Mai mult decât cumpărarea unui apartament sau unei case vechi, cea a unei locuințe noi poate fi un proces destul de anevoios pe piața autohtonă, care nu are încă o cultură a acestui tip de tranzacții.
Acesta este motivul pentru care compania autohtonă The Concept Real Estate Advisers a decis să lanseze eBook_The_Concept, un ghid în format electronic special conceput pentru cumpărătorii interesați de acest gen de tranzacții. Intitulat „50 de lucruri pe care trebuie să le știi când cumperi o locuință nouă”, acesta este disponibil în mod gratuit și poate fi vizionat. Ghidul este împărțit în șase secțiuni ce corespund fazelor majore ale procesului de achiziție a unei locuințe noi, respectiv: căutarea, alegerea, precontractarea, construcția, recepția și contractarea finală.
Iată, spre exemplu, lucrurile de care ar trebui să ții cont la recepția unui imobil – fază specifică locuințelor nou-construite:
1. Verifică finisajele și dotările care ți-au fost montate, pentru a te asigura că acestea respectă standardul convenit cu dezvoltatorul. Recomandarea The Concept este de a-ți face o listă cu toate elementele ce trebuie verificate:
• gresia și faianța din băi și bucătărie
• parchetul din living și din camere
• ușile interioare și cea exterioară
• culorile pereților din fiecare cameră
• obiectele sanitare
• diverse alte cerințe specifice.
2. Verifică utilitățile:
• apa – pornește robinetele în băi și bucătărie
• energia electrică – pornește lumina în locuință
• gaz – pornește aragazul sau centrala termică
• telecomunicații (Internet, telefonie, TV) – verifică existența prizelor și a contractelor cu furnizorii.
3. Verifică instalațiile de apă curentă, precum și presiunea pe fiecare chiuvetă, cadă sau cabină de duș.
4. Verifică instalațiile de scurgere și conductele
de sub fiecare chiuvetă sau toaletă, ca acestea să nu prezinte umezeală. De asemenea, dacă există sifon în pardoseală, asigură-te că de aici nu vin mirosuri neplăcute (acesta poate fi semnul unei defecțiuni de montaj).
5. Verifică instalațiile de gaz și de încălzire: pornește aragazul și centrala termică și asigură-te că nu simți mirosuri străine (de mercaptan). Dacă ai centrală termică individuală, pornește-o pe modulul de iarnă (de încălzire) și așteaptă un minut pentru a vedea dacă caloriferele s-au încălzit. Dacă sistemul de încălzire este centralizat, atunci urmărește instrucțiunile consultantului și verifica funcționarea întregului sistem.
6. Absolut necesar: verifică existența și funcționarea senzorului de gaz! Testul pe care îl poți face este să lași, timp de câteva secunde, ca gazele să se scurgă din aragaz – dacă trec mai mult de zece secunde, iar senzorul nu funcționează, cere înlocuirea lui.
Reprezentanții The Concept avertizează: este posibil ca acest test să fie cel mai important pe care îl faci în locuința ta!
7. Verifică calitatea apartamentului din punct de vedere energetic (izolație, termosistem, certificat energetic) și dacă sunt respectate specificațiile inițial stabilite în antecontract.
Celelalte 43 de lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cumperi o locuință nouă le găsești în eBook_The_Concept!
Pentru a te documenta în vederea achiziției unei locuințe, fie ea veche sau nouă, poți consulta și seria de Ghiduri imobiliare pentru cumpărător din secțiunea Imoexpert de pe Imobiliare.ro!
cristinel petrescu
E buna ideea, dar trebuie imbunatatiri.
De exemplu, gazul. Un tip a cumparat o casa racordata la o butelie ingropata in curte.