Măsurile fiscale vehiculate în ultima perioadă, în frunte cu majorarea cotei reduse de TVA pentru locuințe de la 5% la 9%, vor avea cu siguranță un impact la nivelul industriei de real estate și, implicit, i-ar putea influența pe cumpărători. Cât de realist este, însă, scenariul celor care așteaptă prăbușirea pieței pentru a-și cumpăra o locuință mai ieftină?
“Nu cred că cineva poate spune, în momentul acesta, cu cât ar putea să se scumpească locuințele în următoarea perioadă. În principiu, în urma schimbărilor care vor veni pe zona fiscală este posibil să vedem o creștere a prețurilor, cel puțin în cazul proprietăților până în 600.000 de lei vizate de creșterea cotei de TVA de la 5% la 9%”, a declarat Daniel Crainic, Chief Marketing Manager Imobiliare.ro, în cadrul emisiunii “Forum economic”, difuzată de postul de televiziune TVR Craiova.
Piața imobiliară se confruntă deja cu anumite dificultăți, spune el, poate una dintre cele mai importante dintre acestea fiind scăderea numărului de tranzacțiii încheiate pe parcursul acestui an comparativ cu situația din 2021-2022.
În primele opt luni ale acestui an s-au tranzacționat, conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în jur de 391.700 de imobile, în timp ce în intervalul similar al anului trecut au fost tranzacționate peste 456.700 de imobile.
Și la nivelul cererii pentru proprietățile scoase la vânzare pe piața rezidențială s-au putut observa, în ultimul timp, unele scăderi, pe fondul costurilor de finanțare mai mari.
Potrivit celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360, cererea pentru casele și apartamentele noi și vechi listate pe piață la vânzare a înregistrat o scădere cu 14% în trimestrul al II-a din 2023. În București, de exemplu, cererea s-a diminuat cu 10%, în timp ce în Brașov scăderea a fost mai accelerată, cu 31%, iar în orașe precum Iași sau Constanța s-a menținut în jur de 20%. Raportul integral poate fi descărcat gratuit aici.
“Dezvoltatorii vor avea de ales, în contextul creșterii TVA, între a-și opri businessurile pe termen scurt-mediu, până când piața își revine, sau de a opera aceste creșteri de preț pentru a-și păstra marja”, a mai explicat Crainic.
În general, marja de profit pe care o poate obține un dezvoltator pe întreaga perioadă a proiectului este, potrivit estimărilor din piață, în jur de 30%.
Cât despre prețuri, acestea se mențin în continuare la un nivel în mare parte similar cu cel de anul trecut, chiar și în condițiile în care inflația a atins recent și 15%. “Salariile au crescut. Dacă ne uităm la puterea de cumpărare de pe piața imobiliară, teoretic, astăzi este mai mare. Ce ne încurcă pe noi toți, dacă dorim să cumpărăm astăzi o locuință este prețul finanțării”, a mai explicat reprezentantul Imobiliare.ro în cadrul emisiunii “Forum economic”.
Potrivit estimărilor specialiștilor Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro, volumul creditelor ipotecare noi acordate în România, excluzând refinanțările, s-a contractat cu aproximativ 20% pe fondul creșterii dobânzilor. Totuși piața creditelor ipotecare performează peste așteptări sau chiar depășind piețe, ca de exemplu Polonia, unde au existat și scăderi de până la 60%-70% în unele perioade recente.
Un alt aspect important cu privire la realitatea actuală din piața imobiliară este acela că dezvoltatorii nu dispun de stocuri vaste pentru care să depună un efort considerabil pentru a le vinde. “Ne aducem aminte de criza din 2008-2010 când foarte mulți dezvoltatori au construit în avans bazându-se pe o creștere generală care nu se va opri niciodată. A venit apoi criza și au rămas cu sute de apartamente în clădiri construite, nelocuite, nevândute. În ultimii ani dezvoltatorii au etapizat foarte bine proiectele, au vândut pe plan și au demarat construcția unui proiect în momentul în care aveau 30%-35% din el precontractat pe plan. S-au protejat foarte bine, nu au mai construit în neștire”, a mai detaliat Crainic.
El consideră, totodată, că pentru cei care dispun deja de fonduri perioada care urmează poate fi una ideală pentru a găsi bune oportunități de investiții și îi atenționează pe cei care așteaptă o eventuală prăbușire a pieței că aceasta este “foarte puțin probabil să se întâmple”. Mai mult, un astfel de scenariu ar urma să afecteze și puterea lor de cumpărare.