Frână la scumpirile locuințelor în 2018: ritmul de creștere a încetinit la jumătate!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Publicat pe: 4 Februarie 2019, Ultima actualizare: 05 Februarie 2019

frana la scumpirile locuintelor in 2018 ritmul de crestere a incetinit la jumatate Brasov

Scumpirile consemnate în 2018 pe piața locuințelor au fost vizibil mai temperate comparativ cu cei doi ani anteriori.

Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro și Analize Imobiliare, proprietățile rezidențiale din România (apartamente, dar și case) s-au apreciat cu 1,6% în cel din urmă trimestru din 2018 față de cele trei luni anterioare. Pe parcursul întregului an, prețurile solicitate de către vânzători s-au majorat, per ansamblu, cu 5,3%. Această cifră arată că tendința de temperare a scumpirilor de pe piața rezidențială s-a accentuat vizibil anul trecut, în condițiile în care în 2017 și 2016 erau consemnate creșteri de 9,1% și, respectiv, 12,4%. De menționat este că, în ultimul trimestru din 2018, nivelul prețurilor se situa cu 27,6% sub sub cel înregistrat în urmă cu zece ani (T4 2008).

„În urmă cu un an, constatam apariția unor factori «perturbatori» pe piața rezidențială, care aveau să-i frâneze expansiunea, și declaram că 2018 avea să fie un an de stabilizare și de creștere moderată. Într-adevăr, anul 2018 a consolidat evoluția crescătoare a prețurilor proprietăților rezidențiale înregistrată din 2014 încoace (când am notat cele mai scăzute valori din ultimii zece ani), însă ritmul anual de creștere a încetinit la 5,3%. S-ar părea, așadar, că cei interesați de achiziția unei locuințe nu au mai fost dispuși să accepte scumpiri similare celor din anii anteriori.”

Dorel Niță, Head of Data and Research în cadrul Imobiliare.ro și Project Manager al AnalizeImobiliare.ro

 

Trendul de încetinire a ritmului scumpirilor pe piața locuințelor este confirmat și de statisticile oficiale privind prețurile de tranzacționare ale proprietăților rezidențiale din România. Astfel, cele mai recente date publicate de Eurostat și Institutul Național de Statistică (INS) arată, pentru al treilea pătrar din 2018, un plus de 4,3% în Uniunea Europeană (față de perioada similară din 2017), în vreme ce, pe piața locală, avansul anual a fost ceva mai accentuat, anume 5,7%.

Cluj-Napoca nu mai conduce topul scumpirilor

În ceea ce privește evoluția prețurilor la apartamente, Brașovul (foto) s-a situat, dintre marile orașe, în fruntea clasamentului scumpirilor – atât în T4 2018, cât și pe parcursul întregului an. Aici, pretențiile vânzătorilor de apartamente au consemnat un avans trimestrial de 1,6% și, respectiv, unul anual de 7,5%, până la o valoare de 1.080 de euro pe metru pătrat util. În Timișoara, prețurile s-au majorat cu 1,2% în ultimul trimestru și, respectiv, cu 7,1% în 2018, ajungând la o valoare de 1.200 de euro pe metru pătrat. În Constanța, creșterea la trei luni a fost de 0,6%, iar cea anuală de 6,6%, suma medie solicitată pentru un apartament ajungând la 1.140 de euro pe metru pătrat.

Tendința de temperare a scumpirilor este vizibilă inclusiv în Cluj-Napoca, unde apartamentele s-au apreciat cu 0,9% în ultimul trimestru din 2018 și, respectiv, cu 6,2% pe parcursul întregului an, până la o valoare de 1.530 de euro pe metru pătrat util. Bucureștiul ocupă poziția a cincea în clasamentul creșterilor de preț, cu un avans trimestrial de 1,1% și unul anual de 5,8%, până la 1.300 de euro pe metru pătrat util. Dintre centrele regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, Iașiul se situează pe ultimul loc în materie de scumpiri, avansul anual cifrându-se aici la 3,4%, în contextul unei scăderi de 0,1% în ultimul pătrar al lui 2018, până la o valoare de 980 de euro pe metru pătrat.

Orașele din sudul țării au cele mai ieftine apartamente

Dacă cele mai scumpe apartamente pot fi găsite în orașele mai sus-menționate – acestora adăugându-li-se și Craiova, cu o medie de 1.090 de euro pe metru pătrat util –, cele mai accesibile reședințe de județ sunt tot acelea din jumătatea de sud a țării. Pe primul loc din acest punct de vedere se situează în continuare Reșița, unde prețul mediu solicitat s-a menținut la o valoare de 500 de euro pe metru pătrat util, iar pe locul al doilea se află Giurgiu, cu o medie de 520 de euro pe metru pătrat. Aceste două orașe sunt urmate de Alexandria, unde un apartament poate fi achiziționat cu 590 de euro pe metru pătrat util, de Târgoviște (630 de euro pe metru pătrat util) și, respectiv, de Drobeta Turnu Severin (640 de euro pe metru pătrat util).

Cerere versus ofertă

În ultimul trimestru din 2018, volumul căutărilor de locuințe din marile centre regionale ale țării era cu 11% mai mic decât în perioada similară a anului anterior – trendul fiind resimțit în toate cele șase piețe analizate. Orașele în care poate fi observat cel mai mare declin anual la căutările de apartamente și case sunt Iași (-24%), Cluj-Napoca (-23%), dar și Timișoara (-22%), în vreme ce scăderi de două cifre au fost consemnate și în Constanța (-17%) și Brașov (-12%). Cea mai mică marjă de diminuare a cererii, pe de altă parte, a fost înregistrată în București, care este și cea mai mare piață imobiliară a țării – aici, volumul căutărilor de locuințe a înregistrat un recul anual de doar 4%.

Pe de altă parte, datele Analize Imobiliare arată și o scădere a ofertei totale de locuințe, în consonanță cu ceea ce s-a întâmplat cu cererea. Astfel, numărul total de proprietăți rezidențiale disponibile spre vânzare în cele șase mari orașe ale țării (apartamente și case construite înainte de anul 2000) s-a diminuat, pe parcursul a 12 luni, cu 7,2%. Scăderi au fost consemnate în cinci dintre cele șase orașe analizate, anume în Brașov (-16,2%), Cluj-Napoca (-13,2%), Iași (-9%), București (-6,7%) și, respectiv, Timișoara (-4%). Singura excepție de la regulă o constituie Constanța, unde oferta de locuințe s-a majorat cu 9,4% în ultimele 12 luni. Se poate spune, așadar, că, în ultimul an, tendința de diminuare a cererii a fost contracarată, cel puțin în parte, de scăderea ofertei.

Părerile cititorilor
7 păreri
  • Vestea neasteptata de pe piata imobiliara la Timisoara. Ce s-a – Știri Imobiliare

    […] celui mai recent raport de piata realizat de Imobiliare.ro, proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente, dar si case) s-au scumpit cu 1,6% in cel din […]

  • Februarie 2019: Prețurile apartamentelor, cu doar 3% mai mari decât în urmă cu 12 luni! – Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: Frână la scumpirile locuințelor în 2018: ritmul de creștere a încetinit la jumătate! […]

  • Cluj, București și Timișoara: Prețurile apartamentelor, pe cartiere, la finele lui 2018 – Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: Frână la scumpirile locuințelor în 2018: ritmul de creștere a încetinit la jumătate! […]

  • Ana

    In sfarsit un comentariu pertinent si foarte adevarat!

  • Nicola Gigi

    Analiza imobiliare.ro pare să fie valabilă doar pe construcțiile noi.
    Consider că pentru a face o informare corectă asupra pieței imobiliare trebuiesc urmărite toate elementele care alcătuiesc această piață.
    Este greu că imobiliare.ro să fie OBIECTIV in analiză atâta vreme cât pune semnul egal între zonele DRISTOR si TITAN de exemplu.

  • Stanciu Eduard

    Analiza pare realista pe segmentul locuintelor noi unde si asa preturile erau mari. La locuintele vechi cresterea este mare. Urmaresc de mai bine de 2 ani preturile apartamentelor dintr-un cartier bucurestean si raman surprins sa aflu ce preturi se cer acum. Incredibil. In conditiile in care dumneavoastra afirmati ca sunt cresteri de aproximativ 5% eu constat ca se cere cu peste 30% mai mult fata de 2017. Si, mai mult decat atat, nu este oferta mare de apartamente vechi. Ce apare mai bun, in zone cu acces rapid la metrou, se vinde imediat. Nu stiu de unde luati date pentru aceste statistici. La notari cred ca gasiti informatii mai corecte.

  • STUDIU: Perioada de vânzare și marja de negociere pentru apartamente – Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: Frână la scumpirile locuințelor în 2018: ritmul de creștere a încetinit la jumătate! […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe