Din culisele tranzacțiilor imobiliare: timpul de vânzare și marja de negociere

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 13 Noiembrie 2017, Ultima actualizare: 13 Noiembrie 2017

Dincolo de importanța în ochii vânzătorilor, cei doi factori pot fi interpretați ca semnale importante ale mersului pieței într-un anumit moment.

Dacă ai o locuință la vânzare, probabil că vrei să o vinzi cât mai repede și, cu siguranță, la un preț cât mai bun. Cât de ușor de atins este însă acest deziderat? Statisticile arată că timpul necesar pentru vânzarea unui apartament a crescut trimestrul trecut, în vreme ce marja de negociere s-a majorat, și ea, în majoritatea marilor orașe.

timpul de vanzare si marja de negociere

Potrivit celui mai recent raport realizat de Analize Imobiliare, platforma dezvoltată și susținută de Imobiliare.ro, în intervalul iulie-septembrie, timpul necesar pentru vânzarea unui apartament a ajuns la 74 de zile (față de o medie de 57 de zile în cele trei luni anterioare). Spre comparație, în perioada similară a anului trecut, o asemenea unitate locativă ieșea din piață în aproximativ 70 de zile. Tendința de prelungire a duratei de vânzare a unui apartament este, oarecum, una firească, dat fiind faptul că, în mod tradițional, trimestrul al doilea din an este cel mai favorabil pentru tranzacționarea unei locuințe din punctul de vedere al factorului timp.

Casele se vând mai repede decât până acum

În contrapunct cu segmentul apartamentelor, cel al caselor și vilelor a cunoscut o scădere importantă a perioadei de vânzare, respectiv de la 160 de zile în T2, la 140 de zile în T3. Cel din urmă interval de timp marchează o scădere semnificativă față de statisticile consemnate în cel dintâi trimestru al anului, potrivit cărora o casă se vindea, în medie, în 207 zile. Datele recente arată o îmbunătățire și față de perioada similară a anului trecut, când vânzătorul unei case ar fi încheiat o tranzacție în circa 156 de zile de la scoaterea pe piață a proprietății.

Proprietarii, mai dispuși să lase la preț

În majoritatea marilor orașe analizate, marja de negociere – înțeleasă ca diferență între ultimul preț cerut și cel final, de tranzacționare – pentru apartamentele scoase la vânzare a crescut în trimestrul al treilea din 2017 față de perioada similară a anului anterior. Acest fapt poate fi interpretat ca o încercare venită din partea cumpărătorilor de a contrabalansa tendința continuă de majorare a prețurilor locuințelor.

În momentul de față, vânzătorii de apartamente sunt dispuși să-și coboare pretențiile cu 4% în Cluj-Napoca (față de 2,9% anul trecut), cu 3,7% în Brașov (în creștere de la 3%), cu 3,3% în Timișoara (față de 2,8%) și cu 2,7% în Iași (față de 1,6%). Pe de altă parte însă, marja de negociere s-a diminuat în București (de la 3,6% la 3,3%) și, mai ales, în Constanța (de la 4,2% la 2,5%). În cazul Capitalei, această tendință trebuie analizată în contextul general al scăderii prețurilor din trimestrul trecut.

Tranzacții ANCPI:
Începând cu anul acesta, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) raportează în mod distinct ca tranzacții imobiliare doar operațiunile de vânzare-cumpărare. În primele nouă luni din 2017 au fost înregistrate, în toată țara, 451.072 de astfel de operațiuni. În acest răstimp, cele mai multe vânzări de imobile au fost derulate în București (57.116 de tranzacții), Capitala fiind urmată de județele Cluj (30.533 de contracte), Ilfov (26.582), Timiș (24.486), Iași (22.997), Constanța (20.175) și Brașov (20.134). La polul opus, județele cu cea mai slabă activitate de tranzacționare, cu mai puțin de 4.000 de vânzări consemnate în primele nouă luni ale anului, sunt: Caraș-Severin (2.677 de tranzacții), Sălaj (2.961), Teleorman (3.394), Gorj (3.436) și Covasna (3.514).

 

Părerile cititorilor
1 părere
  • baron

    Am o casa superba pusa la vanzare, dar nu se vinde, de ce ?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe