Evoluția cererii de locuințe: nou versus vechi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 17 Ianuarie 2018, Ultima actualizare: 17 Ianuarie 2018

Structura și dinamica acestui indicator se prezintă destul de diferit în marile centre regionale ale țării.

Dincolo de statisticile periodice privind variațiile de prețuri consemnate pe piața rezidențială, un semn important al „mersului” pieței la un moment dat este și cererea (alături, desigur, de ofertă). Consultând cel mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare.ro, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro, îți poți forma o perspectivă realistă asupra dinamicii acestui indicator.

evolutia cererii de locuinte nou versus vechi

Potrivit studiului menționat, în ultimul pătrar al anului 2017 cererea pentru proprietăți rezidențiale (atât apartamente, cât și case) s-a diminuat cu 13% față de trimestrul anterior în cele mai mari șase orașe ale țării. Scăderi ale apetitului pentru achiziții au fost consemnate în majoritatea orașelor analizate: -13% în București, -10% în Timișoara, -17% în Constanța, -18% în Brașov și, respectiv, -16% în Brașov; excepția de la regulă o constituie Cluj-Napoca, unde cererea s-a menținut la un nivel relativ constant, în condițiile unei creșteri ușoare, de doar 1%.

Minus față de T3, plus față de 2016

Dincolo de diminuarea activității de tranzacționare în contextul epuizării fondurilor pentru Prima Casă, acest recul este unul firesc și poate fi pus pe seama ciclicității pieței rezidențiale – dat fiind că luna septembrie marchează, în mod tradițional, un apogeu al activității de tranzacționare, în vreme ce în decembrie se resimte, dimpotrivă, un declin din acest punct de vedere.

De remarcat este că, raportat la perioada similară a anului trecut, interesul din partea potențialilor cumpărători a consemnat, per ansamblu, un avans de 5%. Acest indicator a avut o evoluție sensibil diferită în cele șase centre regionale analizate: a scăzut cu 7% în București, dar s-a majorat (de cele mai multe ori considerabil) în toate celelalte cazuri – cu 6% în Timișoara, cu 12% în Constanța, cu 30% în Brașov, cu 24% în Cluj-Napoca și cu 42% în Iași.

Interes în creștere pentru blocurile noi

Din punctul de vedere al preferințelor potențialilor cumpărători, locuințele nou-construite ocupă în continuare un loc important, 56% dintre clienții din marile orașe arătându-se interesați de acest tip de proprietăți (față de 55% în trimestrul al treilea). Lucrurile stau însă diferit atunci când ne uităm la fiecare piață în parte. Astfel, în trei dintre marile centre regionale analizate, majoritatea înclină spre achiziția unei locuințe noi: 66% în Iași, 71% în Cluj-Napoca (o creștere importantă, de la 65% trimestrul anterior) și 59% în București; pe de altă parte, în celelalte trei orașe, ponderea ocupată de locuințele noi este minoritară, dar totuși în creștere: 48% în Timișoara (de la 42% trimestrul trecut) și 43% în Constanța și Brașov (față de 41% și, respectiv, 42%).

Părerile cititorilor
1 părere
  • Elena

    Si tot o sa mai creasca. Ce este nou este si frumos si arata bine. Nu mai intampini problemele de la un apartament vechi, sa schimbi chiuveta din baie ca e veche sau caloriferul ca nu da suficienta caldura. De cand m-am mutat in Cosmopolis, am scapat de problemele astea.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe