Efectul Prima Casa: Preturile cerute pentru apartamentele din Capitala au crescut cu pana la 4%. Cum comentati?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 24 Iulie 2009, Ultima actualizare: 24 Iulie 2009

Preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut in iulie cu pana la 4% cele mai mari majorari de preturi inregistrandu-se la apartamentele cu doua camere, din cauza programului “Prima Casa”, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta imobiliara, Colliers International.

“Iulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor. Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maxim +4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele, doar sectorul 1 simtind o usoara depreciere, cu 2%”, se arata in studiul Colliers.

Programul “Prima Casa” a dus la majorarea cu pana la 10-15% a preturilor la apartamentele cu doua camere.

“Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadrau in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului”, se arata in document.

Astfel, in sectorul unu al Capitalei, metrul patrat costa, in medie, 1.563 de euro, cu 2% mai putin fata de luna anterioara. Sectorul doi este singurul care a inregistrat o stagnare a pretului mediu pe metrul patrat, la 1.024.

Celelalte patru sectoare ale Capitalei au cunoscut o majorare a pretului mediu pe metrul patrat de 2% in sectoarele cinci si sase, 3% in sectorul trei si 4% in sectorul patru. Astfel un metru patrat costa, in medie, 1.096 euro in sectorul trei, 1.279 euro in sectorul patru, si 1.248 euro in sectorul cinci.

——————–

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

——————–

Sectorul sase este singurul care inregistreaza un pret mediu pe metrusl patrat sub 1.000 de euro, respectiv 951 euro. Analizand programul “Prima Casa”, specialistii Colliers considera ca suma garantata de stat de 60.000 de euro este buna in comparatie cu preturile de pe piata autohtona.

Astfel, potrivit datelor Colliers, Canada, in cadrul unui program asemanator de ajutor in achizitia primei case de catre cupluri tinere, ingaduie accesul la 25.000 de dolari canadieni dintr-un RRSP (Registered Retirement Savings Plan), suma poate fi retrasa individual de fiecare dintre soti, ceea ce duce la o valoare totala de 50.000 de dolari canadieni pentru constructia sau achizitionarea unei locuinte.

In Statele Unite ale Americii in cadrul programului de ajutor pentru achizitia primei case solicitantii trebuie sa indeplineasca nu numai criteriul de a nu mai fi detinut o alta locuinta in ultimii trei ani, ci si sa respecte un prag al veniturilor.

“O alta restrictie impusa de autoritatile americane se refera la pretul maxim pe care il poate avea un imobil. Nu se poate beneficia de acest program pentru a cumpara un penthouse in Manhattan. Din pacate, aceasta este o vulnerabilitate a programului “Prima casa”, daca pastram proportiile si inlocuim Manhattan cu Primaverii”, se arata in documentul citat.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe