Din cenușa crizei se ridică viitoarele case ale românilor: ce „rețetă” urmează cei care le construiesc?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 17 Aprilie 2015, Ultima actualizare: 20 Aprilie 2015

Piața locuințelor noi tinde spre găsirea unui punct de echilibru între cele mai importante trei criterii de achiziție pentru un client.

Dacă ar fi să rezumăm, în câteva cuvinte, visul contemporan al unui (potențial) cumpărător de locuință, el ar suna cam așa: zonă bună, construcție de calitate și un preț accesibil. În anii de recesiune, cel din urmă termen al enumerării a fost, din lipsă de alternative, criteriul predominant de achiziție pentru majoritatea românilor. Ansamblurile rezidențiale prezentate la Târgul Imobiliar Național (desfășurat între 16 și 19 aprilie, în Piața Constituției din București) arată însă că piața rezidențială nouă tinde, cel puțin în parte, către găsirea unui punct de echilibru între cele trei elemente. Dovadă stau informațiile prezentate atât de organizatorii evenimentului, cât și de către expozanți.

Citește și:
Semnal de alarmă pentru apartamentele vechi: amenințarea noii generații de locuințe!

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-concept-happy-young-family-new-apartment-dream-plan-interior-image47745819

300 de apartamente în Mihai Bravu, la sub 70.000 de euro
Printre aceștia din urmă se numără investitorul israelian Gindi Group, care a reluat recent construcția unui complex rezidențial pus în așteptare vreme de mai mulți ani, din cauza crizei. Situat în zona Mihai Bravu, pe Şoseaua Vântului nr. 4-6, ansamblul GviTown se află la doar două minute de staţia de metrou, potrivit dezvoltatorilor. Pentru implementarea proiectului, dezvoltatorul a selectat ca partener firma Real-Sol, deţinută de Shimon Galon (fostul şef pe România al companiei israeliene GTC).

Planurile Gindi Group prevăd construcția unui total de 324 de apartamente, ce urmează a fi realizate în patru etape egale, a câte 81 de unități locative. Lucrările la faza întâi au început deja, iar cea de-a doua va fi demarată în toamna acestui an. Dezvoltarea întregului ansamblu va dura circa doi ani și jumătate, deci până pe la jumătatea lui 2017. Pe lângă avantajul localizării, interesant este că, potrivit reprezentantului Real Sol, circa 90% dintre locuințele din Gvi Town se situează sub pragul de preț de 70.000 de euro, în contextul în care prețul minim de achiziție este de circa 51.000 de euro (față de 85.000 de euro, în momentul planificării inițiale). Asta pentru că segmentul cel mai activ de piață în momentul de față este cel susținut de Prima Casă – program ce permite ca rata la un credit ipotecar să fie perfect comparabilă cu valoarea chiriei pentru o locuință similară.

Citește și:
Hercesa începe o nouă fază a ansamblului Vivenda residencias: apartamente de la 55.000 euro – boxă și parcare incluse în preț!

„Investitorii rezidenţiali au început să reapară pe piaţa bucureşteană. Unii au reluat proiecte începute în criză, dar stopate în aşteptarea unor vremuri mai bune, alţii văd acum un moment bun pentru astfel de investiţii şi încep proiecte noi. Cel mai important este faptul că preţurile cu care aceşti dezvoltatori vin pe piaţă sunt aproape identice cu apartamentele vechi din zonele respective.”

Vlad Vlăsceanu, director tIMOn

Startul unei noi ere?
Reunind circa 250 de ansambluri rezidențiale, cu un total de circa 15.000 de unități locative disponibile spre vânzare, ediția de primăvară a tIMOn transmite o imagine optimistă asupra viitorului construcției de locuințe noi (cel puțin la nivel de București). „Cred că acesta e cel mai mare târg la care am participat vreodată și că reprezintă startul unei noi ere”, spune Ion Cătuțoiu, country manager pe România al dezvoltatorului spaniol Volumetric, unul dintre expozanți. „Dezvoltatorii vând la prețuri similare cu cele ale apartamentelor vechi”, spune Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn, adăugând că 70% din oferta târgului se încadrează în limita de preț impusă de programul Prima Casă.

Și centrul devine mai accesibil!
În mod firesc, piața locuințelor nou-construite, reflectată cu destulă fidelitate de tIMOn, nu este compusă doar din oferte de locuințe de Prima Casă. Un exemplu din categoria „lux” este ansamblul Ficusului Rezidențial din Capitală, demarat în toamna anului trecut de Volumetric. Un proiect-pilot, „primul dintr-o serie lungă” de astfel de inițiative, acesta se apropie de finalizare (estimată la circa două luni de acum încolo).

Citește și:
Revine apetitul pentru lux: un investitor spaniol „sondează” piața cu un imobil tip vilă lângă Herăstrău (FOTO)

Interesant este că, pentru următoarele dezvoltări, investitorul spaniol intenționează să se concentreze pe un palier mai jos de preț, țintind astfel atingerea aceluiași echilibru între cele trei doleanțe fundamentale ale cumpărătorului de azi. Potrivit oficialului companiei, în următoarea perioadă planurile companiei prevăd construcția a circa 100 de unități locative anual, împărțite în trei-patru proiecte de mici dimensiuni. Zonele vizate sunt cea centrală și de nord, iar valorile de achiziție pentru viitoarele locuințe se încadrează între 60.000 și 100.000 de euro. În opinia oficialului Volumetric, acest segment de preț permite livrarea unor produse de calitate, fără a depăși însă limita puterii de cumpărare a românilor. Cătuțoiu precizează că o atenție deosebită va fi acordată unor factori precum eficiența compartimentării (atât a apartamentelor în sine, cât și a zonelor comune) sau asigurarea unui grad optim de protecție termică și fonică. Fapt ce dovedește că, alături de preț și localizare, și calitatea construcției este extrem de importantă, ea exercitând o influență majoră asupra costurilor de exploatare generate de o locuință pe termen mediu și lung.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe