Un stil arhitectural specific perioadei interbelice este cel neoromânesc (sau brâncovenesc), caracterizat prin combinarea unor influențe diverse.
Dacă ai avea la dispoziție un buget de trei milioane de euro pentru achiziția unei proprietăți imobiliare de lux, ce ai alege? Ai opta poate pentru un penthouse spațios, situat într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Cu această sumă poate fi achiziționată însă, în centrul Capitalei, și o vilă cu valoare istorică, aflată în perfectă stare de funcționare – acesta este cazul proprietății de mai jos, scoasă la vânzare pe Imobiliare.ro (aici poți găsi mai multe detalii despre ofertă):
Situată în zona Dacia-Ambasade, în apropiere de Parcul Ioanid, vila din imagini este compusă din două corpuri principale de clădire (structurate pe demisol, parter, etaj și mansardă), la care se adaugă un foișor. Amplasată pe un teren de 845 de metri pătrați, construcția are un total de 28 de camere (plus dependințe) și o suprafață utilă de aproape 660 de metri pătrați. Prețul solicitat de vânzător se ridică la trei milioane de euro – în condițiile în care proprietatea este închiriată în prezent cu 5.500 de euro, potrivit lui Cătălin Cornescu, Sales Associate Re/Max Properties.
Vila a fost construită în perioada interbelică, în anii 1930, într-un stil popular la acea vreme, respectiv cel neoromânesc (sau brâncovenesc) – un stil eclectic, caracterizat prin combinarea unor elemente arhitecturale diverse, cum ar fi cele bizantine sau etnografice locale. Încă de la prima vedere, construcția din zona centrală a Capitalei se impune printr-o masivitate ce o evocă – la scară mai mică, evident – pe cea a vechilor castele. Arcadele de la exterior, forma boltită a ferestrelor și ornamentațiile de pe fațadă completează această imagine. Elementele caracteristice stilului neoromânesc pot fi identificate cu ușurință și la interior: încăperile înalte, arcadele trilobate, coloanele mici și groase, ornamentațiile aurite sau de inspirație tradițională, finisajele din lemn masiv (de la parchet la lambriul sculptat) etc. Între toate acestea se distinge șemineul din salon, o reprezentare reușită a combinației de rustic cu bizantin.
Spre deosebire de alte vile vechi ale Bucureștiului, cea din vecinătatea Parcului Ioanid a fost renovată în ultimii ani și se regăsește într-o bună stare de funcționare, motiv pentru care a și fost închiriată anterior Ambasadei Greciei, precum și unei firme de avocatură. Datorită localizării centrale și valorii istorice, proprietatea poate servi în continuare atât ca reședință deosebită, cât și ca reprezentanță diplomatică sau sediu de firmă.
ANCA HAHUI
Ma intereseaza aceasta proprietate si a rog sa ma tineti la curent, cu eventualele schimbari. Va rog sa ma contactati pentru o vizionare!
Multumesc!