Dilema TVA la locuinte: piata blocata si incasari viitoare mari sau repornirea imobiliarelor si incasari prezente la buget mici?

scris de Dan Ioan Popp

Exista voci care sustin ca statul ar trebui sa elimine temporar TVA pentru vanzarile de locuinte noi. In primul rind se presupune ca locuintele noi sunt doar ale companiilor. Din cele peste 500.000 de locuinte (case si apartamente) construite in ultimii 20 de ani estimez ca circa 30.000 sunt ale statului (ANL si Primarii) si doar 80.000 initiate de sau inca in proprietatea companiilor. Restul de circa 400.000 sunt ridicate de persoane fizice. Cel putin 20% au fost ridicate cu scopul de a fi vindute dar fara a intra in circuitul fiscal caruia i se aplica TVA.
In prezent estimez ca portofoliile nevindute ale companiilor la nivelul tarii sunt de circa 20.000 de locuinte iar cele ale persoanelor fizice nefiscalizate (micro-dezvoltatori) de inca 15.000.

Fata de volumul total al tranzactiilor de circa 350.000 pe an, acest potential descris mai sus de 35.000 de apartamente reprezinta 10% din volumul probabil al tranzactiilor. Anularea TVA ar accelera maximum 20.000 de tranzactii, adica circa 5,7% din total. Rezulta ca efectele de crestere a volumului de piata ar fi relativ mici, mai ales ca locuintele noi sunt TINTA, in sensul ca sumele achitate catre dezvoltator sunt precedate de vinzari ale apartamentelor vechi cu 1, 2, 3 camere.

Masura de anulare a TVA este posibila. Dar de fapt statul trebuie sa faca o socoteala cam asa: nu anuleaza TVA si se vor face doar 2.000 de tranzactii cu locuinte noi si vor incasa 27 milioane eur  care  contin  TVA  si  taxe notariale sau anuleaza TVA si se vor face 20.000 de tranzactii cu locuinte noi dar va incasa totusi 35 de milioane eur care  contin  doar  taxe  notariale. Desigur, trebuie spus ca masura ar diminua incasarile prezumate in viitor la bugetele anilor urmatori cu circa 250 mil. eur. Pe de alta parte stocul de locuinte noi va fi consumat. Si se poate reporni ciclul de investitii in constructii de locuinte, care este cel mai multiplicator motor economic de generare a valorii adaugate si incasare de taxe, impozite si contributii sociale.

Consider ca eliminarea TVA nu ajuta vinzarile de locuinte vechi. Reciproca este valabila: vinzarile de locuinte vechi ajuta la vinzarea de locuinte noi. Totusi, o relansare a vinzarii de locuinte noi poate duce la o scadere a interesului fata de cele vechi, o scadere a preturilor si o scadere a volumului cu minimum 4-5%.

Anularea TVA la constructiile noi ar fi o masura curajoasa si dificila care ar avea multi oponenti oficiali si zeci de mii de suporteri privati. In mod cert ar fi un semnal pozitiv pentru investitorii locali dar si pentru cei internationali. Ar fi un semn al restartarii asumate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și