Unul dintre principalele motive pentru care mulţi potenţiali cumpărători nu iau încă o decizie fermă de achiziţie este aşteptarea ca locuinţele să se mai ieftinească.
În fiecare ultimă zi de miercuri a fiecărei luni, Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de consultanţă More Real Estate Services, răspunde vizitatorilor www.imobiliare.ro în cadrul rubricii Întrebări şi Răspunsuri de pe portal.
Unul dintre vizitatorii noştri vrea să ştie dacă are şanse să cumpere un apartament decomandat, cu trei sau patru camere, confort 1, în cartierul Drumul Taberei, la un preţ de maximum 700-720 de euro pe metru pătrat. „Dacă vorbim despre apartamentele vechi din zonă, în general construite între 1960-1965, şi eu aş da un preţ mic. Din punctul meu de vedere, o proprietate veche de 50 de ani nu este o investiţie viabilă”, notează Ilias Papageorgiadis.
Potrivit datelor generate de Analize Imobiliare (platforma de date şi rapoarte de piaţă dezvoltată în colaborare cu www.imobiliare.ro), în momentul de faţă preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi cu trei şi patru camere din cartierul Drumul Taberei variază între 940 şi 960 de euro pe metru pătrat util. Totuşi, în piaţă pot fi găsite şi oferte mai accesibile. Spre exemplu, o locuinţă cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 70 de metri pătraţi este scoasă la vânzare la 52.000 de euro, ceea ce echivalează cu un preţ de circa 722 de euro pe metru pătrat util (Click aici pentru a vizualiza oferta în detaliu). Unitatea este amplasată la ultimul etaj al unui bloc construit în 1974, din zona Valea Ialomiţei. Pentru a vedea mai multe oferte de trei şi patru camere în cartierul Drumul Taberei, click aici.
Trend uşor descendent
Un alt cititor doreşte să ştie dacă preţurile apartamentelor cu două camere vor creşte sau vor scădea în viitorul apropiat. „Dacă vorbim despre apartamente vechi, mă aştept ca preţurile să scadă în prima jumătate a anului. Asta înseamnă că apartamentele cu două camere vor avea preţuri mai mici”, notează reprezentantul More Real Estate Services. În opinia sa, după luna iunie, situaţia pieţei imobiliare în general şi a acestui segment în special va trebui analizată din nou, în concordanţă cu evoluţia economiei europene şi mondiale. Cel mai probabil însă, crede Papageorgiadis, trendul negativ al preţurilor apartamentelor vechi va continua, însă într-un ritm lent, fără sincope majore.
O altă piaţă, cu alte reguli
Cât despre segmentul rezidenţial nou, Ilias Papageorgiadis punctează faptul că aceasta este şi trebuie tratată ca o piaţă complet diferită de cea veche. Astfel, aşteptarea de scădere a preţurilor nu trebuie să fie la fel de mare. Asta pentru că, spre deosebire de proprietarii de apartamente vechi, dezvoltatorii de locuinţe noi nu pot vinde foarte ieftin, pentru că au avut foarte multe costuri adiţionale în anii trecuţi, de multe ori peste 800 de euro pe metru pătrat (este vorba de dezvoltatori-companii). „Însă, chiar şi atunci când dezvoltatorul ar vrea să vândă cu 300 de euro pe metru pătrat, banca nu îi permite, pentru că există o datorie mare ce trebuie plătită. Situaţia este foarte complicată”, explică reprezentantul More Real Estate Services.