Raportul dintre cererea și oferta de locuințe influențează în mod direct evoluția prețurilor. Datele la 12 luni arată o stabilizare a celor doi indicatori – ceea ce se reflectă, de altfel, asupra pretențiilor vânzătorilor de apartamente.
Comparativ cu un an în urmă, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic în marile centre regionale ale țării – ceea ce înseamnă că acest indicator și-a menținut cursul descendent semnalat în al doilea pătrar al anului, arată cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată și susținută de Imobiliare.ro. Este semnificativ faptul că, dintre cele șase orașe analizate, patru au cunoscut o diminuare a apetitului pentru achiziții – dacă în Constanța a avut loc un declin de două cifre, respectiv -18%, scăderile consemnate în celelalte cazuri s-au situat sub pragul de 10% (-9% în Iași, -7% în Brașov și -3% în Timișoara).
Capitala și Clujul, excepția de la regulă
Orașele în care interesul pentru achiziția de proprietăți rezidențiale nu s-a diminuat pe parcursul ultimelor 12 luni sunt, de fapt, cele care se disting și prin cel mai ridicat nivel al prețurilor solicitate de către proprietari, anume Capitala și Cluj-Napoca. Între cele două orașe există, însă, o diferență semnificativă: în condițiile unei creșteri ușoare, de 1%, se poate spune că cererea s-a menținut, practic, la un nivel constant în București; în orașul de pe Someș, pe de altă parte, poate fi observată o diferență importantă, de 13% mai exact, comparativ cu anul precedent.
Citește și: Creșteri reduse la prețurile locuințelor în T3 2018. Cum arată piața rezidențială
Cererea e, totuși, mai mare decât în 2015
De menționat este că, în ciuda tendinței de diminuare a cererii pentru achiziția de locuințe în ultimele 12 luni, acest indicator se situează peste nivelul consemnat în urmă cu trei ani (când piața rezidențială revenise deja pe o traiectorie ascendentă). Astfel, la nivelul celor șase mari centre regionale analizate, interesul pentru proprietățile rezidențiale este acum cu 29% mai ridicat (comparativ cu o diferență de 34% în cel de-al doilea pătrar al anului 2018). Față de perioada similară a anului 2015, cel mai mare avans, în cuantum de 77%, poate fi observat în Iași, la mică distanță aflându-se Brașovul, cu un plus de 71% la trei ani. Interesant este că cea mai redusă creștere a cererii (+11%) poate fi observată în Cluj-Napoca, în vreme ce Bucureștiul a consemnat, în perioada analizată, un plus de 22%.
Oferta, la un nivel similar cu cel de anul trecut
La capitolul ofertă, datele Analize Imobiliare arată că față de perioada similară a anului 2017, numărul locuințelor disponibile spre vânzare în cele șase mari orașe ale țării este, per ansamblu, cu 0,6% mai mare, în condițiile în care trei dintre orașele monitorizate au consemnat majorări ale ofertei, iar celelalte trei scăderi. Astfel, numărul proprietăților disponibile spre vânzare este mai mare în Cluj-Napoca (cu 7,5%), în Iași (+9,9%) și Constanța (+5,9%), dar mai mic în București (cu 1,5%), Timișoara (-2,2%) și Brașov (-9%).
Cât despre proprietățile nou introduse pe piață, volumul de anunțuri rezidențiale noi din piață este, per ansamblu, cu 11,6% mai mare comparativ cu perioada similară a anului 2017; creșteri în această privință au fost consemnate în toate marile orașe supuse analizei: 14,1% în București, 8,9% în Cluj-Napoca, 9,7% în Timișoara, 12,6% în Iași, 1,8% în Brașov și, respectiv, 14% în Constanța.