda sportivii sa ajunga. Poate nu exact ca Ion Tiriac pentru ca este foarte greu sa ajungi la nivelul la care a ajuns el, dar acesta trebuie sa fie un exemplu: oameni care au reusit in viata si care au facut imperii venind din sport.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe