Deşi în ultimii ani serviciile oferite de agenţiile imobiliare s-au îmbunătăţit considerabil, există încă prejudecăţi legate de modul lor de lucru.Pe bună dreptate din moment ce există persoane care au avut experienţe neplăcute cu unele agenţii.
Înainte de a decide care este agenţia cu care vei colabora, contactează mai multe agenţii pentru a face cea mai bună alegere.
Recomandările prietenilor, dar şi o cunoaştere medie a pieţei imobiliare te vor direcţiona spre agenţiile care doresc să îşi păstreze reputaţia şi să câştige clienţi noi în urma recomandărilor pe care le vei acorda.
Agenţia imobiliară este conştientă că are nevoie de aceste recomandări şi tocmai de aceea va lucra atfel încât să te avantajeze si să te mulţumească.
Nu uita, un agent imobiliar bun este la rândul său, selectiv cu clienţii; relaţia se bazează pe respectarea timpului fiecăruia.
Când te hotărăşti asupra agenţiei imobiliare la care veţi apela, încercă să iei în considerare următoarele:
1. De cât timp activează în domeniu?
Acest lucru nu înseamnă că o agenţie nouă sau un agent imobiliar tânăr se exclud, dar un plus de experienţă ajută întotdeauna. În acelaşi timp, tânărul agent se va strădui mai mult pentru că este motivat să aducă rezultate cât mai bune şi să îşi contureze un nume. El poate să lucreze cu agenţi imobiliari mai vechi în domeniu, de la care să înveţe.
2. Pe ce tip de imobiliare este specializat?
Este destul de dificil ca un agent imobiliar să aibă cunoştinţe vaste pentru toată gama de imobiliare. Ei se specializează pe o anume categorie dintr-o anumită zonă. Aşa că, dacă vrei o casă, degeaba aplezi la agentul a cărui bază de date conţine in proporţie de 90%, spaţii comerciale.
3. Ce comision percepe?
Comisioanele sunt percepute în funcţie de oraş. Sunt oraşe în România în care comisioanele (în cazul în care doriţi să cumpăraţi/vindeţi) încep cu 2% şi se situează in jurul a 4% în capitală. Comisioanele se pot negocia, însă acest lucru trebuie stabilit chiar la început.
4. Ce alte imobile a mai tranzacţionat?
În acest fel îţi poţi da seama dacă negociază bine. Adresează-i întrebări legate de preţul iniţial al tranzacţiei şi preţul final la care s-a vândut proprietatea.
5. Care este strategia pe care planuieşte să o folosească în cazul tău?
Agentul imobiliar poate sugera încă de la prima întâlnire un plan de acţiune pe care să îl respectaţi.
6. Are recomandări de la foşti clienţi?
Oricât de nouă ar fi agenţia sau cât de tânăr ar fi un agent imobiliar, sunt foarte mici şansele să fii primul client. Poţi să ceri recomandări de la foştii lui clienţiit. Poate sună pretenţios, dar e util cu siguranţă.
7 .Care sunt primele 3 lucruri care îl diferenţiază de concurenţă?
Un agent bun va răspunde direct la această întrebare, fără să ezite şi fără să se apere cu falsă modestie. Încercă să îţi alegi agentul în funcţie de stilul tău. Căutăm un agent: de încredere şi sincer, care este un bun negociator şi care poate comunica foarte bine. De asemenea, el ar trebuie să răspundă promt la emailuri şi telefoane.
8. Poţi vedea contractul înainte de a-l semna?
Sunt unii agenţi care pur şi simplu te pun în faţa faptului împlinit şi aduc vorba de contract între drumul dintre maşină şi uşa imobilului. Astfel, nu ai timp să îl citeşti în detaliu şi nici să primeşti informaţiile dorite.
9. Cu ce parteneri colaborează?
Dacă este vorba despre o agenţie imobiliară cu mulţi clienţi, este posibil să aibă anumite parteneriate cu instituţiile financiare şi puteţi accesa un credit în condiţii mai avantajoase.
10. Cel fel de garanţii oferă?
Dacă nu eşti mulţumit de activitatea agenţiei sau a agentului, poţi să renunţi la servicii. Există vreun comision ascuns în cazul în care te decizi să faci acest lucru?
11. Ce altceva ar mai trebui să ştiţi?
Poate fi o întrebare capcană. Fii atent la răspunsul primit, pentru că, sigur, nu ai atins toate punctele pe care ar trebui să le ştii. Agentul trebuie să aibă răbdare şi să îţi explice. Dacă pare repezit şi grăbit poate nu e cea mai bună opţiune pentru tine.
Lilia Castellarin
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca agentii nu isi preiau clientii si ii acompaniaza acasa dupa visionarea casei cum se practica in alte tari. Se asteapta sa ii intampini la proprietatea de interes.
Alexandru
Lucrurile pot merge in sens negativ generate de ambele parti: agentii sau clienti(vanzatori sau cumparatori) daca, asa cum s-a mentionat mai sus,
nu exista integritate si respect reciproc .
Trebuie stabilite conditiile de la inceput si dupa aceea respectate . Dar, daca actionand focusandu-ne pe propriul interes chiar in detrimentul celuilalt, pe termen scurt da , iesim in avantaj , dar pe termen lung ,dupa cum se stie ca tot ce facem are efect de bumerang , ne vom confrunta cu propriile noastre actiuni . Pentru ca exista o lege morala in univers insituita de insusi Dumnezeu care judeca drept si nu cauta la fata omului .
alex
O sinteza destul de buna, insa e dificil de obtinut toate acele informatii de la agent, inca de la prima intalnire.
m.geogescu
Mare lucru si mult noroc iti trebuie sa gasesti un agent imobiliar cinstit si sa-si faca treaba asa cum trebuie.Eu cred ca ar avea de castigat,mai mult de cat se asteapta.
Si eu,vreau sa inchiriez,dar prefer sa caut singura.
Laur – Baia MaRE
Din pacate, ca in multe alte domenii, in imobilare, NU EXISTA legislatie! In Occident, pt faptul ca ti se inregistreaza solicitarea platesti o taxa (cca 100 euro), urmand ca intr-un termen dat (ex – 90 zile) sa ti se ofere …Dar romanul stie nu doar fotbal si politica ci am devenit toti ceausisti, ne pricepem la tot – inclusiv imobiliare…Corect ar fi ca agentul sa precizeze cata experienta are, ce pregatire, ce performante. De ex, eu sunt de pregatire jurist, fresc ar fi ca , atat vanzatorii cat si cumparatorii sa respecte in primul rand persoana, iar apoi pe baza informatiilor oferite sa decida daca vrea sa vada vreo oferta prezentata de agentie. Am iesit cu un pachet nou de servicii, contract de prestari prin care sa fac o evaluare de pret – comparativa, de piata, pt acei care nu stiu cat sa ceara pe imobil, sau sa caut la solicitare imobile conform dorintelor, ambele pt sume modice (20-100 euro, functie de ce se doreste)… Dar stupoare, clientii vor sfaturi profesionaliste gratis, ba mai si incearca sa cumpere fara agentie… Ca la noi HOTIE1 nicaieri… Daca ai o pb la masina alegi, mergio la neaCostica, care schimba o bujie si iti ia de o votca, sau mergi la un service auto care te taxeaza dar garanteaza. Daca ai accident cine raspunde! – nea Costica? Asta e diferenta dintre romani si occidentali, fiecare treb sa traiasca dar sa raspunda… perfect corect. Dar mai intai trebuie legislatie, apoi respect, apoi criterii firesti pt a putea deschide o agentie imobiliara, poate chiar si un capital depus care sa dovedeasca seriozitatea si bonitatea firmei… Cu respect, respecta pe cel din fata ta ca sa fii respectat!…
rusea
In proportie de 90 % lucreaza la negru.Am cautat asta vara,aveau asa numitul sediu intr-un garaj,erau de departe mafioti.Am fost sa vizionez un apartament si am crezut ca nu scap teafara de-acolo In Drumul Taberii cel putin nu am gasit o agentie serioasa,cu oameni inteligenti care sa ofere clientilor servicii de calitate.Intri,spui ca vrei ,un ap. de 2 camere cu programul Prima Casa.S-ar pe tine si-ti cer sa ai din start 9 ,10 mii de euro.Din pacate nu putem vorbi in Romania de firme imobiliare serioase,toti vor sa castige multi bani ,si daca se poate fara munca.Asta voi face ,imi caut singura ca si timpul meu costa bani.
Ionescu anca
As avea si eu o intrebare. daca am gasit un anunt pe un site de profil(imobiliare), am sunat, am mers la vizionare cu agentul si mi-a placut apartamentul si vreau sa-l cumpar. Pot negocia comisionul agentiei care e de 3%???? In definitiv agenta mi-a zis sa vin pana in fata blocului ca oricum ea avea si alte vizionari acolo, deci nu s-a ocupat strict de mine, am fost cu turma….Norocul e ca mi a placut si ca am banii cash. Eu cred ca mare lucru nu a facut agentia pt mine. Un comision de 1,5% e ok????
Alina S
Sunt de acord cu ce a scris “Marincas-Agentia Toroican Timisoara”, e bine ca exista si astfel de agentii in care clientul si agentul se inteleg si respecta preferintele unul altuia. Din pacate nu am auzit de prea multe agentii de genul acesta, care sa lucreze strans cu vanzatorul si cumparatorul si sa faciliteze o tranzactie imobiliara astfel incat sa fie in avantajul tuturor partilor.
Un aspect care mi-a ramas in minte e faptul ca o agentie verifica situatia juridica, informandu-te asupra eventualelor “probleme”. Am fost placut surprinsa sa aflu, chiar nu stiam ca o agentie poate face acest lucru. Mi se pare normal ca o agentie care se respecta si cauta sa multumeasca clientii sa ofere acest serviciu.
Trebuie sa faci ceva cercetari inainte de a hotari sa apelezi la serviciile unei agentii imobiliare. Sora mea cauta de ceva timp un apartament si nu o data i s-a intamplat ca agentul imobiliar sa ii spuna alt pret fata de cel din anunt, in momentul in care hotarase sa il vizioneze. De asemenea o colega de a mea a avut experiente similare, pretul diferit fata de cel listat, apartamentul nu arata ca in poze, sau ii aratau alt apartament pe motivul ca cel din anunt se vandut.
E destul de dificil sa ai incredere in agenti cand vezi la ce metode recurg sa atraga clienti. Nu spun ca toti agentii sunt la fel, dar trebui avuta multa grija, pana la urma sunt banii tai.
imobiliare ploiesti
Intr-adevar sunt fel de fel de agenti, dar cred ca iti poti da repede seama de profesionalismul oamenilor.
Marincas-Agentia Toroican Timisoara
Intr-adevar sunt agentii care iau un comision foarte mare, nu raspund la telefon sau e-mail, nu sunt punctuali…Si asa putem continua.
Nu cred ca exista niciun domeniu in care sa nu existe “indivizi” mai putini profesionisti.Insa, cu timpul se aude de agentiile care nu isi fac bine treaba.
Numai un agent poate sti cata munca este in spatele unei oferte.
Sute de telefoane si zeci de vizionari pana cand gasesti o oferta “normala”.Toate costa bani.
Din pacate, asa cum ne vedeti dvs., cumparatori si vanzatori, pe noi, agentiile(unele neserioase), asa si noi va vedem pe o parte din dvs.: vanzatori care te cheama sa faci fotografii si sa ii faci publicitate pe timpul, benzina,telefoanele si banii tai, ca mai apoi peste 2 saptamani sa se razgandeasca si sa zica ca el nu mai vinde sau cumparatori care nu au bani sa cumpere imobilul respectiv(merg numai sa vada ce ar putea cumpara daca ar avea..atatia bani).
Toti acesti cumparatori si vanzatori neseriosi din punctul nostru de vedere, ne consuma banii si timpul.
Si credeti-ma sunt multi ,din pacate, de astfel vanzatori si cumparatori.
Chiar a existat o situatie in care cineva care avea o casa de vanzare, plimba agentiile pretinzandu-se cumparator, sa vada cat ar putea sa ceara pe casa lor.Una din aceste agentii am fost si noi. Dupa cateva luni, “clientii” nostri despre care va povestesc au scos casa la vanzare. Ducandu-ma sa ii fac fotografii, s-au laudat de parca facusera o isprava de toata lauda ca “anul trecut chiar au mers sa vada ei alte case, sa stie cat sa ceara”….
Nu isi amintea insa ca una din agentii …am fost noi.
Nenumarati vanzatori care spun”sub pretul asta nu vand”-chiar daca el cere pe un apartament cu 3 camere 100.000 , desi el valoreaza 60.000.
Sa nu mai vorbim de numarul “cumparatorilor” carora trebuie sa le prezinti oferte: bani,telefoane,benzina,timp.
Normal ca ceri un comision de 2%, pentru ca acest comision trebuie sa iti acopere toate cheltuielile:chirie, benzina,salarii, contabila, internet,telefoane,impozit…sunt doar cateva.
Deci, sa alegi o agentie?
DA!
De ce?
Cumparatorii:
Pai, in primul rand poti sa selectezi tu numarul de oferte la care te vei deplasa, prin vizionarea acestora(cu fotografii) pe internet, de acasa. Nu mai trebuie sa dai 1000 de telefoane, 500 de vizionari si in final sa constati ca nici una nu corespunde.
In al 2-la rand, o agentie are la vanzare nu numai ofertele publicate in ziarul de saptamana trecuta, are oferte scoase la vanzare cu un an in urma si care abia acum ajung la un pret realist, are oferte din toate sursele, nu numai din ziar.
Un alt avantaj este ca agentia poate sa negocieze in numele tau. Agentia noastra chiar recomanda acest lucru, pt ca de multe ori daca cumparatorul cere un pret si vanzatorul ofera mult sub el, vanzatorul se simte jignit, creeandu-ae astfel o tensiune intre cei doi, si de cele mai multe ori nu se incheie tranzactia.Bineinteles, ca multi spun “negoziez eu”, OK, dar ai ceva experienta?, ai mai facuta asta?, noi am facut-o de nenumarate ori, si stim cum.
Agentiiile , majoritatea lor, verifica situatia juridica, informandu-te asupra eventualelor “probleme”.
Chiar saptamana trecuta , o clienta(care in cele din urma a hotarat sa apeleze la serviciile agentiei noastre in gasirea casei dorite), a avut surpiza sa mearga sa vizioneze o casa, fara agentie, si proprietarul sa ii spuna”am uitat sa va spun ca de fapt terenul nu este al meu, este al statului….”. Apeland la o agentie, nu ai cum sa ajungi intr-o astfel de situatie.
Un alt avantaj il constituie incheierea unui antecontract, care in cazul nostru il redacteaza un avocat ai carui clienti suntem. Nu mai are rost sa subliniem importanta antecontractului.
Un alt serviciu pe care il face agentia este faptul ca ea pregateste pana la ultimele detalii semnarea contractului de vanzare-cumparare : obtine actele necesare, colaboreaza cu notarul in vederea stabilirii exacte a tuturor clauzelor…. Vanzatorul si cumparatorul numai se prezinta si semneaza.
Vanzatorii
Pai, si ei au avantaje: in primul rand proprietatea este bine promovata, avand sanse sa se vanda mai repede, nu este deranjat in continuu, zi de zi, agentul il sfatuieste asupra pretului cerut, ….
Si lista poate continua.
SA ALEGI O AGENTIE?
DA!
claudia
avem o agentie imobiliara si tocmai am trecut printr-o experienta neplacuta .Unul din clienti ne-a sarit si s-a inteles cu propietarul fara noi.propietar care se chinuia sa vanda de 6luni . CATE TELEFOANE SI PUBLICITATE I-AM FACUT CA SA NE RADA IN NAS …ASTA E BATAIE DE JOC ,DE MUNCA NOASTRA DE TIMPUL NOSTRU .NUVREI AGENTIE NU ESTE NICI O PROBLEMA CAUTA-TI SINGUR SI NOI AVEM COPII DE CRESCUT SI INTRETINUT .
andreea
Pt Dna Marcu Elena
Stimata Doamna,
Stiti oare ce inseamna sa muncesti 3-4 sapt pt o persoana, sa umbli pana noaptea tarziu sa-i arati 100 de case pana in cel mai mic detaliu cerut de client, sa dai zeci de telefoane, ca la sfarsit sa -ti spuna ca a semnat cu alta agentie? Eu cred ca nu, dupa modul in care puneti problema contractului de vizionare! Asta ar fi un aspect. Al doilea aspect: nu stiu in ce domeniu lucrati si cat sunteti de specifica in cererile dvs. dar nicaieri in lumea asta comisionul unei agentii nu se stabileste in functie de client, e drept se negociaza, dar si negocierea asta porneste de la un prag!
bubu
intrebati-va de ce agentiile refuza sa iti dea o copie a asazisului contract de vizionare inainte de a-l semna pentru a-l putea analiza impreuna cu un avocat???????
si lasati povestile ca e din cauza drepturilor de autor nu are nici o legatura!!!
jean dorel
Parerile sunt impartite oricum si vanzatorii si agentiile imobiliare sunt paraziti care si-au tras multi bani nemunciti datorita situatiei din romania si a guvernantilor prosti care ne conduc si accepta orice umflare de pret pe seama ca nu mai merge nimic in tara noastra.
Cum sa faci profit la greu decat umfland pretul si pacalind pe altii.Rusine,rusine ca nu mai sunteti oamenii prin care sa se reflecta o vanzare corecta si care sa exprime valoarea reala.
Asadar nu va mai aparati ca oricum o luam in barba cu totii impreuna cu toti nemernicii care au ajuns la putere.Tara prostilor si a hotilor adunati.Parazitii s-au invatat sa stea pe scaun si sa le curga banii.Robinetul s-a cam inchis domnilor speculanti.Asteptam cu nerabdare ce va urma.
Cu stima,
jean dorel
manson
clientii mi-au multumit in marea lor majoritate pt ajutorul acordat. lucrez in provincie unde, daca esti sarlatan, se afla repede si schimbi domeniul. fac treaba asta de 2 ani si nu am avut probleme. multi habar nu au ce inseamna o achizitie de imobil, creditarea, diversele acte etc.am avut vreo 4 clienti care aproape ca au recunoscut ca sunt tolomaci si nu se descurca.
daca se mai merge pe principiul ca romanul e bun la toate, am ramas in continuare in Balcani.
octavian chirita….
buna ziua …tuturor…..nu vreau sa le iau apararea agentilor…dar au dreptate si ei….la noi nu stiu daca sunteti informati…nu exista o legislatie bine definita ca in alte tari…..cauta si ei mijloace sa si apere interesele….sa si obtina comisionul mult dorit…..iar referitor la serviciile lor….dumneavoastra ca orice piata libera… puteti selecta ce…si cu cine doriti sa lucrati….
mihaela
e asa de simplu sa intrebi .ce faci pentru comision. ia sa incerce acei clienti sa caute singuri , sa contacteze , sa convinga propietarii si , apoi cind reusesc sa sivada minunea de apartament sa se ia cu miinile de par . Nu cred ca isi imagineaza cite zeci de apartamente vizioneaza un agent pentru ca in final sa ii prezinte lui citeva . Ar intelege mai bine de ce ii cerem acel comosion.
manuela
In momentul in care te hotarasti sa calci pragul unei agentii imobiliare, atunci inseamna ca esti constient ca nu vei avea parte de un serviciu gratis.Consultanta,plimbari cu masina, telefoane,redactarea contractului, verificarea actelor etc…toate le face agentia.Este normal ca tu sa platesti pentru toate astea.Daca nu doresti acest lucru,nu te obliga nimeni sa apelezi la o agentie.Iei frumos ziarul local, dai 1000 de telefoane,observi ca 500 de anunturi nu corespund de fapt cu ceea ce cauti tu, mai si stabilesti vreo 20 de intalniri in toate colturile orasului si…surpriza:din nou constati ca realitatea nu este aceeasi cu prezentarea din ziar…si asa trece luna.Vine factura la telefon…alta surpriza!Incepi din nou cautarile…etc…paote dura o vesnicie. Timpul costa bani,dragii mei.Deci…nimeni nu va obliga sa treceti pragul unei agentii.Daca va descurcati singuri, multa bata!!!
matteo
Cel mai greu de satisfacut sunt clientii cu bani putini si cu pretentii mari…exemple sunt sute, in cei 5 ani de activitate imobiliara!…mereu am avut rabdare cu clientii,am fost respectat si apreciat de colaboratori,precum si de clientii de bun simt…pacat k nr acestora e din ce in ce mai mic!…crash-ul imobiliar continua!?!
Claudia Ciuta, imobiliare.ro
@ Ovidiu
Va multumim pentru interventia dumneavoastra si va dorim succes in finalizarea tranzactiei.
Ovidiu
Si eu am o firma- nu de imobiliare- si subscriu punctului de vedere al lui “catalin” si al “corneliei”, desi poate o sa va surprinda, ma aflu aici pentru a ma informa, in calitate de cumparator. Intr-adevar, am de a face si eu cu o groaza de clienti… greu de satisfacut, ca sa nu spun carcotasi. Totusi, in conditiile in care si eu stiu destul de bine ce vreau (in primul rand sa nu bat drumurile aiurea si sa nu-mi pierd nici eu, nici agentul prea mult timp) nu inteleg de ce nu exista pe un calculator al agentiei fotografii (care nu cred ca costa mare branza) in asa fel incat sa pot exclude de la inceput ofertele… respingatoare. In ziua de astazi nu concepe nimeni sa vanda masini fara sa prezinte poze interior exterior, samd. Daca la obiecte de 4-5 mii de euro nu e un mare deranj sa faci niste poze, oare de ce la apartamente de 100-150 mii nu pot sa aleg cat de cat preliminar ? Va rog sa ma credeti ca saptamana trecuta am fost sa vizitez un apt si mi-a fost rusine de rusinea lor (a proprietarului si a agentului) care nu intelegeau de ce nu sunt capabil, fata de locuinta ce mi-a fost prezentata ca fiind “curata”, sa fac o contraoferta. Va marturisesc ca eram gata-gata sa-i cer eu agentului comision ca m-a purtat pe drumuri inutil. Dar am gasit un al doilea agent, cu care sunt pe cale sa inchei tranzactia de la al doilea apt. vizionat. Va doresc succes.
cornelia
Pentru doamna MARCU ELENA….
Sunteti o persoana negativista in ceea ce priveste o agentie imobiliara. De ce va deranjeaza un contract de prestari servicii din partea agentiei imobiliare , atat timp cat dumneavoastra nu aveti nimic de ascuns? Daca sunteti cinstita nu va poate speria nici o clauza din acel contract. Faceti munca voluntara la servici? Ati face asa ceva fara a fi un lucru caritabil? Dupa o luna de munca , nu cumva doriti un salariu? Atunci agentiile de ce sa munceasca pentru clienti care vor servicii fara a le plati.
Catalin
Toata lumea blameaza agentiile imobiliare de la media la asa zisi clienti care doresc sa cumpere o “oferta” de apartament, eu aud la mai mult de 40% din clientii care apeleaza la noi, ca vor un apartament sub pretul zonei si sa fie din punct de vedere al c’riterilor lor de cautare 100% “perfect match”, si deobicei acestia cauta de 2-3 luni si au vazut toate tipurile de apartamente din zona cauta. Iar daca ai norocul sa le gasesti un apartament care sa fie pe gustul lor iti arunca in fata ” mai mult de 1 % nu va dau, ce nu va ajunge, ce ati facut sa meritati mai mult”? …….si tinand cont de situatia de fata cand clientii sunt tot mai putini, iti incalci principiile si ii accepti un comision de 1%, ca la sfarsit de luna vin facturiile pentru anunturi, telefoane, chirie, salarii si alte cheltuielei pe care trebuie sa le platesti ca si agentie. Sper ca lumea sa realizeze ca asa cum in fiecare domeniu exista “profitori” si in domeniul imobiliar unde tentatia este mare si unde s-au facut multi bani in trecut, insa acele vremuri s-au schimbat, si acesti profitori or sa dispara, iar clientii sa apeleze cu incredere la agentiile imobiliare.
gino
elena, nu ne-ai scris care e agentia cu pricina? eu sunt f curios, probabil si altii
gino
ca si cum gasesti asemenea agentii la noi. poate daca mai vin vreo trei ani de criza 🙂
elena marcu
dar cea mai josnica ag intalnita de mine este una cu sediul pe nerva traian si promit ca daca tot este acest formular sa aflu pana maine cum se numeste ca acum nu reusesc sa-mi amintesc si voi ruga o colega de serv careia i-am pov la vremea respectiva ce am patit cu ei si maine voi reveni vorba aceea i”ll be back hi,hi,hi acum rad dar atunci am crezut ca imi vine rau de nervi si maveti intelege cand va voi relata ce modalitate de a lucra cu oamenii au adica sper “aveau”.
elena marcu
ce sa mai vorbesc de agentii care iti cer in mijlocul drumului sa semnezi un contract de vizionare ca nu cumva nu stiu ce sa faci dupa aceea .m-am simtit profund jignita de o astfel de practica parca eram hot la drumul mare .nu stiu ce experiente au avut ei si nue vina mea sa stea sa-mi explice ca au patit nu stiu ce cu alti clienti .eu eram eu si inteleg cand ajung la locatie in mod civilizat pe un scaun lao masa sa pot citi ce semnez ,nu pur si simplu iti pun o hartie cu trei pagini si scris marunt nici nu vezi ce semnezi.si ascuns intre altre alte foi este contractul de comision unde nu este trecut acesta si dupa ce semnezi ei pot comleta cat vor si apoi mai se doreste respect pt breasla cand se lucreaza in acest mod cu clientii????
elena marcu
pai criteriul meu ar fi cel care intelege ca e necesar sa faca un discount la comision caci trei doi % mi se pare mare.de ce ?pt ca sunt o pers ce ma aflu in sit de a sti clar ce imi doresc si urmaresc o zona anume , un etaj,toate fiind strict delimitate. deci cu mine nu s-ar pierde mult timp.dar poate ca sunt si altii in alta faza a alegerii si atunci altfel se discuta deci flexibilitatea comisionului trebuie sa tina cont in primul rand de timpul alocat unei tranzactii.eu doresc de ex ap 2 cam et max 4 pe bdul unirii zona de la magazin pana in pta alba iulia .ofertele nu sunt f multe deci as alege destul de repede mai ales ca doresc pozitie stradala.eu nu sunt plimbata juma de bucuresti si deci …. nu trebuie sa mi se spuna ca e peretele nu stiu cum si ca nu mai stiu ce caci vad in trei secunde cu ce casa am deaface cunosc capcane stiu ce sa urmaresc la un apartament .caci tot ce este inauntru ca finisaje prea greu sa nimeresti exact pe gustul fiecruia deci se iau putin in calcul.si apoi mai e si vorba de o loterie caci nici un agent nu-mi poate garanta mie ce vecini voi avea ce probleme sunt in bloc etc iar unii agenti sunt chiar puerili in comentarii si uneori jignesc la propriu inteligenta clientilor prin comentariile lor. nu generalizez