Deși adesea ignorate, „accesoriile” au de fapt un rol decisiv în conturarea ambianței unice a fiecărei case.
Ce fel de parchet să aleg?
În ce culoare/culori să vopsesc pereții?
Ce canapea s-ar potrivi în living?
Cum ar trebui să arate mobila de bucătărie?
Acest gen de întrebări ne vin de obicei în minte atunci când luăm în calcul posibilitatea de (re)amenajare a casei. Cel puțin în faza de planificare, majoritatea dintre noi nu se gândesc prea mult (ca să nu spunem chiar deloc!) la un aspect mai subtil, deși nu mai puțin important, al unui ambient: decorațiunile. Pentru că, după cum o arată și numele, rolul lor este în primul rând unul… decorativ (deși o contribuție practică nu este exclusă!), putem ajunge cu ușurință să le ignorăm, atât timp cât ne sunt îndeplinite cerințele de bază pentru un trai confortabil.
O locuință poate arăta ca desprinsă din reviste, poate avea finisaje și piese de mobilier dintre cele mai scumpe… Fără detalii care să o umple însă, fără anumite nuanțe care să-i scoată în evidență personalitatea, ea va fi un mediu steril, fără suflet!
La modul ideal, aceste „obiecte frumoase” ar trebui alese mai mult după propriile gusturi și mai puțin după modă (fără a minimaliza importanța celei din urmă). Pentru că lucrurile pe care le împrăștiem prin jurul nostru (în locul unde ne bucurăm, poate, de cea mai mare libertate de exprimare) sunt, de fapt, o oglindire a propriei persoane, a propriei vieți. O fotografie de familie sau cu un prieten drag, un peisaj care ne face să visăm, o colecție de mici obiecte de ceramică sau un motto care tronează, înrămat, pe perete. Toate acestea – și nenumărate altele ca ele! – sunt cele care transformă o simplă casă în „acasă”.
Într-o discuție recentă, bloggerul și designerul Adela Pârvu recunoștea că majoritatea românilor nu au o imagine foarte clară asupra propriilor preferințe în ceea ce privește amenajarea locuinței. Este valabil și la capitolul mobilier, dar și în ceea ce privește „accesoriile”. Aici intervine „inspirația” pe care ți-o poate oferi un designer profesionist. Acesta ar trebui să lucreze însă cu tine – nu doar pentru tine! – pentru a te ajuta să scoți la iveală ceea ce ție nu-ți este ușor să exprimi, în mod natural.
Citește și:
În dulcele stil (contemporan) românesc: idei de design 100% autohtone!
O altă „menire” a decorațiunilor este aceea de a aduce „frumosul” mai aproape (oricât de diferit l-am percepe fiecare!), așa cum o face și arta. Armonia conferită unui ambient de câteva elemente aparent neînsemnate (un ghiveci sau o vază cu flori, un tablou, o statuetă etc.) poate face o diferență similară cu cea dintre o zi petrecută în trafic și una în mijlocul naturii.
Nu în ultimul rând, obiectele pe care le alegem pentru a ne împodobi casa au rolul de a ne păstra vii în memorie persoane, locuri sau, de ce nu, evenimente importante pentru noi. Acesta este motivul pentru care ne înconjurăm de fotografii sau mici „amintiri” din vacanță. Tot aici intră și dorința de a crea o atmosferă deosebită în momentele de sărbătoare – nu doar pentru a ne transpune pe moment într-o dispoziție festivă, ci și pentru a ne întipări în minte, pentru mai târziu, „magia” respectivei ocazii.
Citește și:
De sezon: cadouri pentru casă – a altora, dar și a ta!
Sursă foto:
Casa Rusu (1-3)
Chic Ville (4-7)
ecaterina
As dori un nm.de telefon sa va pot suna.pt.mai multe detali.va multumesc…