Ne-am obisnuit ca in Romania totul sa se faca pe dos. E cineva care crede altceva? In orice tara dezvoltata inainte de a incepe orice dezvoltare imobiliara te asiguri de configurarea corecta a urbanismului, prezenta utilitatilor si, foarte important, a infrastructurii de acces. Este greu sa le ai pe toate la pachet, mai mult de atat, ar trebui sa astepti mult prea mult dupa autoritati sa iti asigure cele de trebuinta. Mai mult de atat, nu te poti baza pe un plan de dezvoltare pe TERMEN LUNG al acestora pentru ca intotdeauna vor exista piedici: lipsa finantarii, birocratia, schimbarea puterii politice din 4 in 4 ani.
Drept urmare, este greu sa mai vedem in urmatorii ani noi dezvoltari majore, piata incepand sa abunde de mini-dezvoltari. Acum ceva timp consideram ca viitorul proiectelor imobiliare este unul conceptual: inca sper asta, dar vazand cum un program asa de important ca Prima Casa se modifica de la an la an, este greu sa te arunci ca dezvoltator intr-un proiect major care sa porneasca de la un concept. Asa ca va trebui sa fim atenti la astfel de mini-oportunitati astfel incat sa le valorificam la timp, dar in acelasi timp sa fim atenti sa luam cu adevarat decizia cea buna.
Sfat: evaluati atent partea juridica a acestui tip de imobile, un notar, avocat sau un consultant juridic va conta foarte mult in ecuatie. Daca componenta juridica este in regula, cititi atent antecontractul impus de dezvoltator/banca finantatoare astfel incat sa nu aiba clauze abuzive, neaparat in ceea ce priveste platile si termenele de livrare. Daca aveti si un prieten constructor sau inginer care sa evalueze macar de principiu structura de rezistenta si instalatiile, veti avea si garantia calitatii constructiei. Finisajele sunt partea de detaliu pe care le puteti evalua si singuri.
Din nou un consultant care sa evalueze corect toate aceste lucruri la pachet va va scuti de mult timp si costuri suplimentare.
Tineti aproape…