Cele două piețe sunt evident intercorelate, atât în ceea ce privește raportul cerere-ofertă, cât și prețurile.
Potrivit unei analize realizate de Esop, în primul trimestru al acestui an, zona ultracentrală (Romană, Unirii, Cişmigiu) şi cea de centru-nord (Kiseleff, Domenii, Şoseaua Nordului, 1 Mai, Floreasca, Băneasa) au fost preferatele chiriașilor aflați în căutarea unui sediu de birouri. Cumulând o pondere de peste 50% din oferta totală la nivel de București, consultanții companiei estimează că aceste zone vor rămâne în continuare „vedete” pe piața de profil.
Cum reușește chiriașul să atragă cumpărătorul
Pentru a exemplifica strânsa legătură dintre tranzacțiile de închiriere și de vânzare dintr-o anumită piață, vom supune analizei una dintre subzonele de mai sus, respectiv Kiseleff. Atractivitatea sa pe piața închirierilor (în special pentru mediul de business) este, potrivit reprezentanților Regatta, cea care susține cererea din partea investitorilor interesați de achiziții. La nivelul anului 2014, „cel considerat oficial drept punctul de revigorare a pieței imobiliare”, datele companiei indică o creștere cu 15% a cererii pentru vilele aflate la vânzare în zona Kiseleff, clienții potențiali fiind în special fonduri de investiții. „Pentru mulți investitori, prețul de vânzare al caselor din zona Kiseleff este amortizat prin închiriere, aceste tranzacții fiind încheiate cu misiuni diplomatice sau cu diverse societăți din profesii liberale, cum ar fi cazul firmelor de audit sau al caselor de avocatură”, notează oficialii Regatta. O altă categorie de cumpărători au în vedere, desigur, și convertirea proprietății în propriul sediu profesional, în timp ce clienții persoane fizice sunt interesați mai degrabă de exploatarea sa în scop rezidențial.
Citește și: Vilă premium, situată central și înconjurată de verdeață: portretul-robot al sediului ideal de birouri
Valoarea arhitecturală, un atu pentru ambele tipuri de clienți
Atât din perspectiva cumpărătorilor, cât și din cea a chiriașilor, printre factorii de atracție a vilelor din zona Kiseleff se numără: amplasarea favorabilă, accesul facil și suprafețele imobilelor (ale construcțiilor propriu-zise, dar și a terenurilor). Un avantaj important este și valoarea arhitecturală a clădirilor, ținând cont de perioada în care au fost construite, acestea respectând adesea coordonatele stilului brâncovenesc.
Spre deosebire de alte zone rezidențiale premium, perimetrul ce înconjoară Șoseaua Kiseleff (Cașin, Clucerului, Arcul de Triumf, Uruguay, Petofi Șandor etc.) atrage investitorii și prin prețurile mai reduse (raportat la aceiași parametri de suprafață și încărcătură istorică), punctează consultanții Regatta. Asta în ciuda faptului că, în contextul unei cereri susținute, valorile de achiziție pentru vilele din zonă s-au menținut relativ constante în ultima perioadă.