Faptul că cei mai mulţi cumpărători optează pentru locuinţe cu cel mult două camere se răsfrânge asupra structurii ofertei existente la vânzare.
În ultimii ani, cele mai căutate apartamente au fost cele cu două camere, datorită preţurilor finale mai mici ale acestora. Această tendinţă a avut un impact semnificativ asupra ofertei rezidenţiale existente în piaţă atât în Capitală, cât şi la nivel naţional. Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, numărul apartamentelor cu trei şi patru camere scoase la vânzare se află în creştere în toată ţara, aceste unităţi locative fiind chiar dominante în totalul ofertei.
Faptul că majoritatea cumpărătorilor preferă să achiziţioneze locuinţe de maximum două camere face ca unităţile locative mai mari să înregistreze ieftiniri semnificative. „Numărul apartamentelor cu trei şi patru camere scoase la vânzare continuă să crească. Pe aceste subcategorii se înregistrează şi cele mai mari fluctuaţii de preţ. În ultimele 12 luni, la Timişoara, de exemplu, apartamentele vechi cu patru camere s-au ieftinit cu 8%, în timp ce preţul garsonierelor vechi este la acelaşi nivel ca în august 2010”, subliniază Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.
Ponderea majoritară a apartamentelor mari nu se regăseşte însă şi pe segmentul închirierilor. La nivel naţional, această piaţă este dominată de apartamentele cu două camere, care reprezintă 43,9% din totalul ofertei. Urmează apartamentele cu trei camere (34,7%), cele cu patru camere (10,9%) şi garsonierele (10,5%).
În Capitală se găsesc cele mai multe unităţi locative mari
Pe segmentul vânzărilor de locuinţe, 56,1% din oferta din Bucureşti este reprezentată de apartamente cu trei şi patru camere. Spre comparaţie, în urmă cu doi ani, aceste categorii imobiliare reprezentau doar 40% din totalul ofertelor. Pe primul loc ca număr de anunţuri se situează locuinţele cu trei camere (37,7% din total), apoi cele cu două camere (32,6%), după care unităţile cu patru camere şi mai mult (18,4%) şi, în cele din urmă, garsonierele (11,3%).
Şi în Timişoara apartamentele mari domină oferta rezidenţială, unităţile locative cu trei şi patru camere însumând 54,9%. Aici, numărul apartamentelor cu patru camere, (11,9% din totalul ofertei) este de aproape două ori mai mare decât cel al garsonierelor (6%). Pe de altă parte, locuinţele cu trei camere reprezintă 43% din totalul ofertei, în vreme ce 39,1% sunt apartamente cu două camere.
Locuinţele cu două camere, pe primul loc în Cluj
În Cluj-Napoca, cele mai multe locuinţe scoase la vânzare sunt cu două camere (37,5%), urmate de cele cu trei camere (34,2%), de garsoniere (16,1%) şi locuinţe cu patru camere (12,2%).
În Constanţa, apartamentele cu mai mult de două camere însumează 49% din totalul ofertei. 8,6% din locuinţele scoase la vânzare sunt garsoniere, 42,3% sunt apartamente cu două camere, în vreme ce locuinţele cu trei şi patru camere reprezintă 34,7% şi, respectiv, 14,4% din total.
În Braşov, apartamentele cu trei şi patru camere reprezintă 30,3% şi, respectiv, 16,1% din ofertă. Pe de altă parte, 12,8% dintre anunţurile de vânzare vizează garsoniere, în vreme ce 40,7% se referă la locuinţe cu două camere.
IONUT
PAI CAM IN STILUL ASTA PUN TOATE STIRILE DE GENUL ASTA; INFORMATII GENERALE, CONFUZE, GREU VERIFICABILE, NISTE PROCENTE SI GATA ARTICOLUL…
petre
dar nu aveti un pret concret si ar trebui sa aveti si zonele respective