Dilema proprietarului de locuinţă: Vând acum sau mai aştept?

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii, Proprietari
Publicat pe: 1 Martie 2012, Ultima actualizare: 02 Martie 2012

La o întrebare aparent simplă pe care şi-o pun mai toţi potenţialii vânzători, răspunsul nu poate fi unul unilateral.

În actualul context de piaţă, cei care iau în calcul vânzarea unei locuinţe sau a unei proprietăţi imobiliare în general se întreabă adesea dacă este momentul potrivit pentru o asemenea decizie. Mulţi o fac în speranţa că preţurile pe piaţa rezidenţială vor reveni curând pe un trend crescător, iar puterea de negociere se va întoarce în mâna vânzătorilor. La această întrebare – aparent simplă – nu se poate da însă un răspuns unilateral. „Totul depinde de motivaţia din spatele vânzării, de ce vrei să faci cu banii după”, spune Daniel Dobre, managing partner City Dreams Realty.

În funcţie de câteva situaţii specifice, www.imobiliare.ro îţi prezintă, în cele de mai jos, răspunsurile furnizate de câţiva brokeri imobiliari la întrebarea de mai sus:

1. Vrei să vinzi ca să cumperi altceva:
Daniel Dobre spune că, pentru cei care vor să vândă o proprietate, iar apoi să cumpere alta, acum este un moment la fel de bun ca oricare altul, pentru că tendinţa generală a preţurilor este aceeaşi. Cu alte cuvinte, dacă se ieftinesc apartamentele cu două camere, la fel se întâmplă şi cu cele de trei sau patru camere sau, de ce nu, cu vilele. „Da, este un moment potrivit pentru ca un proprietar să-şi vândă locuinţa dacă vrea să cumpere altceva după”, este de părere şi Lucian Baciu, broker asociat Coldwell Banker Opera.

Ba chiar mai mult decât atât: Iulian Niculae, directorul general al agenţiei Victoria Consult, spune că momentul actual este unul ideal pentru aceia care care vor să facă un upgrade de locuinţă – să treacă de exemplu, la un apartament mai mare, mai nou sau poziţionat într-o zonă mai bună. Asta pentru că acum diferenţa de preţ dintre diferite categorii de locuinţe s-a diminuat considerabil. Astfel, dacă în anii trecuţi puteai vinde un apartament cu două camere cu 80.000 de euro şi mai aveai nevoie de o diferenţă de 40.000 de euro pentru a achiziţiona o locuinţă similară, dar cu trei camere, acum ai putea face un astfel de „schimb” având în buzunar şi un plus de 15.000 de euro. În plus, faptul că tranzacţiile se încheie mai greu acum este tot un avantaj pentru tine: înseamnă că ai mai mult timp la dispoziţie pentru a analiza, în tihnă, diversele oferte de pe piaţă, fără teama că oricând ţi le-ar putea sufla cineva de sub nas. „Pe o piaţă care se mişcă greu e cel mai bine să faci un upgrade de locuinţă”, spune Niculae.

2. Trebuie să vinzi pentru că eşti presat financiar:
În momentul de faţă, nimeni nu vinde o proprietate – locuinţă, dar nu numai – fără a avea o nevoie bine definită, este de părere directorul Victoria Consult. Dincolo de nevoile specifice ale unui utilizator final (cea de a se muta într-o casă mai mare, spre exemplu), există şi situaţii în care proprietarii sunt presaţi financiar din cauza unor datorii, credite neplătite. Într-un asemenea caz, aproape nici nu se mai pune problema dacă este sau nu momentul potrivit pentru a vinde. Întrebarea este, mai degrabă, când să o faci. Celor care au de gând să încheie o astfel de tranzacţie în următoarele luni, Dobre le recomandă s-o facă mai degrabă acum decât mai târziu. Asta pentru că există riscul ca, peste nouă luni, preţul obţinut să fie mai mic decât cel de acum.

3. Vrei să vinzi ca să investeşti banii sau să-ţi porneşti propriul business:
Daniel Dobre crede că 2012 va fi anul micilor afaceri, anul în care cei care sunt dispuşi să-şi asume riscuri pentru a deveni antreprenori pot avea şi foarte mult de câştigat de acum încolo. Într-o asemenea situaţie, iarăşi, întrebarea nu este atât de mult dacă e momentul potrivit să vinzi o proprietate – este un moment la fel de bun ca oricând -, ci cât de oportun este businessul pe care vrei să-l începi.

4. Vrei să vinzi ca să valorifici o investiţie făcută în trecut:
În această situaţie, răspunsul depinde de momentul în care ai făcut investiţia. Astfel, dacă ai cumpărat o proprietate înainte de perioada de boom, iar preţul plătit era mai mic decât valoarea de piaţă actuală, da, este un moment potrivit pentru vânzare.

Dacă, dimpotrivă, ai făcut o achiziţie chiar în perioada de vârf a preţurilor, iar acum sper să ieşi în profit sau măcar să eviţi o pierdere, atunci, în mod clar, nu este cel mai bun moment pentru a trece la acţiune. „Pe termen mediu, nu mai văd speculaţii în piaţă”, subliniază Iulian Niculae. În următorii trei-cinci ani, argumentează acesta, preţurile nu mai pot cunoaşte creşteri semnificative, iar perioada 2007-2008 nu mai poate fi „replicată”. În ultimii ani, piaţa a revenit mai mult sau mai puţin la nişte valori normale, iar acum este un cerc relativ închis, în care nu mai vin influxuri majore de capital din afară, astfel încât să impulsioneze creşteri spectaculoase de preţ. Niculae crede că, spre deosebire de perioada de boom, atunci când economia îşi va reveni, iar preţurile îşi vor relua creşterea, aceasta va fi mult mai lină.

„Preţul corect”, esenţial pentru încheierea unei tranzacţii
Dacă, după toate cele de mai sus, te decizi să vinzi, este esenţial să ţii cont de un factor decisiv în încheierea oricărei tranzacţii: preţul. Lucian Baciu spune că este foarte important ca proprietarul să-şi ajusteze aşteptările în funcţie de bugetul disponibil al potenţialilor clienţi. Această cerinţă nu este valabilă doar acum, în perioada de criză, ci funcţionează întotdeauna într-o piaţă liberă. Asta s-a întâmplat, de fapt, şi în perioada de boom – când cererea creştea, iar oamenii erau dispuşi să dea din ce în ce mai mult pe o locuinţă, vânzătorii s-au adaptat la situaţie şi au cerut din ce în ce mai mult. În cazul în care nu te vei adapta la piaţă şi nu vei cere „preţul corect” , cel mai probabil că vei rămâne cu locuinţa nevândută. La rândul său, Niculae recunoaşte că, în momentul de faţă, cumpărătorii sunt foarte informaţi, foarte atenţi, şi nimeni nu mai este dispus să plătească mai mult decât valoarea reală de piaţă a unei proprietăţi.
Părerile cititorilor
10 păreri
  • ANTISPECULATORII

    16% din locuinte sunt goale in RO.
    Preturile vor stagna cu exceptia BUCURESTI ILFOV, CLUJ, TIMISOARA, CONSTANTA, IASI.

  • Ludwig

    Blocurile construite inainte de ’89 au deja uzura morala si fizica…cine naiba mai da bani pe un apartament vechi de 40 de ani intr-un bloc comunist cu subsolul inundat de fecale, lift vandalizat etc…Plus ca multi si-au spart peretii prin case, iar la primul cutremur acel bloc va fi una cu pamantul…

  • larisa

    CIT VRETI SA FIE UN IMOBIL CIND SALARIU MEDIU IN ROMINIA IN SPECIAL IN PITESTI DE UNDE SINT EU ESTE DE 800RON NU EXISTA PUTERE DE CUMPARARE OAMENII S SARACI EU SPER SA MAI SCADAAAA!!!!!

  • marian

    particular,licentiat, cumpar garsoniera confort 1,etaj bun ofer maxim 20.000 sau cumpar 2 camere ofer maxim 30.000, pret mai aproape de realitatea in care traim .preturile continua sa scada,asa ca astept oferte serioase .rog seriozitate si caut zonele civilizate de locuit,daca mai sunt in orasul bucuresti ! mai sunt interesat de ingrijirea unei persone in varsta + o suma de bani ! 0721406507

  • amh

    Visati frumos dragi imobiliari… Preturile nu scad ci se corecteaza. Cresterea uriasa a preturilor in perioada 2002-2008 nu a fost una sanatoasa si reala. Preturile se fixeaza nu dupa cat costa materialele de constructii, ci dupa raportul dintre cerere si oferta macar atata lucru sa stiti. Preturile nu pot creste daca nu exista cerere. Romanii nu au avut niciodata bani, ci au cumparat pe datorie. Bancile sunt stranse la punga si nu le dau bani. E foarte simplu. Crestere de 25% in cativa ani este considerat BOOM. Asa ceva nu o sa mai vedeti in generatia asta. Cand o sa isi revina economia sigur ca cererea va fi mai mare dar nu o sa mai vedeti aprecieri de pret mai mari de 2-3% anual.

  • Alex

    Simplu: vinzi 4 camere la un pret decent, cauti un imobil nou construit in o zona, poate mai proasta din anumite puncte de vedere, la un pret mai mult decat decent in aceasta perioada si ai obtinut o diferenta. Depinde acum daca motivul pentru care ai nevoie de acest schimb este suficient de puternic pentru tine sau nu. O zi faina.

  • Silviu

    Ce nu inteleg multi ! Preturile au inceput sa creasca !

  • bucsa

    E adevarat ca preturile sint la cel mai jos nivel din ultimi ani.Dar asta nu inseamna ca vor ramine asa sau vor mai scadea…Probabil ceva dar foarte putin vor mai scadea,dar nu pe termen lung.
    Preturile vor creste la apartamente spatii birouri.comerciale etc.in urmatori ani.Si am sa ma justific.
    Daca se ia in calcul crsterea preturilor la carburanti,materiale de constructii,etc.atunci cum se mai poate vorbi de scaderea preturilor la constructii?Pentru ca la o scadere mai drastica a preturilor la imobiliare no sa se mai poata construi la aceste preturi.
    Desigur ca nu o sa fie o crestere gen bum,dar sigur ca in urmatori doi maxim trei ani imobiliarele se vor reaprecia cu cel putin 25%.
    Si ar mai fi inca un argumet:Investitiile straine,care cu toata retinerea actuala vor lua un avint in urmatorii ani,sa nu uitam ca sintem printre putinele tari din UE care nu sta chiar asa de rau economic.Si desigur am si speranta ca dupa alegeri orcine ar cistiga trebuie obligatoriu sa umble la fiscalitate,daca doreste cu adevarat bine tari.
    Romania are inca un potential care poate fi exploatat,sa privim atent in jurul nostru si putem constata o criza mult mai mare ca in Romania,desi deocamdata se vorbeste prea putin dar exoata la cote chiar alarmante.
    Cit credeti ca vor mai putea lucra emigranti romini in tari cu declin mare economic,somaj de peste 20%etc.
    Cit credeti ca aceste tari vor mai accepta straini cind nu pot da de lucru oamenilor lor…Desigur ca se vor lua masuri,si atunci care e solutia…
    Rominia sa dispuna din nou de forta de munca,si coraborat cu legile mai populare cu impozitele si taxele mai echilibrate vor fi investitori,va fi de lucru va creste economia.
    Asa ca impicit imobiliarele se vor aprecia.

  • kocsis andras

    In cazul in care astepti preturile vor creste.

  • delia

    dar ce te faci daca vrei sa vinzi un apartament de 4 camere si vrei sa cumperi unul de 2 camere la care pretul este apropiat de cel de 4 ?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe