Punctualitatea este un principiu ignorat de romani la scara larga. Este un adevar crunt, dar mi-am dat seama cu adevarat participand la un eveniment unde un speaker austriac (evident cu o alta cultura de business) s-a aratat foarte iritat de o persoana din audienta care a intarziat… UN MINUT! Am subliniat “un minut” pentru ca noua romanilor nu ni se pare o problema. Este ceva normal: traficul, un functionar mai lent sau “mi-am uitat portofelul in masina” exista intotdeauna ca scuze.
Ne complacem in acest “merge si-asa” incat automat ajungem sa ne limitam targeturile atat personale, cat si de business, implicit limitandu-ne si realizarile. In imobiliare, a devenit o obisnuinta sa nu se respecte termenele de livrare ale proiectelor, o realitate pe care niciun consultant, oricata bunavointa ar avea, nu o poate contracara. Proiectele rezidentiale au intarzieri chiar si de la noua luni in sus, incat ajungi sa te consideri foarte norocos ca astepti doar maxim doua luni in plus ca sa te muti. Motive multiple: constructorii, vremea, birocratia, finantarea, planificarea defectuoasa. Din nou, intotdeauna se gasesc motive.
Sfat: in momentul in care va angrenati intr-un contract luati-va o marja de eroare de 3 luni si calculati-va pasii astfel incat sa faceti un “perfect match” temporal intre termenele de plata si dispunerea de resurse financiare. Expuneti-le aceasta posibilitate bancilor care va finanteaza si evaluati impreuna cu ei posibilele riscuri care exista in cazul depasirii termenului de “tragere” a banilor: costuri aditionale, eliberarea de noi documente, posibilitatea ca anumite venituri sa nu mai fie luate in calcul etc. Este putin probabil sa nu va prelungeasca aprobarea finantarii, dar intotdeauna este bine sa te informezi si sa ai o solutie de rezerva. Obtineti un raspuns ferm asupra acestor aspecte dupa care analizati atent clauzele din antecontractul dezvoltatorului referitoare la termene si perioade de gratie! Un avocat sau un consultant imobiliar de incredere ar fi de ajutor.
Tineti aproape…