Potrivit datelor dezvoltatorilor, la ora actuală există un număr semnificativ de cumpărători care nu sunt nevoiţi să apeleze la un credit co-garantat de către stat.
În ultimii ani, cele mai multe tranzacţii cu locuinţe au avut loc prin intermediul programului Prima Casă. Lucru cât se poate de firesc, ţinând cont de faptul că, în materie de credite pentru contractarea unei locuinţe, un împrumut co-garantat de către stat oferă cele mai favorabile condiţii pentru clienţi: avans redus, de minimum 5% din valoarea de achiziţie a imobilului, şi cele mai mici dobânzi din piaţă (EURIBOR la trei luni plus marjă maximă de 4%, pentru creditele în euro).
În ciuda sezonului estival, vânzările au crescut
Există însă şi excepţii de la această regulă, adică dezvoltatori care reuşesc să vândă, chiar în actualele condiţii de piaţă, altfel decât prin intermediul unui astfel de credit cu condiţii preferenţiale. Un exemplu în acest sens este oferit de grupul polonez Globe Trade Center (GTC), care a finalizat în anul 2009 ansamblul rezidenţial Rose Garden, situat în zona Colentina din Capitală şi compus din 908 de unităţi locative cu până la trei camere. Recent, compania a anunţat că a reuşit să vândă 50 de unităţi locative în cinci luni de zile. „În ultimele şase luni am observat o creştere a cererii de locuinţe noi. Astfel, ritmul actual de vânzări în Rose Garden este de aproximativ 10 locuinţe pe lună şi estimăm că acesta va creşte la 15 locuinţe vândute lunar”, notează Shimon Galon, CEO al GTC Romania.
Jumătate dintre cumpărători au plătit cash
Interesant este că jumătate dintre tranzacţiile încheiate în ultimele luni nu au avut loc prin intermediul unui credit co-garantat de către stat. „Cei 50% care nu au achiziţionat prin Prima Casă au realizat achiziţia plătind suma cash. Sunt persoane care fac upgrade, vânzând o locuinţă veche şi completând cu o sumă deţinută deja, pot fi tineri studenţi ai căror părinţi locuiesc în provincie şi, atraşi fiind de facilităţile şi ofertele din Rose Garden, le cumpără copiilor o locuinţă nouă”, au precizat reprezentanţii Coldwell Banker Affiliates of Romania (compania care se ocupă de vânzarea locuinţelor din ansamblu), pentru www.imobiliare.ro. Din totalul de 50 de unităţi locative vândute în ultimele cinci luni, 80% au fost cu două camere, 5% studiouri şi 15% cu trei camere. Preţurile de vânzare ale apartamentelor din Rose Garden pornesc de la 53.000 de euro (cu TVA inclusă) pentru un studio şi de la 69.000 de euro (cu TVA inclusă) pentru un apartament cu două camere. „Avem zilnic câteva vizionări, iar cumpărătorii sunt dispuşi să plătească un pic mai mult pentru o locuinţă nouă dacă aceasta este localizată într-o zonă bună, finisajele sunt de calitate, iar proiectul este dezvoltat de companii cu renume”, notează Ionuţ Nicolescu, manager de proiect din partea Coldwell Banker.
Adama: Există potenţial şi în afara programului guvernamental
GTC nu este singurul dezvoltator care reuşeşte să vândă locuinţe noi în afara programului guvernamental. Asher Lax, directorul de marketing şi vânzări al Adama, declara recent, pentru www.imobiliare.ro, că din totalul locuinţelor vândute de companie anul acesta, doar 20-25% au fost achiziţionate prin intermediul unui credit co-garantat de către stat. „Asta arată că sunt bani”, subliniază acesta. În opinia sa, un potenţial deosebit de dezvoltare pe piaţa rezidenţială există nu numai pe segmentul mediu, vizat de programul Prima Casă, ci şi pe cel mediu-plus, reprezentat de acei clienţi care îşi pot permite să cumpere o casă nouă şi cu 70.000 de euro – sau mai mult. „Situaţia macroeconomică a României nu este atât de rea comparativ cu alte ţări. Credem că piaţa va merge înainte”, spune Asher Lax.