Din chirie la casa ta: o mutare care costă!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Publicat pe: 17 Aprilie 2014, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Deși chiria și rata la bancă pot fi comparabile, să devii proprietar nu este atât de simplu pe cât ar părea la prima vedere.

În urma scăderii dobânzilor la credite din ultimii ani, varianta de a sta în chirie și cea de a achiziționa o casă prin credit au ajuns, în unele cazuri, perfect comparabile din punctul de vedere al sumei lunare de plată – către proprietar sau către bancă. Astfel, potrivit conso.ro, rata minimă pentru un credit Prima Casă de circa 223.800 de lei (echivalentul a 50.000 de euro) se ridică la 1.185 de lei – adică aproape 265 de euro pe lună. Pe de altă parte, conform anunțurilor de închirieri apartamente listate pe Imobiliare.ro, cu o sumă de 260-270 de euro pe lună poți opta pentru un apartament confort 1 (cu o suprafață de peste 50 de metri pătrați) într-un bloc vechi din cartiere precum Militari, Crângași, Drumul Taberei, Titan sau chiar Tineretului.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-happy-couple-sitting-their-new-home-young-half-rolled-carpet-image31838138

5.000 de euro, costurile achiziției unei locuințe de 50.000 de euro
Mutarea din chirie în propria casă nu este însă atât de simplă pe cât ar părea la prima vedere. Asta pentru că, înainte să ajungi în postura de a plăti o rată similară cu o chirie, trebuie să faci o „investiție inițială” semnificativă în achiziția propriei locuințe. Suma de care ai nevoie variază în funcție de valoarea proprietății dorite, dar și în funcție de modalitatea de finanțare aleasă, potrivit lui Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției Klauss & Partners.

În momentul de față, din punctul de vedere al costurilor inițiale, cea mai accesibilă soluție de finanțare este creditul Prima Casă, datorită avansului redus permis de către bănci (respectiv un minimum de 5% din valoarea locuinței). Asta înseamnă că, pentru un apartament de 50.000 de euro, va trebui să dispui de un avans de cel puțin 2.500 de euro (se poate și mai mult).

La această sumă se adaugă însă și alte costuri, până la un prag de circa 5.000 de euro – sau chiar puțin mai mult, în funcție de caz, estimează reprezentantul Klauss & Partners. Printre acestea se numără cheltuielile adiacente încheierii tranzacției (taxe notariale, dar nu numai), dar și comisionul datorat brokerului imobiliar.

Citește și: Vrei să faci un credit prin Prima Casă? Află la ce cheltuieli adiționale trebuie să te aștepți

Pentru un credit clasic în euro, cheltuielile inițiale cresc. Asta pentru că ai nevoie de un avans mai mare – un minimum de 25% din valoarea proprietății, ceea ce echivalează cu o sumă de 12.500 de euro, pentru un apartament de 50.000 de euro. La această sumă se vor adăuga și cheltuielie adiacente încheierii tranzacției, ce pot fi mai mari decât în cazul unui credit Prima Casă, dat fiind că achizițiile din această ultimă categorie beneficiază de un discount de 30% la taxele notariale, ce nu se aplică și în cazul tranzacțiilor obișnuite, explică Hațegan.

Renovarea, mobilarea și utilarea devin responsabilitatea ta!
Nevoile financiare generate de dobândirea statutului de proprietar nu se termină însă odată cu încheierea efectivă a tranzacției. Dacă în chirie te foloseai de bunurile proprietarului, acum va trebui să investești ceva în mobilarea și dotarea propriei case. În opinia lui Hațegan, un buget de circa 1.000-1.500 de euro ar fi suficient pentru „echiparea” (fără prea multe pretenții) a unui apartament cu două camere. Dacă însă ai cumpărat o locuință care are nevoie de renovare, este evident că și cheltuielile în calitate de nou proprietar vor crește exponențial.

Citește și: România, o țară de proprietari. 5 semne că închirierea e o variantă mai bună pentru tine

Părerile cititorilor
2 păreri
  • marius statescu

    Cheltuielile notariale sunt chiar mai mici. Cred ca exprimarea s-a dorit a fi totusi gen maxim 5000 euro cu tot cu avansul de 2500 euro.
    Decizia de achizitie sta mai curand in comparatia cuantum chirie intr-un an vs. Scaderea pietei intr- un an. In ultimii 2 ani scaderea a fost comparabila cu ce chirie ai fi platit in perioada similara.

  • car.

    “cheltuielile adiacente încheierii tranzacției (taxe notariale, dar nu numai), dar și comisionul datorat brokerului imobiliar” in nici un caz nu se ridica la 5.000 euro. pentru un imobil de 50.000 euro.
    La notariat vanzatorul isi plateste impozitul pe transfer proprietate, iar cumparatorul onorariul notarului, care este de cca 2,5% din valoarea imobilului, adica aprox. 1.250 euro. Cumparatorul mai plateste si intabularea pe numele sau a imobilului la oficiul de cadastru, care este de ordinul a cateva zeci de euro. Comisionul datorat brokerului, daca exista unul, nu poate fi de 3.000-3.500 euro, la o valoare de 50.000 euro.
    Renovarea, mobilarea si utilarea nu reprezinta cheltuieli de achizitie.
    Mi se pare ca va jucati cu miile de euro!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum convingi proprietarul să te aleagă chiriaș pentru locuința lui, dacă ai animale de companie? Strategii propuse de un expert în imobiliare – VIDEO

Să găsești o locuință bună la un preț avantajos, într-unul dintre marile orașe din țară, pe parcursul sezonului de foc al închirierilor poate să pară o luptă pierdută, mai...

citește mai departe
Ce trebuie să știi despre viza de flotant. Acte necesare și alte informații utile

Te-ai mutat într-o locuință închiriată, în gazdă sau la cămin, iar acum ai nevoie de o viză de flotant? Iată cum o poți obține.  Viza de flotant este un...

citește mai departe
Ce verifici la vizionare? Recomandările expertului când vrei să închiriezi o locuință

Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare. Am discutat cu...

citește mai departe
Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe