Orașul de la poalele Tâmpei este atractiv atât pentru achiziția unei reședințe permanente, cât și pentru a unei locuințe de vacanță. Înainte de a începe căutările, află cum merge piața rezidențială din acest oraș!
După un avans de 2,2% consemnat în ultimul trimestru din 2019, apartamentele din Brașov puteau fi achiziționate, în medie, cu 1.150 de euro pe metru pătrat la început de 2020. Ca și în București sau Timișoara, în majoritatea cartierelor orașului de la poalele Tâmpei au avut loc creșteri de preț, însă majoritatea dintre acestea au fost destul de temperate, nedepășind pragul de 5%.
Citește și:
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 1 – București
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 2 – Cluj-Napoca
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 3 – Timișoara
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 5 – Constanța
Dintr-o privire: piața rezidențială din orașul tău. Ep. 6 – Iași
Schei-Stupini recuperează scăderea din T3 2019
Potrivit celui mai recent raport de piață publicat de Analize Imobiliare și Imobiliare.ro, excepția de la regulă o reprezintă zona Schei-Stupini, unde pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat cu 16,7% în ultimul pătrar din 2019, ajungând la o medie de 1.200 de euro pe metru pătrat util. De menționat este însă că în cele trei luni anterioare avusese loc o scădere semnificativă a prețurilor din această zonă, anume 8,9% (de la 1.130 la 1.030 de euro pe metru pătrat).
Zonele care au înregistrat scăderi de prețuri pe final de 2019 sunt Noua-Dârste (-1,8%) și, respectiv, Drumul Poienii (-0,5%). În aceste două cartiere, prețurile solicitate de către vânzători sunt mai mici acum și comparativ cu perioada similară a anului trecut: este vorba despre o diferență de 10,8% în Drumul Poienii și, respectiv, de 2% în Noua-Dârste. În celelalte cartiere brașovene, însă, prețurile sunt mari mari decât în perioada similară a anului anterior, cea mai mai semnificativă creștere de preț, anume 9,8%, putând fi observată în Avantgarden-Bartolomeu.
Cerere versus ofertă
În ultimul trimestru din 2019, interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale (apartamente și case scoase la vânzare pe Imobiliare.ro) din Brașov a consemnat, față de perioada similară a anului anterior, o creștere de 32%. În perioada analizată au avut loc, în orașul de la poalele Tâmpei, 15.500 de căutări de locuințe – la egalitate cu rezultatele consemnate în Cluj-Napoca. Mai puțin de jumătate din căutările efectuate trimestrul trecut la nivelul pieței locale, respectiv 36% din total, au vizat unități locative nou-construite; Brașovul are, astfel, dintre marile orașe, cea mai mică pondere a căutărilor de locuințe nou-construite.
În ceea ce privește oferta de apartamente și case disponibile spre vânzare, în orașul de la poalele Tâmpei a avut loc, pe parcursul lui 2019, cel mai mare declin dintre marile orașe, respectiv 35%: aici au fost scoase la vânzare, trimestrul trecut, doar 880 de proprietăți rezidențiale. Ca și în celelalte centre regionale, scăderea anuală a ofertei a fost generată, în bună parte, de diminuarea numărului de proprietăți nou-introduse pe piață, ce s-a cifrat la -47,6% (în T4 2019 față de T4 2018). La capitolul oferte nou-introduse pe piață, Brașovul ocupă ultimul loc în clasamentul centrelor regionale, cu un total de 410 anunțuri noi în ultimul trimestru din 2019, dintr-un total de 5.910 existent la nivelul a șase mari orașe.
Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), tranzacțiile cu terenuri intravilane fără construcții au fost, la fel ca în Timiș, cele mai numeroase în județul Brașov: acestea au consemnat, trimestrul trecut, doar o ușoară creștere față de cele trei luni anterioare, anume de la 3.671 la 3.713 (din totalul de 9.453 de asemenea operațiuni).
Pe locul al doilea în clasament se situează tot achizițiile de terenuri intravilane cu construcții, care au ajuns la un număr de 2.866 în perioada analizată (un avans important, de la 2.005). Și tranzacțiile cu unități individuale au crescut simțitor în perioada analizată, până la un nivel de 2.432 (de la 1.549 în cele trei luni anterioare). Pe de altă parte, după scăderea semnificativă din trimestrul al treilea, tranzacțiile cu terenuri extravilane au consemnat o creștere semnificativă ca pondere, anume de la 359 la 442 de achiziții.