Fondul de Garantare a primit pana la inceputul acestei saptamani solicitari de garantare pentru Prima Casa in valoare de circa 125 milioane euro, din plafonul prevazut de stat, de 1 miliard euro, si estimeaza ca are fonduri pentru inca 10 luni, a declarat marti un director coordonator din FNGCIMM, informeaza NewsIn.
“S-a zvonit ca programul Prima Casa va fi oprit dupa alegerile prezidentiale. Pot sa va asigur ca mai avem bani pentru inca zece luni, daca se continua in ritmul de pana acum”, a afirmat Vasile Coman, director coordonator in cadrul Fondului de Garantare.
Pana in prezent au fost analizate, solutionate favorabil si transmise bancilor decizii si contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari, dupa primele doua luni de la demararea programului.
Totodata, 656 de dosare se afla la Fond in faza de procesare, a precizat Coman.
Pe de alta parte, FNGCIMM a returnat bancilor 314 dosare incomplete sau care contineau erori.
Potrivit lui Vasile Coman, din dosarele restituite bancilor, Fondul a primit inapoi, cu completari, 107 dosare.
In acelasi timp, ponderea dosarelor respinse in prima faza era de 15-16%, insa dupa intalnirea pe care Fondul a avut-o recent cu bancherii, ponderea dosarelor incomplete restituite a scazut la 2-3%, nivel pe care reprezentantii FNGCIMM in considera rezonabil.
FNGCIMM cere bancilor sa trimita dosarele cu 10 zile inainte sa expire antecontractul
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a stabilit cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) ca bancile sa transmita solicitarea de garantare a imprumuturilor prin “Prima Casa” la Fond cu cel putin 10 zile inainte de data de expirare a antecontractului, au anuntat reprezantantii FNGCIMM.
O alta masura discutata cu ARB a fost ca bancile sa isi avertizeze clientii sa incheie antecontractul abia dupa ce institutia financiara le confirma ca sunt eligibili.
Totodata, antecontractul, act premergator contractului de vanzare-cumparare, prin care atat vanzatorul, cat si cumparatorul isi iau obligatia sa incheie tranzactia, trebuie semnat pe cel putin 45-60 de zile, astfel incat clientul sa nu riste sa piarda locuinta din cauza ca nu i-a fost acordat creditul in termenul stabilit.
“Daca eu am semnat antecontractul pe 30 de zile, sunt 90% sanse sa nu obtin creditul in timp util in cazul in care locuinta nu are cadastru, evaluarea facuta, iar eu in calitate de client nu m-am asigurat ca sunt eligibil”, a explicat marti Vasile Coman, director coordonator in cadrul FNGCIMM.
Coman considera ca, dupa primele doua luni de la demararea “Primei Case“, “usurinta cu care institutiile de credit au tratat unele probleme ar putea fi determinata si de faptul ca programul este foarte prietenos cu bancile”, in sensul ca intreaga resposabilitate, in caz de neplata, revine Fondului de Garantare si clientilor, care platesc un avans de minimum 5%, respectiv 3.000 de euro.
In plus, beneficiarii mai constituie in favoarea bancii si un depozit cu rata pe 3 luni aferenta creditului contractat, tot pentru a neutraliza riscurile pentru banci in cazul nerambursarii.
Articol preluat de pe bloombiz.ro