GfK: Datele macro arată că economia României NU a intrat, până acum, pe minus. Cum s-a modificat comportamentul de consum al românilor

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 29 Mai 2020, Ultima actualizare: 29 Mai 2020

Pe fondul situației create de COVID-19, majorarea cheltuielilor pentru bunuri de larg consum s-a dovedit un sprijin pentru economie.

Un studiu realizat de compania de cercetare GfK relevă că, deși încrederea consumatorilor a avut de suferit în ultimele două luni, economia țării a consemnat rezultate favorabile în primul trimestru din an. „Din punct de vedere macroeconomic, dacă ne raportăm la cele mai recente estimări oficiale, cel puțin momentan România a reușit să evite recesiunea”, arată reprezentanții companiei de cercetare. Astfel, PIB-ul României a avut un avans de 2,7% în primul trimestru al acestui an, în timp ce PIB-ul Uniunii Europene (UE) a înregistrat un declin de 3,2% față de perioada similară a anului trecut, cea mai mare scădere din 2019 și până acum.

De menționat este însă că aceste date includ doar primele săptămâni de impact ale crizei din domeniul sanitar, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit previziunea pentru economia României de la +3,5% la minus 5%. Rămâne, desigur, de văzut cum vor evolua lucrurile în continuare. „După mai bine de două luni de pandemie, în care toate planurile începutului de an au fost puse în așteptare sau au căpătat un nou contur, ne aflăm cu toții – de la consumatori la business-uri – în etapa în care începem să ne adaptăm la noua normalitate”, au arătat oficialii GfK.

Discounterii și magazinele de proximitate, cele mai atractive

În luna aprilie, pe fondul măsurilor impuse de pandemie, încrederea consumatorilor în ecoonomie a scăzut atât în Europa, cât și în România. De menționat este că, în România, acest indicator se situa, la început de an, peste media europeană. Datele GfK arată că, în primul trimestru al anului, sub efectul panicii generate de pandemia de COVID-19, dar și al primelor măsuri impuse de autorități, cheltuielile casnice pentru bunuri de larg consum au crescut cu aproape 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Stocurile făcute de români s-au tradus printr-o majorare cu 11% a cantităților de bunuri de larg consum cumpărate. Nivelul inflației a scăzut ușor față de primul trimestru din 2019, însă românii au continuat să se îndrepte către segmente inferioare de preț.

Un fapt interesant este că, dacă înaintea implementării restricțiilor de circulație românii se orientau, de regulă, către magazinele mari, ulterior au existat mai multe oportunități pentru comerțul de proximitate. Astfel, chiar dacă în România și hipermarketurile pot fi încadrate, în unele cazuri, în categoria retailului de proximitate, magazinele mici moderne și discounterii au înregistrat cele mai mari creșteri în primul trimestru al anului. Vânzările s-au majorat mult și în cazul hipermarketurilor și supermarketurilor, în vreme ce comerțul tradițional a înregistrat un avans mai moderat.

Mai multe cumpărături online

Potrivit reprezentanților GfK, pe măsură ce românii au intrat în „autoizolare”, iar restricțiile de deplasare au devenit mai stricte, nevoia de livrare la domiciliu a crescut, ceea ce a creat o nouă serie de provocări pentru retailerii alimentari. Asta pentru că, în comparație cu alte piețe, comerțul online cu bunuri de larg consum este încă într-un stadiu incipient în România, acoperind mai puțin de 1% din vânzări. Chiar și în acest context, cu 13% mai multe familii și-au făcut cumpărăturile de larg consum online în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019. În plus, au fost cu 43% mai multe familii care au achiziționat în mod repetat din online.

Citește și:
Piața spațiilor industriale și logistice, impulsionată de comerțul online

Un alt efect generat de pandemia de COVID-19 asupra retailului alimentar a fost consolidarea segmentului mărcilor private (brandurile proprii ale retailerilor, n.red.). Astfel, în primul trimestru al anului, mărcile private au câștigat teren în fața celor naționale și au ajuns să acopere 21% din vânzările totale de bunuri de larg consum. Românii au cumpărat astfel de produse mai des decât anul trecut și au cheltuit sume mai mari la vizita în magazin; vânzările pentru produsele din această categorie s-au majorat cel mai mult în cazul magazinelor moderne de proximitate și la discounteri.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Studiu: Cum spun românii că-și vor schimba obiceiurile pe fondul noilor „măsuri de relaxare”. „Instinctele de a socializa și de a experimenta vor răzbate”

Oamenii își doresc să iasă mai mult în parc, să facă mai multă mișcare, dar și să meargă în vacanţe în interiorul ţării. Cele două luni de izolare și...

citește mai departe
În cât timp poţi vinde azi o locuinţă

Dacă, în perioada de boom, tranzacţiile se încheiau şi de pe o zi pe alta, la ora actuală lucrurile stau cu totul diferit. Recesiunea a afectat din plin comportamentul...

citește mai departe