Aproximativ 15-20% dintre unitatile locative la nivel national sunt inchiriate, insa doar 4% sunt declarate ca fiind inchiriate, lucru care cauzeaza o evaziune fiscala mare, a declarat joi consultantul Institutului pentru Real Estate si Constructii din Viena, Ioan Bejan, informeaza NewsIn.
“Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), la nivel national 4% din unitatile locative sunt declarate ca fiind inchiriate.
In realitate 15-20% din locuintele din marile centre urbane sunt inchiriate“, a spus Ioan Bejan in cadrul conferintei “Evolutia pietei imobiliare si solutii de finantare”.
Acesta a precizat ca aceasta evaziune fiscala este cauzata de numarul mare de locuinte aflate in propritate privata.
“Peste 97% din locuinte sunt detinute in proprietate privata, acest lucru afectand mobilitatea fortei de munca cu implicatii asupra economiei“, a precizat Bejan.
Acesta a subliniat faptul ca statul, prin parteneriate public-private, trebuie sa se implice in construirea de locuinte sociale si destinate inchirierii.
“La nivel european, parteneriatul public privat ofera 35% din fondul locativ existent, furnizand locuinte accesibile pentru populatie.
Uniunea Europeana recomanda tarilor adoptarea si extindere acestor metode.
De asemenea, si Banca Mondiala recomanda sa nu se neglijeze piata locuintelor destinata inchirierii (…)
Atentia si educatia consumatorului roman a fost gresit indreptata catre detinerea de locuinte“,a mentionat Ioan Bejan.
De asemenea, acesta a precizat ca suprafata medie utila a unei locuinte in Romania este sub 20 de metri patrati pe cap de locuitor, fiind cea mai mica din randul tarilor membre UE.
La nivel european aceasta suprafata medie se ridica la 36 de metri patrati/cap de locuitor.
Articol preluat de pe bloombiz.ro