Dreptul de servitute reprezintă o sarcină impusă asupra unui imobil pentru uzul şi utilitatea unui imobil vecin având un alt proprietar. Spre deosebire de celelalte dezmembrăminte, servitutea reprezintă o simplă limitare a dreptului de proprietate, o îngrădire în exercitarea dreptului său.
După modul de exercitare, servituţile se împart în continue şi necontinue. Servitutea continuă este cea care se exercită fără ca omul să fie obligat să facă acte succesive şi repetate de uz, pe când cea necontinuă necesită neapărat intervenţia titularului servituţii. Spre exemplu servitutea de scurgere a apei de ploaie este o servitute continuă deoarece nu presupune acte de uz pozitiv din partea proprietarului dominant. Codul civil enumeră şi alte asemenea servituţi: de vedere, de apeduct, de a nu clădi peste o anumită înălţime. Servituţile necontinue necesită acte pozitive de folosinţă, cum sunt servitutea de trecere, de a lua apă de la fântână, de a păşuna vitele şi altele.
Servituţile stabilite de lege au în vedere fie utilitatea publică, fie utilitatea proprietarilor. Servituţile de interes privat sunt obligaţii reciproce impuse proprietarilor fondurilor învecinate, pentru evitarea eventualelor litigii.
Prevederile Codului Civil
Potrivit art. 607 Cod civil, arborii care cresc înalţi nu pot fi plantaţi decât la o distanţă de minimum 2 m de linia despărţitoare a celor doua proprietăţi, iar celelalte plantaţii ori garduri vii, la o distanţă mai mică de jumătate de metru, dacă nu există alte reglementări. Când aceste obligaţii nu sunt respectate, proprietarul are dreptul la o acţiune în justiţie împotriva vecinului său pentru scoaterea arborilor sau obligarea acestuia la tăierea crengilor ce depăşesc proprietatea sa. Pentru promovarea acestei acţiuni în justiţie, proprietarul nu trebuie să dovedească faptul că ar fi suferit vreun prejudiciu. Dreptul de a avea o plantaţie la o distanţă inferioară se poate dobândi şi prin uzucapiune, având în vedere că aceasta este o servitute continuă şi aparentă.
Servitutea de trecere reprezintă acel drept al proprietarului de teren al cărui loc este înfundat, care nu are nicio ieşire la calea publică, prin care proprietarul poate reclama o trecere pe terenul vecinului său pentru exploatarea fondului, cu obligaţia de a-l despăgubi, în proporţie cu paguba care s-ar ocaziona. Trecerea trebuie făcută pe calea cea mai scurtă pentru a ajunge la calea publică, titularul acestei servituţi fiind obligat să aleagă trecerea care ar pricinui cea mai mica pagubă. Textul din Codul civil se referă la o imposibilitate absolută de trecere, pe când practica judiciară a decis că se admite aplicarea şi în cazurile în care ieşirea la calea publică ar prezenta inconveniente grave sau ar fi periculoasă.
De asemenea s-a decis că dacă există acces la calea publică, chiar pe un drum impracticabil în anumite împrejurări, dar care poate deveni practicabil, locul nu poate fi considerat înfundat şi nu trebuie recunoscut dreptul de servitute.
Marcel Beligan
Vecina a facut cadastral pe un teren si casa de locuit. Mi-a inchis calea de acces de intrarare pe proprietatea mea. Nu pot intra cu un tractor pentru a lucra pamantul. Cui ma pot adresa pentru a avea acces de intrare la proprietate mea privata. Vreau sa construiesc un depozit de furaje pentru animale, etc.
Ana
In anul 2000 ne-am construit legal o casa pe un teren infundat. Terenul l-am primit de la parinti ca zestre. Atat terenul cat si casa sunt intabulate. Accesul la casa se facea prin curtea bunicilor si pe pasunea lor. Acum mostenitorii si-au construit o casa noua si nu ne mai permit trecerea nici cu piciorul, nici cu vehicul (pt.lemnele de foc, materiale de constructii, etc), motivand ca se simt deranjati de trecerea noastra. Pe acolo trecem noi si alte 12-13 familii (ei nu au case numai terenuri). Alta cale de acces la drumul public nu avem. Avem vreo sansa de castig a dreptului de trecere prin judecata? Ce ma sfatuiti sa fac?
VERES
Bunà ziua!
Am mostenit un teren în Bàile 1 Mai (Bihor)care este înconjurat de 4 terenuri si o constructie ce si-au modificat limitele în favoarea lor de la 1989 încoace. El se aflà la vreo 60 m de drumul judetean care leagà Bàile 1 Mai de Oradea. Astfel, nu pot avea acces la terenul meu . As dori un drum de servitute. Am scris la Primàrie si nu mi-a ràspuns. Am vorbit si am scris vecinilor dar nu vor sau nu mi-au ràspuns. Mai mult, prin schimbarea limitelor de proprietate de càtre anumiti vecini, am pierdut din suprafata de 2190 m² cam 180 m².
Ce mà sfàtuiti sà fac ? Và multumesc.
Iaczko Zoltan
Bună ziua. Nu am înţeles cine are dreptul sau obligaţia de a stabili pe unde să se facă trecerea, proprietarul fondului aservit sau a fondului dominant? Mulţumesc.
Nicolae Murarusi
Buna ziua! O instanta de judecata, fara ca proprietarul unui loc aservit sa ceara, repet, pe terenul sau, i s-a dat drum de servitute. Instanta a considerat ca si proprietarul terenului aservit, se poate folosi, de terenul sau! Cred ca este un atac la intelepciune, un malpraxis judiciar!
Nu stiam ca noi, am folosit terenul nostru, vecin cu drumul public, fara drum de servitute. Asa a decis Tribunalul Valcea!
Va rog sa-mi spuneti, ati mai intalnit asa ceva? Noi nu avem locuinta acolo, numai cei ce au cerut in folosul lor servitutea de trecere, au gospodarii permanente!
Stoican Valeria
Buna ziua! Care sunt limitele legale de construire a unui drum particular de servitute? Proprietarii pot construi drumul individual sau de comun acord tinand cont de particularitatile terenului?
anghelescu
De ce nu raspundeti la aceste intrebari?
Gicuta
Nu va mai chinuiti, nu o sa raspunda nimeni. Platiti un avocat. Nimeni nu va da sfaturi moca.
david
Buna ziua! Daca vecinul meu a cumparat terenul din fata curtii mele si mi-a blocat iesirea si intrarea pe proprietate, eu ce drepturi am? Este obligat prin lege sa imi lase drept de trecere pentru a putea intra si iesii din casa?
Mariana
Buna ziua! As dori sa stiu daca pe un drum de acces de trecere pentru un sir de 5 vile amplasate in spatele vilei mele, intr-un complex rezidential, se poate parca? Adica un vecin parchează lipit de gardul meu si altul lipit de casa mea. Gardul si peretele casei sunt ca vai de lume(stropi de noroi si julituri de la masini).Exista o distanta legala? Unde pot sa primesc rezolvare?
Mulțumesc!
bordianu laura
Buna ziua! Am servitute de trecere pe terenul vecinului ,as putea trage conducta de apa si canal pe acea trecere alta sansa nu am, terenul meu fiind infundat. Vecinul nu vrea sa-mi dea voie. Va multumesc!
costi
As dori sa stiu daca pe un drum de servitute se poate parca. Adica vecinul de vis a vis parchează langa gardul sau, iar eu daca as parca as bloca acel drum.
Mulțumesc!
Bogdan Murgoci
Buna ziua! Am un lot de teren cu suprafata de 2500 mp extravilan, cu destinatia teren arabil, care este deservit de o cale de acces (carare) cu latimea de 1,00 m, pe o lungime de 30 m, de la calea de acces principala mentionata in PUG – ul localitatii. Proprietatea am dobandit-o acum 4 ani. In conditiile de fata nu pot exploata terenul in conditii optime. Vecinul meu nu accepta sa incalc proritatea. Cum as putea sa largesc macar la 2,50 m acea cale de acces de 1,00 m?
Gheorghe
Salut , am cumparat un teren de la tatal meu si am lasat drum de acces familiar din care 1/2 este trecut in contractul de vanzare cumparare din drumul de acces,platesc impozit pe el singur !
Cum pot sa imi iau terenul inapoi ?
Bujore Stroie
Buna dimineata.Vecinu meu a turnat o alee de 4m, fiind turnata din gard in gard cu o lungime de 25m, dandu-i panta de scurgere atat la mine, cat si la celalalt vecin.Va multumesc.
Cernat
Acum ceva timp tatal meu a constituit parte a unui partaj voluntar cedand 1m din terenul lui pentru o alee de servitute.Va rog puteti sa -mi spuneti si mie daca eu pot folosi aleea respectiva,avand si iesire directa la strada ?
Lavinia
Buna ziua,
Detin un imobil situat in Popesti Leordeni si drumul de acces catre casa mea este mai ingust cu un metru adica are 3 mp in loc de 4 mp si cei de vizavi au montat niste borduri tocmai pentru a nu mai calca pe partea lor ..sincer au dreptate deoarece dezvoltatorul a facilitat acest lucru si a marit curtea celorlalti cu un metru. Va rog sa ma ajutati cu un sfat deoarece eu sunt in spate si imi este greu sa intru in curte datorita acestei ingustari cu un metru .
Multumesc anticipat !
Rusu Costel
Buna ziua. Am o intrebare legată de dreptul de servitute, aproximativ in aceeasi speta ca si a unei utilizatoare de mai sus….Loredana. Am o parcela pe care este construita o casa intravilan intr-un judet din Timis si nu am acces la ea. Am înțeles ca as avea nevoie de dreptul de servitute care se obține doar in instanța. Care ar fi calea legală si cea mai rapida pt a obține acest drept de trecere si care ce ar trebui sa fac? Multumesc anticipat.
Craciunescu
Buna ziua.
Am un gard cu temelie din beton facut de mine pe terenul meu.
Imi puteti spune la ce distanta de temelie poate sapa vecinul pentru a trage utilitatile ?
Multumesc.
Loredana
Buna seara. Am o intrebare legată de dreptul de servitute. Am o parcela intravilan in Baia Mare si nu am acces la ea. Am înțeles ca as avea nevoie de dreptul de servitute care se obține doar in instanța. Care ar fi calea legală si cea mai rapida pt a obține acest drept de trecere si care ce ar trebui sa fac? Multumesc anticipat.
Nistor Dragos
Terenul pe care il detin imi este grevat de o hotarare judecatoreasca cu o servitute de trecere pentru un vecin!!! Am fost “de acord” cu hotararea instantei care l-a obligat la cuantumul unei despagubiri anuale.Blajinul vecin bineanteles ca de doi ani si jumatate nu utilizat dreptul legal la servitute si nu si-a onorat datoria financiara!!! Va rog sa ma consiliati pentru a-mi ridica mentiunea din CF a-mi recupera onorariul avocatului,expertului topometrist,etc. Va multumesc mult!!! Cu stima.
Mihai Gheorghe
Buna ziua încep prin a va spune ca am achizitionat un teren intravilan de la o persona prin care am drept de servitute pt todeauna dm cu pricina mia lăsat drum de acces după o anumită perioada aproximativ 3 ani mi sa blocat iesirea neavind acces cu mașini dami bag balastru sau nisip menționez ca am casa in constructie spunetimi va rog ce pot sa fac .
Butas Mariana
Detin un teren in suprafata de 10 ari intravilant , pe acesta detin o casa si mai multe dependinte. Am acces la un drum public in partea din fata, iar in partea din spate ma invecincez cu un teren in suprafata de 19 ari. Proprietarul acestuia nu are acces la drrumul public intrucat nu exista cai de acces invecinate. Am dobandit legal terenul inainte de revolutie, iar dupa aceasta vecinul din spate a dobandit si el terenul ,acesta fiind fostul proprietar al terenului pe care mi am construit imobilul si ppe care -am dobandit de la fostul CAP. In momentul de fata,acesta ma ameninta cu un procees in fata instantei de judecata, pentru dreptul de servitute(respectiv pentru a avea acces la acesta) chiar daca eu am dependinte construite pe terenul meu.Mai ult decat atat, ma conditioneaza sa-i dau la schimb un teren situat in alta zona la un pret mult superior. Chiar daca eu am dat dovada de bunacredinta incercand sa-l achizitionez in mai multe randuri, acesta a refuzat ceranddu-mi preturi exorbitante. Va rog sa ma ajutati spunandu-mi cum sa procedez in aceasta situatie!
Ana Jianu
Buna ziua.Doresc si eu un raspuns la problema cu care ma confrunt de 2 ani.Casa in care locuiesc face parte dintr-un sir de 16 triplexuri.De la constructie la 1 metru am gard cu fundatie de beton.Langa sirul de case s-au construit blocuri de 4 etaje, garajele lor sunt la 5 m distanta de gardul meu.Acum 2 ani au sapat strada fara consimtul meu fara sa ma intrebe cu 50-60 cm deorece cand ploua intra apa in garaj.In fata garajelor au pus pietris iar partea cu gardul au lasat asa , cand ploua toata apa vine la gardul nostru.Nu ne lasa sa punem si noi pietris deoarece spun ca aleea este drum privat, nu am dreptul sa fac nimic .Va rog, ce drepturi am , pana la urma este gardul meu proprietate privata.50 s-au 60 de cm nu este dreptul meu ca sa-mi pot pune si eu pietris, s-au sa-mi intaresc gardul.Mentionez ca betonul turnat a inceput sa crape in mai multe parti, nu pot lasa pana se darama gardul.Va multumesc.
Halaicu Gheorghe
Am un teren cumparat de la o societate si pe contractul de vanzare scrie ca am dreptul de servitute la drumul de acces iar acum socitatea s-a lichidat.Intrebarea este daca acest drept este valabil si dupa lichidare ?
Balteanu Rodica
Buna seara. Am o intrebare legată de dreptul de servitute. Am o parcela intravilan in Timișoara si nu am acces la ea. Am înțeles ca as avea nevoie de dreptul de servitute care se obține doar in instanța. Care ar fi calea legală si cea mai rapida pt a obține acest drept de trecere si care ce ar trebui sa fac? Multumesc anticipat.
MARIN MARIANA
as vrea sa stiu la ce distanta de gardul proprietatii mele trebuie sa si inceapa vecinul constructia casei, care este o vila (la coama ajunge 7,5 m), avand in vedere ca locuinta mea este mica (camera are 2 m inaltime), va rog sa mi raspunda o persoana care se pricepe pentru ca vecinul deja si a sapat santurile pentru a turna fundatia. va multumesc
adochitei
am construit o casa , din planu de situatie apare drum acces pe o latura a percelei mele ce se invecineaza cu o parcela a domeniului public (primarie).
de la primarie un reprezentant de-al lor ma ametit de cap pana cand am semnat o declaratie facuta la notariat (in lipsa mea)prin care sunt deacord sa se construiasaca un boc ANL ,cat mai aproape de hotarul meu, fara a mi se prezenta un plan de situatie .
am semnat promitand-u-mi ca nu va inchide calea de acces.
dupa 5luni am intrat in posesea acelui plan de situatie si mi-am pus mainile in cap,blocu ce urmeaza a se construi, este amlasat chiar pe calea de acces, nu a ramas nici… drum de carare.
i-am intrebat cei cu planul respectiv,la care mi-au dat un raspuns transant —ai semnat asta e!!?
i-am actionqat in judecata si le-am cerut drum de servitute
acum va intreb -e bine sau trebuia sa cer drept la drum de servitute continua?