În ciuda valorii sale, monumentul istoric se află într-o stare avansată de degradare, dar urmează a fi consolidat și renovat complet, incluzând elementele decorative interioare și exterioare.
Dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe a depus, de curând, documentația completă în vederea autorizării lucrărilor de consolidare și renovare a Palatului Știrbei de pe Calea Victoriei 107, construcție clasată drept monument istoric de clasa A și reprezentativă pentru patrimoniul cultural și istoric al muncipiului București. Etapele premergătoare autorizării au fost parcurse cu succes, iar apoi au fost obținute toate avizele și acordurile necesare în acest sens, inclusiv din partea Academiei Române și Ministerului Culturii. Dezvoltatorul este, astfel, pregătit să demareze fără întârziere lucrările de consolidare – evitând, potrivit reprezentanților companiei, „deteriorarea ireversibilă și chiar prăbușirea parțială sau totală a clădirii”.
O investiție de 20 de milioane de euro
Valoarea proiectului propus spre autorizare, H Știrbei Palace, se ridică la 20 de milioane de euro. Acesta prevede consolidarea și renovarea completă a imobilului, a tuturor elementelor decorative exterioare și interioare, imobilul urmând a fi accesibil publicului larg întocmai prin natura funcționalității atribuite de proprietar.
„Suntem animați de ideea de a readuce la viață Palatul Știrbei și de a contribui activ la revitalizarea zonei și conservarea patrimoniului local. Din păcate, Palatul Știrbei este o construcție pe cât de spectaculoasă, pe atât de vulnerabilă. Având în vedere importanța istorică și arhitectonică a clădirii, dar și caracterul urgent al intervențiilor propuse, menite să prevină agravarea și chiar alterarea definitivă a structurii și fațadelor, suntem încrezători că vom avea parte de toată susținerea autorităților competente și vom primi autorizația de construcție pentru efectuarea lucrărilor de consolidare și renovare a Palatului în termenul prevăzut de legislația în vigoare, fără întârzieri.”
Hagag Development Europe
Clădirile vechi, o soluție în direcția dezvoltării sustenabile
Neglijat vreme de aproximativ 70 de ani, Palatul Știrbei se regăsește, în prezent, într-o stare avansată de degradare. „Mai mult, în ultimii 15 ani, autoritățile publice – Ministerul Culturii, Primăria Generală a Capitalei și Primăria de sector, au refuzat exercitarea dreptului de preempțiune asupra proprietății deși oportunitățile nu au lipsit. În situația actuală, însă, proprietarii au nu doar intenția, ci și capacitatea financiară de a salva și recondiționa monumentul istoric, iar orice amânare a intervențiilor asupra fațadei, precum și amânarea lucrărilor de consolidare, cresc gradul de vulnerabilitate al clădirii și riscul de prăbușire”, se arată într-un comunicat transmis de Hagag Development Europe.
„Salutăm inițiativa administrației publice locale de a ocroti clădirile de patrimoniu și imobilele vechi amplasate în zone protejate prin lansarea în dezbatere publică a Programului Municipal de Restaurare și susținem, la rândul nostru, acest demers. Astfel de proprietăți cu valoare istorică, în special cele localizate în centrul vechi al orașului sau zonele adiacente, sunt o sursă reală de creștere economică și dezvoltare sustenabilă. Apreciem că aceeași șansă o merită și Palatul Știrbei din Calea Victoriei 107, însă pentru ca acest lucru să fie posibil este imperios necesar să avem o colaborare bună și un dialog deschis cu reprezentații Primăriei Capitalei.”
Hagag Development Europe
Citește și:
Hagag a început construcția ansamblului H Eliade 9 Residence, din Primăverii