Despre preţuri, investiţii şi proprietăţi executate silit, cu Ilias Papageorgiadis

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Publicat pe: 2 Septembrie 2011, Ultima actualizare: 05 Martie 2012

Omul de afaceri grec este gata să-ţi dea informaţiile de care ai nevoie, prin intermediul rubricii de Întrebări şi Răspunsuri de pe www.imobiliare.ro.

De două luni, imobiliare.ro a lansat rubrica specializată de Întrebări şi răspunsuri, în cadrul căreia specialişti din domeniu sunt dispuşi să-ţi furnizeze informaţii pertinente cu privire la piaţa locală de real estate. Mai mult decât atât, în ultima zi de miercuri a fiecărei luni, între orele 11:00 şi 13.00, Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanţă More Real Estate Services şi blogger pe www.iliaspapageorgiadis.ro, poate răspunde “live” solicitărilor tale.

Mai jos îţi prezentăm o selecţie a celor mai importante întrebări pe care cititorii noştri ni le-au adresat în acest răstimp, împreună cu răspunsurile date de Papageorgiadis:

Î: Până unde mai pot scădea preţurile în România, dacă mai pot scădea?
R: Asta este o întrebare mult prea generală pentru a putea ajuta. În principiu, se poate spune că am atins un nivel de stabilitate şi că nu ne aşteptăm la un declin major în următoarea perioadă. Bineînţeles, situaţia s-ar putea schimba (din cauza programului Prima Casă 4 sau ca urmare a problemelor economice internaţionale etc.). Dacă vreţi opinia mea în calitate de cumpărător, nu aş căuta în perioada asta doar cel mai mic preţ posibil. Aş încerca să combin un preţ scăzut cu cea mai bună proprietate de pe piaţă. Localizarea, standardele de calitate şi alţi factori m-ar putea determina să plătesc mai mult pentru proprietatea potrivită, decât să cumpăr proprietatea greşită dar care este mai ieftină.

Î: Dacă aţi avea 100.000 de euro, în ce aţi investi – aur, argint, bursă, imobiliare, o afacere proprie? Ce tip de investiţii credeţi că ar fi cele mai profitabile pe termen lung?
R: Cu siguranţă nu aş investi în aur şi argint. În opinia mea, preţul acestora este mare. S-ar putea să urce, însă nu mi se pare comod să cumpăr ceva când se află la apogeul istoric în ceea ce priveşte preţul. Prefer să las pe cineva mai inteligent ca mine să se îmbogăţească din astfel de investiţii.

Bursa este o opţiune, însă nu cu un capital mai mare de 20-30% din suma de care dispuneţi. Imobiliarele sunt iarăşi o variantă, însă aveţi nevoie de o strategie, ca să nu cumpăraţi “orice”.
Prima regulă în perioade de criză este să puneţi o mare parte din bani în depozite (30-50%), pentru a-i avea disponibili în orice moment.

În legătură cu propria afacere, ar trebui să ştiu cine sunteţi, ce experienţă aveţi şi avantajele dumneavoastră, ce vreţi să faceţi, care este business-planul şi atunci vă voi putea spune mai multe despre această opţiune.
(De asemenea, câteodată, “lipsa de acţiune este cea mai bună acţiune”).

Î: Care este timpul optim de recuperare a investiţiei pentru un apartament cumpărat cu scopul de a fi dat spre închiriere?
R: Aş spune 10-12 ani (pentru un randament de 8-10%) dar ar fi bine şi 16-20 ani (randament de 6-6%). Depinde de proprietate, strategia de investiţie şi mult mai multe. Ţineţi cont, totuşi, că atunci când calculăm, luăm în considerare tot preţul, nu doar cel plătit proprietarului. Adăugaţi taxele, costul renovărilor. În plus, pentru venitul anual, trebuie reduse din chirie orice costuri sau taxe pe care le plătiţi. Apoi veţi avea răspunsul pe care îl căutaţi.

Î: Ce trebuie făcut pentru a participa la o licitaţie pentru apartamente executate silit?
R: Există o întreagă procedură ce este anunţată pe diferite siteuri. Dacă întrebaţi un executor judecătoresc, vă poate spune mai multe. Eu pot doar să vă şoptesc la ureche “Aveţi grijă!”. De multe ori, oamenii merg la licitaţii pentru proprietăţi pe care nici nu le-au văzut. Asta înseamnă că îşi asumă riscul de a se trezi cu… “o ceapă degerată” şi apoi să dea vina pe alţii. Aveţi grijă…

Î: Cât de atractivă va deveni zona Arad-Timişoara pentru investitori, după deschiderea autostrăzii?
R: Această zonă este interesantă ca hub logistic, de asemenea este un loc care poate atrage multe investiţii în industrie, servicii de outsourcing etc. Ştiu că autorităţile de acolo sunt destul de ambiţioase şi astept să se întâmple multe lucruri. Din păcate, până acum rezultatele nu au fost fantastice, însă este o zonă a României unde potenţialul este clar şi se vede cu ochiul liber. (Asta nu înseamnă că oamenii ar trebui să crească preţurile, însă dacă îşi păstrează proprietăţile, au motive serioase să aştepte preţuri mai mari în viitor).

Părerile cititorilor
1 părere
  • Mircea Sangriu

    Eu sunt de parere, ca in Romania inca este bine situatia imobiliara, in comparatie nu Grecia, Italia ,Spania, Germania s.a.m.d. E un miracol ca totusi preturile sunt echilibrate si stagnate pentru un timp.In cel mult 2 ani de acum, se va redresa usor, direct proportional cu castigul poporului,pentru a developa si ceea ce nu s-a developat inca. De exemplu in S.U.A. au nenorocit 3 mari orase ce nu cred ca se vor mai realiza ceva vreo data . este vorba de Deyroit, Cleveland si Pittsbourgh ( Pesnilvanya) . Acolo proprietati bune, au scazut la 90% din pretul original de acum 10 ani. Asta e ridicol. Si ce esi mai ridicol e ca nu au cumparatori ,deoarece orasele mai susu mentionate nu mai au economie.Romania este un rai in ceea ce inseamna imobiliare. Va doresc succes si…….putina rabdare. Mircea Sangriu ( Las Vegas)

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Preţurile apartamentelor, încotro? Plus: două investiţii la care trebuie să fii atent

Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei More Real Estate Services, îţi poate răspunde la întrebări în cadrul rubricii specializate de pe www.imobiliare.ro. De mai bine de şase luni, www.imobiliare.ro a...

citește mai departe
Superoferta: case de vanzare in SUA de la 1 dolar bucata. Ce se ascunde in spatele acestor preturi?

De la inceputul crizei, in SUA, numarul locuintelor executate silit sau aflate in procedura de executare silita a depasit 3 milioane, in timp ce 11 milioane de americani datoreaza...

citește mai departe
Darian: În doi ani, preţul de vânzare al apartamentelor din Capitală s-a redus la jumătate. Un minimum ar putea fi atins în a doua parte a anului

După ce a înregistrat cea mai mare explozie de preţuri, Bucureştiul se situează şi în fruntea clasamentului la scăderi pentru locuinţele din blocurile vechi. În ultimii doi ani, proprietarii...

citește mai departe
Coldwell Banker: În 2011 numărul tranzacţiilor cu locuinţe va creşte cu cel puţin 10%

Unul dintre principalii factori ce vor impulsiona vânzările constă în scoaterea pe piaţă a proprietăţilor executate silit. Potrivit consultanţilor imobiliari, anul ce tocmai a început va fi mai bun...

citește mai departe
Coldwell Banker: Proiecte de 500 mil. euro, în faliment de anul viitor?

În 2011, valoarea activelor imobiliare intrate în insolvenţă sau faliment ar putea fi dublă faţă de 2010. Odată cu noul an, se reaprind şi speranţele de revenire a pieţei...

citește mai departe