O pondere semnificativă din oferta pe acest segment este reprezentată de locuințe finalizate după anul 2000.
Majoritatea celor aflați în căutarea unei chirii se gândesc aproape în mod unilateral la o locuință în bloc vechi – fie din motive ce țin de costuri, fie ca răspuns firesc la opțiunile existente pe piață. O analiză realizată de Imobiliare.ro relevă însă că, cel puțin în marile orașe, oferta disponibilă pe acest segment nu este chiar atât de veche pe cât ne-am aștepta. Astfel, potrivit ofertelor listate pe portal, ponderea apartamentelor construite după anul 2000 este destul de semnificativă, depășind-o, în unele cazuri, pe cea a imobilelor de dinainte de 1990.
Orașul cu cea mai mare ofertă de locuințe construite după anul 2000 este Cluj-Napoca, unde ponderea deținută de acestea (44% din total) o depășește pe cea a blocurilor de până în 1990 (27,5%). Această discrepanță poate fi explicată, cel puțin în parte, și prin efervescența construcțiilor rezidențiale consemnată în ultimii ani în Florești, ce a devenit un adevărat „satelit” al orașului de pe Someș.
Pe al doilea loc în clasament se situează Bucureștiul, unde 41,6% din oferta de apartamente de închiriat este reprezentată de unități locative cu o vechime de maximum 15 ani, în vreme ce locuințele construite până în anul 1990 cumulează aproximativ 36% din total.
Citește și: Fierbinte și rece pe piața locuințelor: unde se construiește cel mai mult în România – dar cel mai puțin?
Următorul clasat în topul orașelor cu cea mai mare ofertă de apartamente construite după 2000 este Iașiul, unde în această categorie se încadrează 29,5% dintre locuințele scoase la închiriere, iar o pondere de 34% au fost finalizate până în 1990.
În Brașov, 37,6% dintre apartamentele de închiriat au fost construite înainte de 1990, în timp ce 26,6% dintre anunțuri au ca obiect proprietăți finalizate după anul 2000.
În Constanța, 32% din ofertă este reprezentată de locuințe construite până la Revoluție, în timp ce o pondere de 24,6% constă în unități locative finalizate după 2000.
În Timișoara, 42% dintre apartamentele disponibile spre închiriere au fost finalizate înainte de 1990, în vreme ce în categoria construcțiilor de după 2000 se încadrează aproape 21% dintre anunțuri.