În contextul temerilor legate de legea dării în plată, plafonul alocat inițial pentru 2016 a fost epuizat rapid.
Dacă te gândești să treci din chirie la casa ta în viitorul apropiat, varianta de finanțare pe care o ai (cel mai probabil) în vedere este un credit Prima Casă. Ai, în acest caz, un motiv de bucurie: cea mai mare bancă de pe piața autohtonă (după active) a anunțat recent suplimentarea plafonului alocat pentru programul guvernamental.
Astfel, Banca Comercială Română (BCR) a obţinut fonduri de 88,6 milioane lei, ceea ce va permite băncii să acorde un volum total de credite de aproximativ 177 milioane lei (luând în considerare și ponderea de 50% din risc, suportată de către bancă). Luând în considerare valoare medie a unui împrumut de tip Prima Casă (ce se situează ușor sub pragul de 40.000 de euro), această sumă echivalează cu un total de aproximativ 1.000 de solicitări. „Plafonul alocat Băncii Comerciale Române va soluționa prioritar solicitările existente aprobate atât din punct de vedere financiar, cât și al garanției. Solicitările de garanție și dosarele în analiză care nu au aprobare finală își vor continua fluxul de procesare până la epuizarea totală a plafonului existent”, spun reprezentanții băncii.
Avalanșă de solicitări în 2016
Pe fondul discuțiilor și temerilor legate de Legea Dării în Plată, cererea pentru programul Prima Casă a crescut masiv în primele luni ale acestui an, fapt ce a dus la epuizarea rapidă a fondurilor alocate inițial. Potrivit datelor oficiale, în primele patru luni din 2016 au fost acordate 13.100 de garanții, în valoare de 1,2 miliarde de lei – volum dublu față de cel consemnat în perioada similară din 2015 și 2014, de circa 668 milioane de lei și, respectiv, 536 milioane de lei. Reprezentanții BCR, pe de altă parte, au consemnat o creștere cu 350% a numărului de solicitări de la începutul anului (comparativ cu ultimul trimestru din 2015).
În acest context, Ministerul Finanțelor Publice a propus, luna trecută, suplimentarea plafonului de garanții cu suma de 500 milioane de lei. „Măsura răspunde solicitărilor potențialilor beneficiari ai programului și ține cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului și de adoptarea legislației privind darea în plată”, au explicat oficialii Executivului.
Citește și: Prima casă, “salvarea” tranzacțiilor cu locuințe?
Creditele standard, avans de 35%
BCR a acordat, până în prezent, circa 51.000 de credite în cadrul programului Prima Casă, în valoare de peste 8,5 miliarde de lei. Împrumuturile co-garantate de către stat constituie, în prezent, cea mai facilă variantă de achiziție a unei locuințe. Asta pentru că avansul redus, de (minimum) 5% din valoarea imobilului, le situează la o distanță semnificativă de ofertele standard disponibile acum în piață, după adoptarea legii dării în plată. La fel ca celelalte bănci din piață, BCR și-a anunțat recent decizia de a majora avansul minim solicitat pentru creditele ipotecare/imobiliare, ajungând la un prag de 35%. Condițiile și caracteristicile creditelor Prima Casă nu vor suferi nicio modificare, au precizat însă reprezentanții băncii.
Citește și: Băncile reacționează la aprobarea dării în plată: avansul pentru o casă crește la 30-40%!