La nivel global, tendinţa generală pe segmentul rezidenţial este una de stagnare.
Tensiunile economice resimţite pe plan european îşi fac din plin simţite efectele şi pe piaţa imobiliară. Potrivit unui raport de piaţă realizat de compania de consultanţă Knight Frank, Europa este singura regiune în care preţurile locuinţelor s-au înscris pe un trend descendent în decurs de trei luni de zile. Astfel, cele 17 state membre ale zonei euro au consemnat un declin de 1,8% al preţurilor în ultimul trimestru. „Dat fiind că zona euro trece acum printr-o a doua recesiune în decurs de trei ani, încrederea cumpărătorilor este la un nivel minim record – astfel, toate ultimele 12 poziţii din clasamentul preţurilor sunt ocupate trimestrul acesta de ţări europene”, subliniază reprezentanţii companiei de consultanţă. Grecia este acum ţara cu cea mai mare scădere de preţuri la 12 luni, cu un declin mediu de 11,7%. Irlanda, pe de altă parte, „campioana” ieftinirilor în cele 12 luni anterioare, a consemnat o scădere de 9,6% în ultimele 12 luni, comparativ cu 14,3% în anul anterior.
În linie dreaptă şi în 2013
Per ansamblu, tendinţa generală pe piaţa rezidenţială mondială este una de stagnare. Potrivit Indicelui Global al Preţurilor Locuinţelor (Global House Price Index) calculat de Knight Frank, în al treilea trimestru al acestui an preţurile locuinţelor din întreaga lume au consemnat o creştere de 0,1%. La nivel global, proprietăţile rezidenţiale sunt în momentul de faţă cu 5,2% mai scumpe faţă de nivelul minim atins în al doilea semestru al anului 2009. Raportat la 12 luni, Indicele Global al Preţurilor Locuinţelor arată o majorare de 1%. „Actuala perioadă de stagnare pare că va continua pe o bună parte din 2013”, spune Kate Everett-Allen, cercetător pe segmentul rezidenţial internaţional în cadrul Knight Frank.
Brazilia, campioană mondială la scumpiri
De menţionat este însă că tabloul pieţei rezidenţiale arată diferit în diverse zone ale lumii. Spre deosebire de Europa, regiuni precum America de Sud sau Asia Pacific au înregistrat majorări de preţuri de 9,8% şi, respectiv, 4,2% în ultimul trimestru. De asemenea, şase ţări au consemnat la 12 luni creşteri de preţuri de două cifre: Brazilia (15,2%), Hong Kong, Turcia, Rusia, Columbia şi Austria. Evoluţia segmentului rezidenţial a fost una pozitivă şi în Statele Unite ale Americii. Aici, preţurile locuinţelor sunt acum cu 3,6% mai ridicate decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Citeşte şi: Cu cât s-au ieftinit locuinţele în aproape 5 ani de criză. Topul oraşelor cu cele mai mari scăderi