Teoretic, un proprietar de locuinţă care are un consum mai mare de energie poluează mai mult, fapt pentru care ar trebui să plătească şi o taxă corespunzătoare.
După amânări repetate, de la 1 ianuarie 2011, a intrat în vigoare legea privind obligativitatea deţinerii unui certificat energetic în cazul derulării unei tranzacţii imobiliare (de vânzare sau închiriere). Acest aliniere la normele europene ar trebui să reprezinte însă doar un prim pas în direcţia limitării poluării. „Următorul pas va fi să se impoziteze consumul energetic. Se consumă resurse energetice neregenerabile. Va plăti mai mult cel care va polua mai mult”, a declarat Marin Cotescu, fostul director general al Directiei de Dezvoltare în Construcţii din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), într-un interviu acordat Bloombiz.ro. Acesta a adăugat că, pentru moment, ţara noastră nu a ajuns la acest nivel de dezvoltare. În plus, nici la nivel european nu se practică acest gen de impozitare.
În ceea ce priveşte măsura în care certificatul energetic va influenţa preţurile de tranzacţionare ale apartamentelor vechi, Cotescu este de părere că această măsură nu va avea o influenţă decisivă. Astfel, un calificativ energetic mai bun va putea mări preţurile între 500 şi 1.000 lei pe apartament. „E o chestiune de negociere. Certificatul nu va influenţa preţul, ci cumpărătorul”, subliniază el.
Sursa: Bloombiz