Executarea silită în cazul programului Prima Casă

scris de Claudia Ciuta in categoria Prima Casă
Publicat pe: 30 Noiembrie 2009, Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2009

Deşi e neplăcut să vorbim despre asta la început de drum, e bine să ştii care sunt riscurile şi când eşti aproape de muchia cuţitului odată acceptat creditul pentru Prima Casă.

Conform legii, banca poate să solicite Fondului de Garantare, în momentul în care clientul întârzie cu plata ratelor, o cerere de plată a garanţiei. Plata garanţiei se va face în termen de maximum 15 zile de la data primirii de către Fondul Naţional de Garantare a cererii de plată, fără, însă, a depăşi 90 de zile calendaristice restante la plată de către beneficiar.

Ulterior, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală recuperează de la datornic, prin executare silită a imobilului, contravaloarea garanţiei.

Executarea silită a imobilelor achiziţionate prin Programul Prima Casă va trece în sarcina băncilor în situaţia în care statul refuză să plătească garanţia din Fondul Naţional de Garantare, în conformitate cu normele de aplicare a legii: “în cazul primirii de către finanţator a refuzului de plată a garanţiei de la Fondul Naţional de Garantare, în temeiul convenţiei de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul reglementat de art. 1737 punctul 2 Cod Civil, concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului roman”.

Mult noroc şi să sperăm că nu se va ajunge vreodată aici.

Părerile cititorilor
5 păreri
  • Marius

    Daca roborul creste mai mult eu voi fi in imposibilitatea achitarii ratei la banca. Ce se intimpla daca nu mai platesc rata la banca? Anaful dupa ce vinde apartamentul si nu isi recupereaza toti banii imi poate retine si salariul?

  • Mike

    Eu personal, as numio…”Excrocheria Prima Casa”…ca sa pot sa-ti iau banii cat mai repede (daca cumva ai ramas fara loc de munca) si cu dobanda….,astfel incat sa-mi ramai dator o viata”

  • Raluca

    În aceeași situație sunt și eu, pentru o restanta de80 de euro statul îmi ia casa și rămân cu o gramada de datorii și ăsta pentru ca cei care au făcut acest program s-au gândit doar cum sa le intre bani la bugetul statului mai ușor. Astfel au făcut ca toate legile care protejează un roman sa nu se aplice în cazul acestui program. Niște nenorociți care nu au vrut niciodată sa ajute tinerii ci sa îi nenorocească pe viață.

  • eu

    Și eu regret enorm acest program fals. Sunt unul din cei care statul roman îmi confisca toata muncă și visul de a avea o casa in aceasta tara plina de mafie, pentru suma de 80 e. Am ajuns în situația de a fi dat afara din casa de catre ANAF + că voi rămâne dator toată viața la banca + că mi s-au pus dobânzi enorme. Un sfat pentru toți cei care aplica ptr. programul Prima Casa…mare atenție!

  • adriana

    Nu mi se pare normal sa te execute silit pt 300 sau 400 de E neplatiti la timp. Atata timp cat se face plata lunar si se vede buna credinta a cumparatorului, nu inteleg de unde graba de a-l executa silit. Sunt situatii neplacute in viata- ex boala, pierderea locului de munca – care te obliga si te impiedica sa poti plati la timp datoria catre banca.Ce mi se pare absurd, este faptul ca la contractarea creditului ti se cer sa platesti in avans 3 rate tocmai pt ca banca sa isi acopere scadentele lunare in cazul unei eventuale neplati a creditorului.Te executa silit chiar daca nu s-au depasit aceste 3 rate platite in avans. Este absurd si sincer,la ce dosar se semneaza in momentul contractarii creditului, nu cred ca a stat cineva vreodata sa citeasca atent tot ce a semnat. In cazul in care esti in situatia imposibilitatii platii pentru o anumita perioada de timp, banca nu iti ofera nicio posibilitate de micsorare temporara a ratei sau, asa cum se tot vehiculeaza in media, de stopare temporata, pentru 2, 3 luni a platii ratei. Ti se spune din start ca degeaba se face o cerere pt ca la creditul prima casa nu se tine cont de o astfel de posibilitate, iar in cazul in care vrei sa vinzi casa, nu esti lasat pana nu se implinesc 5 ani de la contractarea creditului. Si acum … voi pierde casa pt o restanta de 300 de Euro. Unde este ajutorul pentru tineri aici si de ce este nevoie de o asa de politica absurda si excesiv de prompta !? Platim, dar cu intarziere si speram la vremuri mai bune in care sa putem ajunge cu ratele la zi. Nu doresc nimanui stressul pe care trebuie sa il suporti lunar, telefoanele extraordinar de dese din partea operatorilor bancari care te ameninta ca te reclama la banca de date,la fondul de garantare, si asta si in cazul in care ramai in urma cu o rata. Regret enorm ca am accesat acest credit, clar acest program nu este pentru toti tinerii care isi doresc o casa sau pentru cei care se bazeaza pe venituri medii. Sa stai sa te rogi la Dumnezeu ca nu cumva sa te imbolnavesti pentru ca nu iti mai permiti si tratament si rata la casa nu este un mod sanatos de a trai. Si am ajuns la executare silita……

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe